Kulttuurista ja genrestä toiseen

Tampere Film Festivalilla kurkotellaan länkkärimyyttien perään ja keskustellaan sananvapaudesta.

Tampere Film Festival on jokavuotinen elokuva-alan tapaus. Tänään varsinaisesti alkanut tapahtuma jatkuu sunnuntaihin, jolloin on mahdollisuus nähdä kaikki palkitut lyhytelokuvat koostenäytöksissä.

Kilpailusarjoissa ja erikoisnäytöksissä pureudutaan maailmaan monelta kantilta.

Dokumenttielokuvassa Reel Injun Neil Diamond matkaa halki yhdysvaltalaisen elokuvan ikonisimpien maisemien Pohjois-Kanadaan asti selvittämään, miten ”Hollywoodin inkkarien” luoma kuva alkuperäiskansoista on kehittynyt mykkäelokuvan aikakaudelta tähän päivään. Miten länkkärimyytit ovat muuttuneet?

Mukana on klippejä sadoista elokuvista sekä elokuvajulkkisten, aktivistien, elokuvakriitikoiden ja historioitsijoiden haastatteluita. Clint Eastwoodin kanssa Diamond pääsee pohtimaan intiaani- ja cowboykuvien kehitystä westerneissä sekä niiden merkitystä Yhdysvalloille.

Aivan erilaiseen maisemaan vie Mogadishu Soldier. Dokumentti antaa mahdollisuuden kokea, millaista on elää köyhänä sotilaana, joka taistelee vieraassa maassa saadakseen elannon. Suuren taisteludraaman sijaan leffa näyttää, miten sotilaita motivoi ensisijaisesti mahdollisuus tehdä työtä ja tienata rahaa kotona oleville perheilleen.

Festivaaliin limittyvällä Tuokio-klubilla puhutaan perjantai-iltana sananvapaudesta. Keskustelemassa on elokuvaohjaaja Katariina Lillqvist, median ja viestinnäntutkimuksen professori Kaarina Nikunen sekä huuliharppuvirtuoosi Jouko Kyhälä.