”Paavo on selkeä vaihtoehto”

Viime vuoden maaliskuussa perustetun Kansalaispuolueen ainoa ylöjärveläinen asiantuntijajäsen Jorma Grönlund tekee kaikkensa, jotta Paavo Väyrynen pääsee neljännen kerran pitkällä poliittisella urallaan presidenttiehdokkaaksi.
jorma grönlund
Siivikkalalaisella Jorma Grönlundilla on kannattajakortit mukanaan aina kylillä kulkiessa.

Kansalaispuolueen tavoitteena on kerätä 20 000 Paavo Väyrysen kannattajakorttia itsenäisyyspäivään mennessä.

– En epäile hetkeäkään, etteikö tavoite täyty jo hyvissä ajoin, Jorma Grönlund sanoo päättäväisenä.

Hän luottaa, että Kansalaispuolueen kannattajat ja tukijäsenet tekevät niin hyvää työtä, että Väyrynen pääsee haastamaan muut presidenttiehdokkaat ensi tammikuun lopussa.

– Meidän niin sanottujen yhdyshenkilöiden tehtävä on saada vaikka naapurin isäntä keräämään kymmenen kannattajakorttia, Grönlund luonnehtii.

Viime vuonna 450 Kansalaispuolueen kannattajakorttia keränneen Grönlundin mukaan kannattajakorttien haaliminen on rajua jalkatyötä.

– Kävellessäni kysyn vastaan tulevilta ihmisiltä, haluavatko he täyttää kortin.

Grönlund sanoo, että nyt kannattajakorttien kerääminen on kuitenkin helpompaa kuin reilu vuosi sitten.

– Nyt emme myy uutta tuotetta, kuten silloin, vaan kaikki tuntevat Paavon jo entuudestaan. Väyrysen kannatus on vankkaa, ja meidän pitää saada se näkymään keräyksessä.

Niinistön haastaminen mahdollista

Kannattajakortin täyttäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kortin täyttäjä välttämättä äänestäisi presidentinvaaleissa Väyrystä. Jorma Grönlund kuitenkin uskoo Väyrysen mahdollisuuksiin vaaleissa, vaikka istuva presidentti Sauli Niinistö nauttiikin poikkeuksellisen vahvaa kannatusta kansalaisten keskuudessa.

– Ei kukaan ryhdy mihinkään, jos ei näe onnistumisen mahdollisuutta. Niinistön kannatus tulee koko ajan alaspäin. Monen karvat ovat nousseet pystyyn Niinistön viime aikaisista puheista, Grönlund sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että Niinistö on ylivoimainen ykkössuosikki presidenttikisassa.

– Mutta jos etukäteissuosikki aina voittaisi, niin eihän kukaan vaihtoehto lähtisi koskaan kisaan mukaan.

Tähtäimessä eduskuntavaalimenestys

Jorma Grönlundin mukaan Kansalaispuolueen alku on ollut hyvä. Puolueessa on noin kolmisenkymmentä asiantuntijajäsentä ja puolueen hallitusta vahvistettiin äskettäin parilla henkilöllä.

Toki puolueella on haasteita saada näkyvyyttä ilman kansanedustajia. Kansalaispuoluetta ei myöskään huomioida kannatusmittauksissa.

Puolueen suurin tavoite on menestyä vuoden 2019 kevään eduskuntavaaleissa.

– Uskon eduskuntavaalimenestykseemme kuin vuoreen. Olen antanut itseni ymmärtää, että meillä on jo nyt monta kymmentä eduskuntavaaliehdokasta. Vahvuutemme on, että puolueeseen on saatu hurja määrä saman suuntaisesti ajattelevia ihmisiä, Grönlund selvittää.

Kansalaispuolue haluaa heti hallitusvastuuseen.

– Kuten Paavo sanoo, niin meistä tulee hallituspuolue ellei pääministeripuolue. Tavoite on kova, mutta niin sen pitää ollakin, jos haluaa saavuttaa jotain, Grönlund pohtii.

Viimeinen mahdollisuus

Nyt Grönlund keskittyy kuitenkin Paavo Väyrysen saattamiseksi presidenttiehdokkaaksi.

Hänen mielestään Väyrynen tuo selvän vaihtoehdon isojen asioiden hoitoon.

– Nyt on kenties viimeinen mahdollisuus pelastaa Suomi. Agendalla ovat muun muassa itsenäisyyden säilyttäminen, liittovaltiokehityksen vastustaminen, Natoon liittymisen estäminen ja aluepolitiikan kehittäminen. Kaikki muut ehdokkaat nyökyttelevät samaan suuntaan ja se suunta on eri kuin Paavolla.

Jorma Grönlund on tavattavissa huomenna torstaina kello 10–12 Tokmanni-keskuksen edustalla, jossa hän keskustelee ihmisten kanssa ja vastaanottaa Paavo Väyrysen kannattajakortteja.