Vihreä jytky

Aivan ensin haluan onnitella Ylöjärven vihreitä erinomaisesta vaalituloksesta! D´Hondtin vaalimatematiikka on muutoksiltaan kankea. Paikkamäärän tuplaaminen on iso juttu. Niin sanotusti hävinneillä menetykset olivat lähinnä yhden paikan suuruisia.
Tunnetun sanonnan mukaan tulipalo voi olla väärin sammutettu. Vaalien jälkeen voittaja on jo saanut osakseen vastaavaa kommentointia. Ajatuksena on siis se, että vaalit olisivat väärin voitetut. Koulutus oli vaaleissa osaltaan tärkeä teema. Tikunnokka ja suurennuslasi ovat turhan asenteellisia sanoja. Asiallisesti ottaen vihreitä ja koulutuksen kustannuksia kannattaa seurata avoimin mielin. Tällä hetkellä kaupungissamme ei oikein ole täyttä varmuutta siitä, missä todella mennään verrattuna vaikka muuhun kaupunkiseutuun.
Historiaa kannattaa muistella vähän taaksepäin. Vuoden 2012 kuntavaaleissa perussuomalaisten vaalivoitto oli vielä suurempi. Jos jäykkä vaalimatematiikka on vielä voitettavissa, niin muiden ryhmien muutosvastarinta ei sitä koskaan ole. Kukkoilijat voivat aamuvarhaisella huudella ihan yksistään. Kukaan ei kuule.
Lämpimästi toivon jokaiseen valtuustoryhmään hyvää työilmapiiriä. Ensinnä se on inhimillistä. Toisekseen hajaantuminen on todella harvoin ryhmän etu. Tampereella parit poistumiset suurimmasta valtuustoryhmästä tekivät uusien vaalien myötä ryhmästä toiseksi suurimman. Hopea on häpeä, ja nuija menee pitkäksi aikaa muualle. Viimeiseen saakka kannattaa ihmisten kesken neuvotella.
Seuraavina kuukausina Ylöjärvellä poliittista painoarvoa lasketaan uutukaisilla pisteillä. Kristilliset ansaitsevat myös onnittelut. Vanhan perinteen mukaan pieni puolue on saanut paikan ainoastaan tarkastuslautakunnasta. Yleensä politiikassa ollaan vaikuttamassa, joten tarkastuslautakunnan jälkijättöinen näkökulma ei ole sitä suoraviivaisinta vaikuttamista. Joustavuus neuvotteluissa on toivottavaa.
Ylöjärvellä ei ole nyt sitoutumattomia ryhmiä ollenkaan. Kärkölässä on mielenkiintoinen tilanne, koska uudella sitoutumattomalla ryhmällä on enemmistö valtuustossa. Jos vanhat puolueet riitelevät tarpeeksi, niin kansanvalta tekee vastaiskun. Sitä saa, mitä tilaa.
Eduskunnassa kansanedustajat istuvat myös valiokunnissa. Kuntapuolella lautakunnissa on tilaa myös muille kuin valtuutetuille. Tämä on rikkaus, jota sopii vaalia. Kunnissa yksittäisellä aktiivisella ihmisellä on todennäköisesti enemmän vaikutusvaltaa kuin rivikansanedustajalla.
Vaalit olivat ja tavallaan jo menivät. Yleisradion internetsivujen etusivulta hävisi linkki vaalituloksiin jo heti keskiviikkona. Sitkeiden ja yhteisistä asioista kiinnostuneiden kannattaa heti hakeutua poliittiseen toimintaan mukaan. Vaalien välillä avautuu yleensä useita paikkoja.

marko@markotaipale.fi