Metsäkoneasentajan ammattitutkintoon kaivataan lisää opiskelijoita

”Täällä oppii tekemällä”

Tamperelaisella Antti Jokisella on jo taskussaan kone- ja tuotantotekniikan insinöörin tutkinto. Silti Jokinen puurtaa Koulutuskeskus Valossa muiden metsäkoneasentajaksi opiskelevien kanssa. Hän halusi nähdä läheltä, mitä käytännön työ raskaiden koneiden parissa on.

Opiskelija Antti Jokinen istuu metsäkoneasentajaopiskelijoiden käsiteltäväksi tuodun Ponssen hakkuukoneen telalla. – Palautamme Ponsselle huolletun ja tarkastetun koneen, Tredun tuntiopettaja Mikko Lauttanen toteaa.

– Insinöörikoulutuksessa sain ajattelumaailman tälle alalle, mutta tämä metsäkoneasentajan koulutus valmistaa minua käytännön työelämään, Jokinen pohtii.

Hän on viihtynyt Tampereen seudun ammattiopiston eli Tredun metsäkoneasentajalinjalla erittäin hyvin.

– Tekemällä oppii. Tekniikka tulee tutuksi ja saan käytännön työkokemusta. Mukavaa on ollut, Jokinen sanoo.

Liikkuvat työkoneet opiskelun keskiössä

Metsäkoneasentajakoulutukseen voi hakea lukion tai ammattiopiston käynyt henkilö. Koulutukseen haetaan yhteishaussa, mutta käynnissä on myös jatkuva erillishaku. Käytännössä kaksivuotisen koulutuksen vuosikurssit alkavat aina syksyisin.

– Jos on kiinnostunut liikkuvista työkoneista niin tämä koulutus on hyvä vaihtoehto, metsäkoneasentajia opettava Tredun tuntiopettaja Mikko Lauttanen sanoo.

Metsäkoneasentajaopiskelijat ovat parhaillaan työssäoppimisjaksolla. Vuoden

2015 syksyllä aloittaneen luokan opiskelijoilla on 12 viikon työssäoppimisjakso. Viime syksynä aloittaneet opiskelijat ovat puolestaan kahdeksan viikkoa tekemässä niin sanottuja oikeita töitä lähiseudun yrityksissä.

– Opiskelijoillamme on kova kysyntä työssäoppimisjaksolle. Yritykset kysyvät meiltä jatkuvasti opiskelijoita töihin, Lauttanen kertoo.

Metsäkoneasentajat työllistyvät hyvin. Puolet valmistuvista suuntautuu töihin muualle kuin metsäkoneiden pariin.

– Metsäkoneasentajia työskentelee muun muassa hydrauliikka-asentajina, mekaniikka-asentajina, raskaskoneasentajina, varaosamyyjinä ja huoltoneuvojina, Lauttanen luettelee.

Putkistopassi pian saatavilla

Kevään aikana metsäkoneasentajien opetushallissa aletaan tarjota myös putkispassikursseja. Joillakin teollisuuden aloilla koneiden korjaamiseen vaaditaan putkistopassi.

– Kolmen päivän kurssin aikana käydään läpi kaikki hydrauliikan putkistot, letkut ja liittimet. Tämä tuo vähän lisäväriä meidänkin arkeen, Lauttanen kertoo.

Kaikki, joita metsäkoneasentajaopinnot kiinnostavat voivat ottaa yhteyttä Treduun milloin tahansa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?