Ryhdin C-tytöt voittivat upeasti lentopallossa SM-hopeaa

Pitkäjänteinen työ palkittiin

Ylöjärven Ryhdin C-tytöt ylsivät komeasti hopeamitalille viime viikonloppuna Kuortaneella järjestyssä lentopallon SM-lopputurnauksessa. Kivikova Salon Viesti nujersi Ryhdin loppuottelussa eräluvuin 2–0 (25–21, 25–21).

Ryhdin C-tytöillä oli hymy herkässä SM-lopputurnauksen jälkeen. (Kuva: Harri Matilainen)

Alkusarjassa Ryhti kaatoi Vilppulan Tähden 2–1 (25–16, 25–27, 15–9), Korpilahden Pyrinnön 2–0 (25–10, 25–11) sekä Mikkelin Passarit 2–0 (25–15, 25–10).

Puolivälierässä Ryhti löi Oriveden Ponnistuksen 2–0 (25–17, 25–11) ja välieräkamppailussa ylöjärveläisryhmä kukisti Someron Pallon 2–0 (25–15 ja 25–13).

Alkusarjan ensimmäinen ottelu oli Ryhdille todella vaikea. Jännitys näkyi molemmin puolin verkkoa ja Vilppula lähti todella haastamaan Ryhdin joukkuetta, vaikka Vilppula oli hävinnyt aiemmat kohtaamiset melko selvästi. Toisen erän tappion jälkeen Ylöjärven tytöt kuitenkin hoitivat homman kotiin. Ryhti karkasi jo erän aluksi tukevaan johtoon, joka kesti ottelun loppuun.

Kun Ryhti sai karistettua alun kankeuden niin jälki alkoi tuloksekasta. Naisten ykkös ja kakkossarjoissa pelannut ylöjärveläisjoukkue teki selvää jälkeä niin Korpilahdesta kuin Mikkelistäkin.

Vahva syöttöpeli sekä hyvin toiminut vastaanotto mahdollisti monipuolisen hyökkäyspelaamisen, jolla Ryhti hoiti alkusarjan tappiotta. Ensimmäisen päivän parhaita pelaajia olivat kapteeni Venla Raittinen, yleispelaaja Linnea Kuusela, keskitorjujat Sanni Rantanen ja Laura Laukkanen sekä passari Ilona Matilainen.

Syöttöpeli toimi

Puolivälierässä nähtiin Pirkanmaan paikalliskamppailu, kun Ryhti pelasi Oriveden Ponnistusta vastaan. Etukäteen hyväksi puolustavaksi joukkueeksi tiedetty Orpo hangoitteli ensimmäisen erän hienosti mukana, mutta ei voinut vahvemmalleen mitään. Ottelussa kunnostautui naisten sarjoissa liberona pelannut passari Senni Virtanen.

Välierässä verkon toiselle puolelle asettautui Someron Pallo. Edellisessä turnauksessa kiihkeiden vaiheiden jälkeen Ryhdille hävinnyt SoPa tiedettiin vaaralliseksi ja tekniseksi joukkueeksi

Ottelu alkoi tunnustellen, kunnes turnauksessa pahaksi osoittanut Ryhdin syöttöpeli sekä erinomaisella prosentilla voitetut jatkopallot söivät SoPan itseluottamuksen minimiin. Ryhti hoiti voiton kotiin mallikkaasti.

Selkein ero kaikkiin edellisiin vastustajiin tuli Ryhdin laajasta pelaajamateriaalista, joka oli valmis peliin ja valmis ratkaisuihin.

– On hienoa olla valmentajana, kun tietää että vaihdosta löytyy aina pelaaja tilalle, jos jollain osa-alueella alkaa tökkimään, Ryhdin C-tyttöjen päävalmentaja Harri Matilainen toteaa.

Loppuotteluun Ryhdin joukkue lähti selkeänä haastajana. Salon Viesti ei ollut hävinnyt koko kaudella yhtään ottelua. Pelistä muodostui loppuottelun arvoinen.

Kamppailu heittelehti kummankin joukkueen eduksi aina erien loppupuolelle asti, jolloin Salon voittamisen rutiini ja Ryhtiä parempi itsevarmuus ratkaisupalloissa nousi esiin. Finaalin paras ryhtiläinen oli Linnea Kuusela, joka valittiin myös turnauksen tähtikuusikkoon.

Iso satsaus kaikilta

– Aloitimme tämän ryhmän kanssa työt vuonna 2011, jolloin Päivi Raittisen kanssa teimme sopimuksen ja suunnitelman siitä, miten joukkueen kanssa edetään. Ensimmäiset vuodet opeteltiin urheilemaan ja kehitettiin tyttöjen kykyä ottaa valmennusta ja rasitusta vastaan, Harri Matilainen kertoo ja jatkaa.

– Jo tuolloin todettiin, että D-junnuissa saatamme ehkä pärjätä. Silloin saimme aluemestaruuskisoista tuli pronssia. Tuosta vuoden 2011 ryhmästä on valtaosa tytöistä jäljellä. On tietysti myös luonnollista, että uusia ja tavoitteellista urheilua haluavia pelaajia on tullun mukaan hyvin menestyvään ryhmään.

Matilainen kertoo olevansa äärimmäisen kiitollinen ja tyytyväinen koko joukkueen panokseen.

– Tätä ei olis tullut ilman isoa satsausta niin pelaajilta, valmentajilta, seuralta kuin perheiltä. Eikä näitä SM mitaleita joukkuelajeista Pirkanmaalle tai varsinkaan Ylöjärvelle tule ikinä liikaa.

Matilainen toivoo, että Ryhdin tytöt saavat lukiopaikat sellaisista oppilaitoksista, joissa voi opiskella urheilun ehdoilla.

– Tiedän, että tämä mitali ei jää viimeiseksi näille mimmeille. Lähitulevaisuuden tavoite on löytää Ryhdin naisten ykkössarjajoukkueelle päävalmentaja, jotta lahjakkaat urheilijat voivat nousta stepin ylöspäin.

Ryhdin hopeajoukkueessa pelasiva Ilona Matilainen (passari), Senni Virtanen (passari/libero), Venla Raittinen (yleispelaaja), Pinja Lepola (yleispelaaja), Linnea Kuusela (yleispelaaja), Inka Sairiala (yleispelaaja), Nelli Nieminen (yleispelaaja), Sanni Rantanen (keskitorjuja), Laura Laukkanen (keskitorjuja), Helmi Peltonen (keskitorjuja), Iina Rantala (yleispelaaja/huoltaja)

Joukkueen taustalla toimivat Harri Matilainen (päävalmentaja), Päivi Raittinen (valmentaja), Mari-Ella Sairiala (valmentaja), Nina Virtanen (joukkueen johtaja)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?