Voimistelun riemu täytti urheilutalon

Joukkuevoimistelun koko kirjo aloittelijoista huipputekijöihin oli nähtävillä viime sunnuntaina urheilutalolla. Ylöjärven Iskun järjestämiin TUL:n Tampereen piirin mestaruuskisoihin tuli mukaan vajaat 60 joukkuetta ja noin 600 voimistelijaa. Katsojia saapui reilut 600, ja kisojen onnistumisesta vastasi kaikkiaan 70 talkoolaisen joukko. Kyseessä oli todennäköisesti paikkakunnan suurin urheilutapahtuma tänä vuonna.

Isku on järjestänyt piirinmestaruuskisoja aiemminkin, mutta tapahtumat on jouduttu viemään viime vuosina Tampereen puolelle tarpeeksi suuren kisapaikan puutteen vuoksi. Nyt kisapaikkana oli jälleen urheilutalo, ensi kertaa remontin jälkeen.

– Pääsimme testaamaan, miten hyvin näin suuri tapahtuma mahtuu urheilutalolle. Voimistelijoita ja yleisöä oli tosi paljon, mutta kaikki meni todella hyvin, Iskun puheenjohtaja ja kilpailujen johtaja Maria Nummela kehui kisojen jälkeen.

– Tosin ilman viereisen Yhtenäiskoulun tilojen käyttömahdollisuutta emme olisi saaneet tätä onnistumaan. Nyt joukkueet pystyivät odottelemaan suoritusvuorojaan ja valmistautumaan niihin siellä.

Piirinmestaruuskisat olivat avoimet kaikille joukkueille. Suurin osa osallistujista tuli Tampereen seudulta, mutta jokunen joukkue kauempaakin mukaan.

Mitalien makuun

Kisat tarjosivat monipuolisen näkymän joukkuevoimisteluun sekä harrasteena että kilpailulajina. Nummela oli iloinen siitä, että mukaan oli lähtenyt hyvin monen tasoisia joukkueita ja voimistelijoita.

– Näimme esityksiä laidasta laitaan, mukana oli niin aloittelevia voimistelijoita kuin kokeneita kilpailijoitakin. Tällaisessa tapahtumassa näkee hienosti tämän lajin koko skaalan.

Iskun nuorinta ikäpolvea edustivat jumppakoululaiset. He eivät vielä kilpailleet, mutta joukkueet pääsivät esiintymään ja näyttämään taitojaan katsomontäyteiselle yleisölle.

Jumppakoulu 1 -ryhmästä Jemina Virta, Emilia Kestilä, Nelli Hyötynen ja Julia Puronen olivat kohta esityksensä jälkeen edelleen iloisissa näytöstunnelmissa. He olivat esiintyneet kerran aikaisemmin ennen viikonlopun kisatapahtumaa.

– Vähän jännitti ennen esitystä, mutta ei kovin paljoa. Kaikki meni hienosti, eikä mikään ollut vaikeaa. Se oli parasta, että saatiin esiintyä!

Kaisla-joukkue pääsi 12–14-vuotiaiden kilpasarjassa pronssille. Joukkue piti suoritustaan hyvänä, vaikka puutteitakin löytyi.

– Meillä ei ollut nyt ihan paras tuntuma. Ilmaisu ja ojennus olivat kunnossa, tasapaino meni huonommin.

Joukkueen valmentaja Ida Sulku oli suoritukseen tyytyväinen.

– Tämä oli nyt vasta toinen kilpailumme. Viime kisaan nähden tuli selvää parannusta, hyvään suuntaan ollaan menossa.

Vähän varttuneempien eli 14–16-vuotiaiden kilpasarjassa Valo-joukkue tuli hopealle, ja voittajakin jäi vain kymmenesosapisteen päähän. Hyvä sijoitus oli pieni yllätys, koska yksi joukkueen voimistelijoista oli poissa sairastumisen vuoksi.

– Yhden voimistelijan puuttuminen vaikuttaa aina kokonaisuuteen. Emme yltäneet parhaaseen mahdolliseen suoritukseen, joukkueen vastuuvalmentaja Elina Salonen arvioi.

– Jatkossa on tärkeää saada joukkue pysymään terveenä, jotta pääsemme tavoittelemaan kisoihin onnistunutta ja ehjää kokonaisuutta. Teemana ohjelmassa on irlantilainen tanssi, joka vaatii tytöiltä heittäytymistä ja vahvaa naisellista tulkintaa.

Taito-sarjaan osallistuneet joukkueet Kuutar ja Kaste avasivat kisakautensa. Tytöt esiintyivät nyt yleisölle ensimmäistä kertaa.

– Jännitys vähän söi hymyä ja keskittymistä, mutta kumpikin joukkue vei ohjelmansa upeasti läpi. Treeneissä tehty työ näkyi hyvin vaikeissakin kohdissa, valmentaja Ida Sulku kehui.

Ryhmiin on tungosta

Joukkuevoimistelun suosio on kasvanut tasaisesti koko maassa. Harrastuksen piiriin tulee mukaan jatkuvasti lisää lapsia ja nuoria, ja aikuisetkin ovat löytäneet lajin.

Iskun ryhmissä on mukana kuutisenkymmentä harrastajaa, joista osa on myös tavoitteellisesti harjoittelevia ja tasokkaita kilpailijoita. Tulijoita olisi enemmänkin.

– Haasteena on meillä ja monessa muussakin tämän lajin seurassa, että emme pysty ottamaan vastaan kaikkia kiinnostuneita. Tarvitsisimme lisää ryhmien vetäjiä ja harjoitusvuoroja, mutta esimerkiksi harjoitustiloista on täälläkin pulaa, Maria Nummela kertoi.

Kilpailuihin tähtääviä joukkueita Iskussa on vain yksi tai kaksi ikäluokkaa kohden, ja voimistelijat pysyvät näissä hyvin mukana. Uusia ryhmiä perustetaan lähinnä harrasteryhmien kautta. Näihin seura voi ottaa vain nopeimmat ilmoittautujat mukaan.

Isku on lajissaan pienehkö seura, mutta sen joukkueet ovat saavuttaneet hyvin paljon menestystä seuran kokoon nähden.

– Meillä ei ole suurta määrää voimistelijoita, joista voisimme koota aina uusia joukkueita. Joukkueemme pysyvät koossa pitkään. Pitkäjänteisellä työllä on mahdollista päästä pitkälle, jopa huipulle asti.

Jumppakoulu 1 -joukkueen Nelli Hyötynen, Saana Turpeinen, Aino Nurmi, Emilia Kestilä, Gabriella Kapee, Julia Puronen, Saana Heiskanen, Jemina Virta, Enni Hievanen ja Ella Isotalo ovat lähdössä sivulaukkaan.
Kuutar-joukkueessa ovat spagaatiin menossa Pihla Hämäläinen, Mea Valtonen, Tuuli Leponiemi ja Vianna Vänskä. Takala-alalla ovat Aada Hievanen, Sofia Majaniemi, Neela Murdu ja Alisa Huttu.
Pronssia voittaneen Kaisla-joukkueen esityksen loppuasennossa ovat Inka Rantanen, Riina Väisänen, Hannele Kalliomäki, Elena Kumpulainen ja Ketrin Valkila.