Rompetta ja hevosvoimia

Vanhoihin ajoneuvoihin ja tavaroihin keskittynyt Restaurantapäivät-tapahtuma toi Teivoon yleisöryntäyksen viime viikon perjantaina ja lauantaina. Kangasalla alkunsa saanut tapahtuma aiotaan järjestää Ylöjärvellä vielä jatkossakin.
Vanhat ja entisöidyt menopelit saivat Restaurantapäivien vierailijat kaivamaan kamerat esiin.

Punainen Golliath Express 1100 nököttää Teivon raviradan viheriöllä. Auton vieressä myhäilee tyytyväinen mies, joka nauttii olostaan ihmisjoukon keskellä. Tampereen seudun mobilistien puheenjohtaja Martti Piltz on mielissään näkemästään: ensimmäistä kertaa Teivossa pidetyt Restaurantapäivät näyttävät vetävän porukkaa vähintään odotusten mukaisesti.

– Hemmetin hyvältä näyttää, mies toteaa.

Väkimäärän lisäksi Piltz sanoo olevansa hyvin tyytyväinen Teivoon, jonka pysäköintipaikoille mahtuu  jopa 2 000 autoa. Tiukkaa teki silti.

– Parkkipaikkojen suhteen on pitänyt sumplia, mutta mahdumme tänne juuri ja juuri, hän sanoo.

Hän sanoo, että Teivo on tapahtuman järjestämiseen kaikin puolin passeli valinta.

– Teivo on hyvässä paikassa ja tänne voi poiketa ohikulkumatkalla. Lisäksi miljöö on erityisen viihtyisä tällaistenkin tapahtumien järjestämiseen, hän toteaa.

Rompetorin myyntipöytien valikoimaan kuului esimerkiksi vanhoja purkkeja.

Vanhojen ajoneuvojen ihailua

Myös kotimaisia polkupyöriä löytyi rompetorilta useampia.

Restaurantapäivät on tapahtuma, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Alkujaan vanhoista autoista ideansa saanut tapahtuma kutsuu edelleen autoharrastajat koolle esittelemään entisöintiensä tuloksia.

Ajoneuvojen perässä Teivoon suunnisti myös hietasmäkeläinen Pentti Säynäväjärvi vaimonsa Ritva Säynäväjärven kanssa. Mies kertoo  olevansa innostunut hevosvoimista, minkä vuoksi omastakin tallista löytyy eräs vanhaan hohtoonsa entisöity harvinaisuus:  vuosimallia 1927 oleva 500-kuutioinen Raleigh-moottoripyörä sivuventtiilillä ja karbiinivaloilla.

– Toista samanmoista ei löydy museorekisteristä. Pyöräni saattaa siis olla Suomen ainut, hän aprikoi.

Pentti Säynäväjärvi sanoo, että Restaurantapäivissä häntä houkuttelivat ilman muuta entisöidyt autot ja moottoripyörät. Sen sijaan Ritva-vaimoa sai vähän suostutella mukaan.

– Mies kuitenkin sanoi, että on täällä muutakin kuin pelkkiä rasvattuja muttereita, hän naurahtaa.

Kaikenlaista rompetta

Restaurantapäivien maamerkkinä oli punainen Golliath Express 1100 -bussi.

Rompetori on tapahtumassa oma lukunsa. Se mitä ei rompetorilta löydy, sitä ei ihminen tarvitse. Toisaalta, tavaranpaljous on rompetorilla niin moninainen, että sekaan mahtuu myös ihmeellisiä ja ehkä tarpeettomiakin esineitä.

Kangasalta Ylöjärvelle siirtynyt Restaurantapäivät  houkuttelee ihmisiä jopa ulkomailta asti. Kansainvälisen kiinnostuksen huomaa siitä, että tapahtuman vanhaa tavaraa myyvän rompetorin kauppiaista osa on ulkomaalaisia. Välillä myyntitiskeiltä saattaa kuulua ”hur mycket kostar det?”.

– Meillä on täällä nelisensataa myyjää. Heistä noin puolet on ammattimyyjiä, jotka tietävät Restaurantapäivien  olevan yksi parhaista myyntitapahtumista kotimaassa, Piltz virnistää.

Comments are closed.