Anna Kaakkurivaara tuntee ravinnon merkityksen kilpahevosille

Hyvinvointiekspertti

Ravikilpailuissa menestyminen vaatii nykyisin muutakin kuin pelkkää perusharjoittelua. Portti menestykseen voi aueta esimerkiksi huolellisen valmentautumisen, oikeanlaisen ravinnon ja riittävän levon yhteisvaikutuksella.
Anna Kaakkurivaara, hevoset, HeppAnna

Anna Kaakkurivaara luotsaa ylöjärveläisyritys HeppAnnaa. Puutarhakaupunkilaisen yrityksen johtajatar on ollut kosketuksissa hevosmaailmaan käytännössä koko ikänsä.

Tietysti lahjakas hevonen on kaikkein tärkein tekijä siinä, että on mahdollista pärjätä ravikilpailuissa. Mutta kun hyviä hevosia on viivalla useita, silloin muutkin menestystekijät nousevat merkityksellisiksi.
Lähes koko ikänsä hevosten parissa toiminut Anna Kaakkurivaara luotsaa ylöjärveläisyritys HeppAnnaa.
Hieman yli kolmekymppisen hevos- ja hyvinvointialan osaajan tarjottimen keskeisiin palveluihin lukeutuu tunnettujen kotimaisten hevosrehujen myynti, kylmähoito ja kuntovalmennus.
– Olen luotsannut firmaani nyt vajaan vuoden ajan. Olen keskittynyt myymään Vilomixin hevosrehuja lähinnä Pirkanmaan alueella. Kylmähoito tarjoaa puolestaan avun esimerkiksi kipuun, turvotukseen tai lihas- ja jännevammoihin. Hoitomenetelmä soveltuu hevosten lisäksi myös koirille tai ihmisille.
– Kuntovalmennuksessa yhdistyvät kaikki matkan varrella keräämäni taitotiedot. Hyödynnän tässä palvelumuodossa sekä personal trainerin että urheiluhierojan pätevyyksiäni, Anna Kaakkurivaara listaa.
Kuntovalmennus voi parhaimmillaan tarjota loukkaantumiskierteessä olleelle hevoselle uuden mahdollisuuden kilparadoilla menestymiseen.
– Aina ei voi tietysti onnistua. Huonosta hevosesta ei saa väkisin hyvää kilpailijaa.
– Jos hevosella on riittävä kapasiteetti, silloin esimerkiksi oikeanlaisella lihashuollolla on mahdollista saavuttaa aiempaa parempia tuloksia kilpailuissa.
Perimmäisen syyn löytyminen voi ratkaista kilpahevosen ongelmat, ja sitten pyörä pyöriikin ihan eri tavalla kuin ennen.
– Klinikalla hoidetaan vammoja eli seurauksia jostakin. Vieläkin tärkeämpää on alkuperäisen syyn selvittäminen, Kaakkurivaara havainnollistaa.
– Itse lähden etsimään syytä hevosen päästä ja luustosta. Olen aina sitä mieltä, että syy löytyy ylempää ja seuraus näkyy sitten alempana, kuten kavioissa, Kaakkurivaara lisää.

Ravinto tärkeintä kovassa rasituksessa

Maallikko voisi äkkiseltään ajatella, ettei ravinnolla olisi kovin suurta merkitystä kilpahevosen menestymisessä.
Kuten jo todettua, hevosen kyvykkyys on toki suurin menestystä ennustava tekijä, mutta ravinnon rooli on luultua tärkeämpi.
Oikeantyyppinen ja riittävä ravinto konkretisoituvat vaativissa turnaustilanteissa, kuten kuninkuusraveissa, joissa ajetaan kolme kilpailua kahden päivän aikana.
– Ravinto on kaikkein tärkeintä kovassa rasituksessa. Kun hevoset saavat ravinnossaan oikeita vitamiineja, ne jaksavat taistella maaliin asti. Hyvä esimerkki jaksavuutta lisäävästä vitamiinista on L-karnitiini.
– Vertaukseksi käy se, että ihminen ei jaksa vetää kovaa kuntosali-
treeniä pelkällä mehulla ja vedellä. Voimat katkeavat ennen pitkää, Anna Kaakkurivaara konkretisoi.
Hevoset reagoivat yleensä kilpailujen aiheuttamaan stressiin mahallaan. Myös tästä syystä ravinto on olennaista.
– Näin tapahtuu melkein aina. Jos hevosta ei ole treenattu hyvään kilpailukuntoon, se voi olla vatsa kuralla ennen kisaa.

Suurten seppien opissa

Anna Kaakkurivaara on saanut jo pikkutytöstä lähtien oppia hevostyöhönsä suurilta suomalaisilta ravivalmentajilta.
Hän on työskennellyt muun muassa Seppo Suurosen ja Pentti Tikkisen leivissä.
– Taisin olla noin 10–12-vuotias, kun sain ajaa harjoitusajoa Teivossa Tikkisen Pentin huippuhevosella Kihi T:llä.
– Pentin toiminta on ollut enimmäkseen muutaman hevosen valmentamista. Suurosen Seppo on yleensä treenannut hevosia isolla volyymilla, Anna Kaakkurivaara vertailee.
Ravinainen on nähnyt myös Kaasu-Antin eli Antti Teivaisen hevososaamisen.
– Kun olin Antin leivissä, olin niin ikään aika pieni tyttö. Kyseessä taisi olla jokin joululoma-aika koulusta, kun olin tallityttönä hänen Vermon yksikössään.
Anna Kaakkurivaara pitää mahdollisena, että hän laittaisi tulevaisuudessa oman, ammattimaisen valmennustallin pystyyn.
– Minulla on ollut jo nuorempana haave omasta valmennustallista. Mutta kun en ole syntynyt kultalusikka suussa, en ole rohjennut vielä lähteä siihen projektiin.
– Silti minulla on koko ajan haku päällä valmennustallin suhteen.
– Toiveissa olisi löytää sellainen yksikkö, jossa on samassa miljöössä omakotitalo, Anna Kaakkurivaara visioi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.