Armollisuuden sanansaattaja

Sinä olet upea, joten ole itsellesi armollinen. Siitä muistuttaa näyttelijä-laulaja Ritva Oksasen tuore konsertti, jonka teemoja ovat itsensä hyväksyminen, ystävyys ja toisten huomioon ottaminen.
Ritva Oksanen, Älä jätä sinua yksin, Pedro Hietanen, Salin klassiset
Ritva Oksanen uskoo, että aikuisenakin voi saada läheisiä ystäviä, jos on itse auki. Se vaatii uskallusta. – Jos ei anna mitään, ei mitään saakaan, Oksanen sanoo. (Kuva: Johanna Kare)

Ihmisen elämän koko kirjo. Ei sen enempää eikä vähempää. Se on Ritva Oksasen konsertin kantava teema. Oksanen esiintyy Pedro Hietasen kanssa Ylöjärvi-salissa tänä sunnuntaina. Vuoden 2017 ensimmäinen Salin klassiset -konsertti on samalla Ylöjärvi-päivän juhlakonsertti.

– Etsin sopivia teemoja uutta esitystä varten puolitoista vuotta. Kun luin Eva Klenmanin runoja, tajusin löytäneeni jotain erityistä. Minulla oli ilo päästä lausumaan Klenmanin tekstejä kirjanjulkaisutilaisuudessa Temppeliaukion kirkossa, Ritva Oksanen kertoo.

Julkaisutilaisuuden jälkeen Oksanen nappasi Klenmanin kirjan matkalukemiseksi reissulleen.

– En päässyt siitä irti. Se oli niin koskettava.

Klenmanin tekstit muodostavat Oksasen uuden esityksen selkärangan. Älä jätä sinua yksin -esitykseen mahtuu mukaan myös lauluja ja muun muassa Aino Suholan sekä Edith Södergranin tekstejä. Konsertin teemoja ovat ystävyys, toisen huomioon ottaminen, lämpö ja rakkaus.

”Vahva tai hauras, älä jätä sinua yksin. Ole hyvä ja armollinen itseäsi kohtaan, äläkä sulje ovia toisiltakaan.” Näin kuuluu Eva Klemanin runo Omin silmin (suom. Mirja Sevón). Oksanen allekirjoittaa runon täysin: jokainen meistä on rakkauden arvoinen, ja itsensä pitäisi hyväksyä ehdoitta.

Helppoa se ei ole. Joka puolelta tunkee vaatimuksia, ja itsestään on helppo keksiä mollattavaa, luetella vaikka jokainen pieni yksityiskohta, joka voisi olla paremmin. Leuka, nenä, reidet, lauluääni…

– Kunpa uskaltaisimme sanoa itsellemme, että olen upea. Kunpa kelpaisimme edes itsellemme tällaisina kuin olemme. Tietysti kaipaamme sitäkin, että kelpaamme toisille. Aino Suhola on sanonut sen hienosti: joku tulisi ja olisi – eikä heti käskisi olla hiljaa tai reipas, Oksanen juttelee.

– Maailmassa tapahtuu kauhean paljon isoja asioita, joille me emme voi mitään. Siksi tahdoin tehdä konserttikokonaisuuden, joka vie lähelle ihmistä – ja lähelle Jumalaa.