Mielipide: Viisarin johtokunta hyväksyi terveystietojen urkinnan

Jokainen, joka käyttää terveyspalveluja, olettaa ja luottaa siihen, että hoitosuhde on luottamuksellinen. Laki takaa sen. Mikäli palvelujen käyttäjä epäilee, että joku ulkopuolinen urkkii hänen terveystietojaan, voi tarkistaa asian palvelulokista.
Itse haistoin palaneen käryä ja toimin edellä mainitulla tavalla nyt jo kuopatussa työterveys Viisarissa. Tarkistuksessa selvisi, että neljä henkilöä, joihin minulla ei ollut hoitosuhdetta, oli urkkinut terveystietojani usean vuoden aikana yhteensä 12 kertaa. Vaikka laki suojaa kansalaista, tulee urkinnan uhrin ongelmaksi se, että asian vanhentuminen lasketaan urkinnan suorittamispäivämääristä eikä paljastumisajankohdasta. Näin urkinta saattaa rikosoikeudellisesti vanhentua.
Otin välittömästi asian paljastuttua yhteyttä Valviraan, jossa todettiin, että yleensä palveluntuottaja tarjoaa sovittelua ja korvausta. Muuten asian voi viedä poliisitutkintaan. Mitä tapahtuikaan työterveys Viisarissa? Siellä ruvettiin selittämään mustaa valkoiseksi. Minkäänlaista korvausta ei tarjottu. Viisarissa ylintä päätösvaltaa käytti johtokunta ja hallinnollisesti se kuului Ylöjärven kaupungin organisaatioon.
Kun viime vuoden lopulla tuli tietoon, että Viisarin toiminta päättyy, tein kiireesti korvausvaatimuksen Viisarin johtokunnalle. Vastus oli pöyristyttävä. Vt. toimitusjohtaja ilmoitti, että urkintoihin oli ”perusteltu syy”. Siis henkilörekisteririkokseen on perusteltu syy. Johtokunta hylkäsi kahteen kertaan korvausvaatimukseni. Kun asianomistajana vaadin selvitystä, mikä on tämä ”perusteltu syy”, ei vastausta koskaan kuulunut.
Minun tapauksessani Viisarissa elettiin kuin pellossa. Sinne oli jopa tallennettu ainakin yksi asiakirja, joka ei koskenut terveystietoja. Dokumentin vastaanottaja oli niin huonomuistinen, että hän ei edes muistanut, kuka asiakirjan oli lähettänyt.
Tuntuu kuvottavalta, että ihminen ei voi käyttää terveyspalveluja ilman, että hänen yksityisyyttään loukataan. Pyydän Viisarin johtokunnan puheenjohtajalta Katja Luojukselta vastausta, miksi Viisarin johtokunta hyväksyi terveystietojeni urkinnan ja toimimisen Suomen lain yläpuolella.

SEPPO RÖPPÄNEN
Ruotsin kielen lehtori
Siivikkala