Vaalit toivat väriä neuvotteluihin

Kuntavaalit olivat vihreiden juhlaa myös Ylöjärvellä. Kun tarkastelee viime kuukausien vaalikampanjointia, tulos ei yllätä.
Vihreät piti Ylöjärvellä melkoista meteliä perusopetukseen kohdistuneista taloudellisista sopeutuksista, ja äänestäjät ”ostivat” vihreiden ajatukset koulutusleikkausten vastustamisesta.
Puolueet aloittivat heti eilen tiistaina neuvottelut tärkeimmistä lautakunta- ja hallituspaikoista. On luonnollista, että suurimpana puolueena jatkava kokoomus haluaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan itselleen. Ei olisikaan mikään yllätys, mikäli Katja Luojus jatkaisi tehtävässään myös seuraavan valtuustokauden ajan.
Vaikka SDP on yhä Ylöjärven toiseksi suurin puolue, on sekä demareiden että kokoomuksen otettava vihreiden vaalivoitto huomioon paikkaneuvotteluissa. Vihreät taatusti haluaa, että huima 7,5 prosenttiyksikön lisäys puolueen kannatukseen konkretisoituu tärkeiden luottamuspaikkojen saamisena.
Näyttääkin siltä, että tappion kärsineet keskusta ja etenkin perussuomalaiset ovat luottamuspaikkoja jaettaessa hieman sivustaseuraajina.
Sen sijaan vaalivoittoon yltäneet vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit voivat olla neuvotteluissa jonkin verran aiempaa äänekkäämpiä.
Joka tapauksessa erittäin tasainen vaalitulos merkitsee sitä, että Ylöjärvellä nähdään kesäkuusta lähtien kenties aiempaa värikkäämpää valtuustopolitiikkaa. Näin siitä huolimatta, että pari Ylöjärvi 2011+ -liikkeen väriläiskää onkin väistynyt taka-alalle.
Toisaalta yhteistyö valtuustoryhmien kesken saattaa jopa sujuvoitua entiseen verrattuna. Tätä voi edesauttaa se, että naisten määrä Ylöjärven valtuustossa kasvaa kuudella hengellä.
On mielenkiintoista nähdä, ketkä valtuutetuista ottavat ison roolin valtuuston kokouksissa. Nouseeko kenties joku 19 uudesta valtuutetusta valokeilaan? Kannattaa käydä seuraamassa kokouksia.
Vaalitulosten perusteella liikunta ja urheilu saavat lisää puolestapuhujia valtuustoon. Uusina kasvoina valtuustoon nousivat urheiluseuratoiminnasta tutut Ylöjärven Ryhdin puheenjohtaja Timo Halttula (vihr.) ja Ryhdin hiihtojaoston puheenjohtaja Peer Haataja (kok.). Myös erittäin pitkän ja monipuolisen työrupeaman liikunnan ja urheilun hyväksi tehnyt Leena Mankkinen (sd.) nousi valtuustoon.
Urheilijoilla, liikunnan harrastajilla ja urheiluseuroilla saattaa siis jatkossa olla aiempaa paremmat oltavat puutarhakaupungissa.