Kaupungin kulttuuripalkinto Haveri ry:lle

Kulttuuriperimän kultakaivos

Ylöjärven vapaa-aikalautakunta myönsi vuoden 2016 kulttuuripalkinnon Haverin kultakaivoksen perintöä vaalivalle yhdistykselle.
Haveri, Haveri ry, Haverin kultakaivosmuseo, kaivos

Haverin miljöö uhkuu historiaa. (Arkistokuvat)

Haveri ry:n puheenjohtaja Arja Moisio luonnehtii Haverin vanhaa kultakaivosta merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi paikaksi ja teollisuusperintökohteeksi.

– Kaivostoiminta alkoi siellä jo 1700-luvulla. Kaivoksella on siis pitkä historia, ja siellä on vielä olemassa kaivosalueet, joita voi konkreettisesti kurkistella, hän viittaa kaivostorneihin ja muuhun miljööseen.

– Ja kaivos on jännittäväkin kohde. Vanhoissa rakennuksissa on omat natinansa ja kitinänsä, nokkanainen tuumii.

Miljöö on myös maamerkki, joka yhdistetään vahvasti Viljakkalaan. Kaupunkikin katsoo kaivosalueen tärkeäksi ja symboliseksi paikaksi Viljakkalalle.

Vanha miljöö on museoitu. Haveri ry perustettiin vuonna 1999 nimenomaan kaivosalueen kunnostamiseksi ja museon perustamiseksi. Sittemmin yhdistys on järjestänyt alueella toimintaa, joskin tätä on tehnyt myös kaupunki opastuksillaan. Kaupungin perusteluissa Haverinmäki luetaan valtakunnallisestikin merkittäväksi museoalueeksi.

Lisäksi yhdistys on vaalinut Haverin perinnettä kaivosmäen elämää luotaavalla historiakirjalla. Moisio katsoo niin museon kuin kirjan tarpeelliseksi tietoisuuden levittäjäksi ja perimätiedon säilyttäjäksi.

– Tieto hukkuu ja häviää, jos sitä ei tallenneta. Taustat on hyvä tietää, koska tulevaisuus rakennetaan historian pohjalle.

Haveri, Haveri ry, Haverin kultakaivosmuseo, kaivos

Kotiseudunkin puolesta

Palkitsijat kiittävät näitä ponnistuksia paitsi kulttuurityöksi myös kotiseututyöksi. Yhdistys on myös laajentanut paikallistoimintaansa luomalla muun muassa Haverin Konepäivät ja Rautapäivät.

Tapahtumia on järjestetty kirjan kustantamiseksi, mutta ne ovat poikineet myös aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä ja eri toimijoiden yhteistyötä kylään. Juuri entisaikoina kukkineesta yhteisöllisyydestä ja yhteispelistä Moisio haluaa museolla ja toiminnalla muistuttaa.

– Moni asia jäisi tekemättä, jos asioita ei järjestettäisi yhdessä talkoilla, hän viittaa tekemisen ilosta vailla isoja rahoja toimimiseen.

Toki viljakkalalaisporukan toiminnassa paistaa myös kotiseuturakkaus.

– Miksi joku pitää yllä ystävyyssuhteita? Koska pidetään tärkeänä pitää yllä suhteita ympärillä oleviin ihmisiin. Kotiseututyö on sitä samaa vähän isommassa mittakaavassa.

Palkinto kannustaa

Tähän aktiivisuuteen ja yhteisöllisyyteen tunnustus kannustaa Moision mielestä myös jatkossa. Siksi hän on mielissään, että kulttuuripalkintoa myönnetään sivukyliinkin.

Tuhannen euron palkinto on pikku yhdistykselle iso raha, joka tuli tarpeeseen kirjaprojektin tyhjennettyä kassan. Raha menee ensisijaisesti ensi kesän Konepäiviin, ja tuotolla taas tehdään aikanaan jotain uutta.

Moisio uskookin, että yhdistyksellä on tulevaisuutta, kunhan saadaan ideoita ja niitä tuovia uusia jäseniä.

– Konepäivätkin syntyi, kun tuli kaksi uutta innokasta tekijää ideat mukanansa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?