Vappua kannattaa yhä juhlistaa

Vappu tunnetaan Suomessa erityisesti tekniikan opiskelijoiden ja työväen juhlana. Ajan saatossa vappu on kuitenkin muuttunut yhä enemmän perhejuhlaksi. Lasten kanssa vieraillaan vapputorilla, ja ystävät ja sukulaiset kokoontuvat yhteen nauttimaan vappubrunssista.
Vappu on jo pitkään ollut ilon juhla, vaikka juhlapuheissa voidaankin muistuttaa vaikeista ajoista.
Ylöjärvellä vappua voi juhlistaa vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ylöjärven yhdistyksen järjestämillä vappukarnevaaleilla urheilutalolla. Karnevaaleilla on lauantaina tarjolla ohjelmaa koko perheelle. Ylöjärven vasemmistoliitto järjestää puolestaan vappupäivänä perinteisen kunniakäynnin Ylöjärvellä sijaitsevalle punaisten haudalle.
Vapun historiaa muistaa enää harva. Aikoinaan wapuksi tai valpuriksi kutsuttu kevään juhla oli alun perin kirkollinen juhlapyhä. Tästä lehdestä voi lukea jutun siitä, miten pyhästä Walburgasta tuli vapun historian merkkihenkilö.
Suomessa kuten myös esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa vapun juhlinta perustuukin muinaiseen valpurinpäivään. Monissa muissa maissa vapun juhlistaminen on alkanut työväenliikkeen saavutuksista. Vuonna 1884 Yhdysvaltain ammattiliitot vaativat, että kahdeksantuntinen työpäivä otettaisiin käyttöön vuoden 1886 toukokuun ensimmäisenä päivänä. Suomessa työväenjärjestöt aloittivat säännöllisen vapunpäivän vieton vuonna 1902. Vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä vuodesta 1978 lähtien.
Joka tapauksessa vappuun on Suomessa liittynyt riehakkuus ja ilonpito jo pitkään. Kuohuviinit poksahtelevat taas kesän kynnyksellä.
Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan vappua vietetään Ylöjärvellä vajaassa kymmenessä asteessa. Välillä taivaalta voi tulla vettä tai räntää. Luvassa on siis tyypillistä suomalaista vappusäätä.
On sää mikä tahansa, vappuna kannattaa ottaa ilo irti, kuten Erkki Melartin ja Larin-Kyösti tunnetussa Vappulaulussaan tunnelmoivat:
”Nyt iloitkaa nyt laulakaa,
niin kaunis taas on maa,
mut kauniimpi se toivo on
min kevät kasvattaa:
Nyt Vappu on,
nyt Vappu on,
taas, veikot laulakaa,
niin että taivaan Iuhtihin
tää laulu kajahtaa.”