Vapauden tunne

Toukokuun viimeistä viikkoa kouluissa kuvaa hyvin somessa kiertänyt kuva, jossa on paperimereen hukkumaisillaan oleva nainen ja jolla on kuvateksti ”Onks sul paljon kouluhommia viel täs kevääl? – On täs muutama juttu”.
Ennen kuin kesälaulut raikuvat päättäjäispäivänä, ovat koulun aikuiset melkoisen kuormittuneita kevätjuhlaesitysten, kevätarviointien, luokkien siivoamisen, muuttojen ja kaiken muun työn kanssa. Sovittavaa, säädettävää, muistettavaa ja hoidettavaa on kovalevyn täydeltä. Ei ihme, että yksi jos toinen opettaja etsii avaimiaan, unohtaa sanottavansa kesken lauseen tai onkii pudonnutta puhelintaan vessanpöntöstä.
Kevään viimeisinä päivinä voi lohduttautua ajatuksella, että kesälaidun häämöttää lähes näköpiirissä.
Käytävillä meno muistuttaakin välillä vasikkalaumaa ensi laitumella. Vaikka meno on äänekästä, on se ennen kaikkea riemukasta ja iloitsevaa. Oma poikanikin oli kuin kissa pistoksissa ennen koulun loppua, ja kun kysyin, mikä hänellä on, hän totesi: ”Tämä on vapauden tunne.”
Yhdeksäsluokkalaiset tuntuvat kasvavan henkisesti useita senttejä viimeisten viikkojen aikana. Tulevaisuus peruskoulun seinien ulkopuolella alkaa olla niin käsin kosketeltavan lähellä, että selkäranka kasvaa kuin itsestään suorempaan, jotta nuoret ovat valmiimpia uusiin opintoihin. On selvää, että uudesta vapaudesta seuraa myös vastuuta.
Viimeisinä päivinä kouluissa voidaan myös tehdä kaikenlaista kivaa, mitä lukuvuoden aikana ei ole muuten pystynyt tai ehtinyt tehdä.
Viimeiset päivät ovat kuin luotuja erilaisille projekteille, ulkona oppimiselle, retkille, vierailijoille ja monenlaiselle liikkumiselle. Kevätjuhlaharjoitusten lomassa voidaan ottaa välillä myös vähän rennommin. Kiireen keskellä on tärkeää myös pysähtyä hetkeen.
Lukuvuoden viimeisinä päivinä on myös hetkiä, jolloin jokin roska tuntuu kaihertavan silmäkulmassa pakottaen kyynelen kihoamaan silmään. Sellainen hetki saattaa tulla, kun joutuu hyvästelemään tärkeäksi tulleita oppilaita tai työkavereita.
Ekaluokkalaisten laulaessa hyvästejä koulunsa päättäville on nenäliinat varattava käsille, ja viimeistään Suvivirsi nostaa palan kurkkuun. Siinä palassa on mukana sekä haikeutta että vapautta.
Iloista kesää koululaisille ja rentouttavaa lomaa opettajille! Olette vapautenne ansainneet.