Piraattipuolue sopuisasti heikoimpien asialla

Linja-autonkuljettaja Esa Lyttinen on Ylöjärvellä ainoa Piraattipuolueen valtuustoehdokas, nyt toista kertaa kuntavaaleissa mukana. Näissä vaaleissa puolueen valtakunnallisena tavoitteena on tehdä läpimurto ja saada ainakin yksi ehdokas läpi jossakin kunnassa. Lyttinen tavoittelee osaltaan tätä kiinnittämällä huomiota erityisesti heikko-osaisimpien asemaan.

Lyttinen on liikkeellä tutuilla vaaliteemoilla. Alun perin tekijänoikeuskysymysten ympärille syntynyt puolue on laajentanut näkökulmaansa vuosien varrella.

– Tavoitteena on olla kaikkien pienten ja vähän suurempienkin puolella, lähtökohtana solidaarisuus. On paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa aika heikoilla. Heidän tilannettaan on voitava parantaa.

Jos Lyttinen pääsee valtuustoon, hän haluaa kohentaa erityisesti työttömien asemaa. Nämä ovat ahtaalla, ja tilanne menee koko ajan pahemmaksi. Tampereen korkea työttömyysaste näkyy myös Ylöjärvellä.

– Haluaisin huolehtia siitä, että ihmisille on oikeasti apua siitä, mitä kunnat tekevät työttömien työllistämiseksi. Toivon, että täällä oikeasti mietitään, miten näitä ihmisiä kohdellaan. Haluammeko tehdä asiat tässä kohtaa hyvin vai huonosti?

Lyttinen haluaa, että Ylöjärven kaupunki järjestää pitkäaikaistyöttömille mielekästä työtä nykyistä laajemmin. Tämä on tärkeää ihmiselle henkilökohtaisesti, ja samalla se tuo säästöjä vähentämällä pitkäaikaistyöttömiin liittyviä sakkomaksuja, joita kaupunki maksaa Kelalle.

Sote-uudistus merkitsee pian suurta muutosta myös Ylöjärvellä. Lyttisen mukaan kukaan ei vielä tiedä, miten se vaikuttaa yksittäisen ihmisen elämään. Hänen arvionsa on, että pieni ihminen on tässäkin kohtaa kärsijän asemassa.

Sosiaalitoimen asioissa on nähty jo nyt isoja ongelmia, kun toimeentulotuen käsittely siirtyi Kelalle. Korvaukset eivät tule sovitussa ajassa, ja Kela tekee tukipäätöksiä omalla tavallaan.

Kaavoitusta, työpaikkoja

Ylöjärven tilanne kokonaisuutena on Lyttisen mielestä kohtalaisen hyvä. Tällä hetkellä ei ole todella isoja ongelmia, jotka vaatisivat nopeita ja rankkoja toimenpiteitä.

– Meno on aika hyvässä kuosissa, asioita on hoidettu viime aikoina hyvin. Toivottavasti tämä suunta jatkuu.

Parannettavaakin löytyy. Tärkeää olisi löytää uusia avauksia sen suhteen, miten kaupunkiin saadaan lisää yrityksiä ja työpaikkoja.

– Kaavoitus on tietysti olennaista, jotta meillä on tarjolla paikkoja, joihin yritykset voivat sijoittua. Mikä on kilpailuasemamme lähikuntiin verrattuna yritysten saannissa, sitäkin pitää tarkastella jatkuvasti. Mitä kiinnostavaa me voimme tarjota yrityksille?

– Ylöjärven yksi vahvuus on se, että täällä on rauhallista asua ja olla. Meno ei ole ihan niin hektistä kuin  Tampereella. Toisaalta täältä on kuitenkin hyvät yhteydet Tampereelle.

Lyttinen kaipaa asennemuutosta Ylöjärven maaseutualueen kehittämiseen.

– Keskusta-alueiden ulkopuolella on ollut vaikeuksia saada rakennusoikeuksia. Kaupungin taholta on kyselijöille vakuuteltu, että kyllä rakentaa saa. Mutta todellisuus on ollut toisenlainen.

