Ihan pihalla

Koulun pihalla on koululaisille monia merkityksiä. Se voi olla kavereiden kohtaamispaikka, loputon uusien seikkailujen saari, vankilanomainen kieltoviidakko tai pelottava kiusaamisareena.
Sulje silmäsi ja näe mielessäsi tuokiokuva välitunnilta: Isolla asfalttipihalla on lapsiryhmiä, joissa jutellaan, naureskellaan jollekin, tönitään ja nahistellaan. Pallokentällä vierii pallo, jonka perässä juoksee parvena pieniä oppilaita. Muutamalla isommallakin oppilaalla on pallo, jota he potkivat kentän laidalta toiselle. Kentän laidalla on pikkuoppilaita kaivelemassa kuralammikkoa. Keinuihin on jatkuva jono, kiipeilytelineellä ruuhkaa.
Tilaa pihalla olisi, mutta silti valtaosalle ei tunnu riittävän mitään tekemistä. Lapset tarvitsevat usein pientä sysäystä toimintaa siivittämään.
Ylöjärvellä varustellaan kouluja monitoimiareenoilla. Ne ovat laidallisia palloilukenttiä, joissa on tekonurmipohja. Niissä pelataan niin väli- ja oppitunneilla kuin vapaa-ajallakin. Tarvitaan kuitenkin paljon muutakin siihen, että välitunti on mahdollisimman täynnä toimintaa. Sen järjestämiseen ei tarvita välttämättä suuria rahasummia.
Meillä on ollut jo pitkään välituntilainaamo, jota oppilaat pyörittävät itse. Sekä lainaaminen että palauttaminen sujuu eikä aikuisten puuttumista juurikaan tarvita. Välituntilainaamossa voidaan pitää monipuolisesti erilaisia välineitä aina hyppykepeistä jättipalloihin asti. Tavarat palautuvat ehjinä takaisin odottamaan uusia käyttäjiään.
Tänä vuonna oppimisympäristötiimimme on suunnitellut keinoja, joilla saamme sekä oppimisympäristöjä että välituntipihaa monipuolisemmaksi. Tiimi järjesti yhteistyössä vanhempainyhdistyksen kanssa pihamaalaustalkoot.
Nyt ennen ankeaa asfalttia koristavat erilaiset hyppyruudukot, pelialueet, tervapata ilmansuuntaruusuineen ja juoksusuorat. Piha houkuttelee liikkumaan ja toimimaan yhdessä.
Monessa koulussa oppilaita liikuttavat välkkärit. Sekin on oppilaslähtöistä toimintaa, jossa aktiivisia vanhempia oppilaita koulutetaan välituntiliikuttajiksi. He ideoivat ja aloittavat pelejä ja leikkejä, joihin jokainen oppilas on tervetullut mukaan.
Sulje nyt silmäsi ja kuvittele, miltä välitunti näyttää ja tuntuu. Se on yhä useammalle seikkailujen saari. Aivan kuin kiusaaminen ja nahistelukin olisivat vähentyneet, vai mitä?