Joustavuutta, positiivisesti

Piraattipuolueen kannatus on ollut Ylöjärvellä alhaisissa lukemissa. Viime kuntavaaleissa Lyttinen oli puolueen ainoa ehdokas, ja hän sai kahdeksan ääntä. Viime eduskuntavaaleissa ääniä tuli 80.

– Siinä se on rajoilla ollut, että olisimme saaneet koko maassa jonkun läpi. Vaalityötä on hidastanut se, että puolue tipahti välillä jo puoluerekisteristä. Jouduimme keräämään riittävän kannattajamäärän uudelleen näitä vaaleja varten.

– Näkyvyytemme on aika vaatimattomalla tasolla, samoin kuin kykymme vaikuttaa. Meillä ei ole puolueena rahoitusta, vaan me teemme kaiken lahjoitusvarojen turvin. Vaalien välillä kuolemme pois, ja vaalien lähestyessä heräämme taas.

Odotukset vaalimenestyksen osalta ovat maltilliset. Pieni ihme tarvittaisiin, jotta paikka Ylöjärven valtuustossa toteutuisi.

– Olisi tarpeen saada täällä listalle enemmän ehdokkaita. Varsinaiset vaalityön tekijät ovat Tampereella, ja itse olen vielä niin uusi paikkakuntalainen, että en tunne väkeä kovin laajalti. Seuraaviin vaaleihin pystyn ehkä jo auttamaan paremmin ehdokashankinnassa.

Puolueen taival on ollut melkoista olemassaolon kamppailua, mutta esimerkit muualta kannustavat jatkamaan.

– Paras esimerkki on se, mitä tapahtui Islannissa. Kun siellä iski pankkikriisi, piraattipuolue nousi merkittäväksi puolueeksi ja pääsi mukaan päätöskuvioihin.

– En usko, että Suomessakaan vältytään tulevina vuosina kriisitilanteilta, mitä ne sitten ovatkin. Toinen juttu on se, riittävätkö puolueen poliittiset päämäärät viemään meitä eteenpäin juuri täällä.

Miksi juuri sinua pitäisi äänestää?

– Jos ei muuta keksi niin vaikka sitten protestiksi, Lyttinen sanoo pieni pilke silmäkulmassaan.

– Olen kyllä pyrkinyt aina siihen, että jos pääsen päättämään joistain asioista, myös toimin kuten sanon toimivani.

Miksi äänestäjä valitsisi juuri piraattipuolueen?

– Yritämme hoitaa asioita positiivisuuden kautta, emmekä maalaa mörköjä pitkin seiniä. Me olemme lähellä kansaa vaalien jälkeenkin.

Piraattipuolueen valtakunnallinen kuntavaaliohjelma korostaa politiikassa yksilönvapautta ja yhdenvertaisuutta. Puolue on myös määritellyt listan yksityiskohtaisia kuntatason tavoitteita.

Lyttinen on tavoitteista pääosin samaa mieltä. Käytännössä mukana on kuitenkin asioita, jotka vaatisivat valtakunnan tason vaikuttamista. Ohjelmassa on kohtia, joille yksittäinen valtuutettu voi tehdä kovin vähän.

– Jokainen meistä vetää jossain määrin omaa linjaansa. Meillä ei ole puoluekuria, eikä kukaan tule sanomaan miten minun pitää tehdä ja toimia.

– Asioista pitäisi pystyä aina sopimaan ja joustamaan siten, että löytyy kaikille tasapuolisesti paras ratkaisu. Vain sillä tavoin voimme toimia yhteisen hyvän edistämiseksi.

Esa Lyttinen on asunut Ylöjärvellä viisi vuotta, ja hän on kokenut kaupungin viihtyisän rauhalliseksi asuinpaikaksi. Lyttinen on nyt toista kertaa Piraattipuolueen kuntavaaliehdokkaana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?