Mahdollisimman avoin

Avoimuudesta ja tarkoista havainnoista syntyy koskettavaa musiikkia.

Ravintola Telakalla kuullaan torstaina kahta kiinnostavaa lauluntekijää. Ville Härkönen tunnetaan useista poppibändeistään, viimeisimpänä Sonikista. Viljami Kukkosen folkbiisit tekevät vaikutuksen herkkyydellään ja henkilökohtaisuudellaan.

Ilta alkaa Härkösen soolosetillä. Sen jälkeen esiintyy Kukkonen bändinsä kanssa.

Musiikki kuuluu erottamattomasti molempien arkeen niin ajatuksissa kuin teoissa. Härkönen sanoo olevansa jollakin tavalla tekemisissä musiikin kanssa aamusta iltaan.

– Oman musiikin tekeminen ja esittäminen on kausiluontoista. Mutta päiviä, joina en intoile musiikista, eri artisteista ja levytyksistä, on hyvin harvoin, Viljami Kukkonen komppaa.

Molempien lauluissa yhdistyvät koskettavasti pienet hetket ja suuret tunteet. Mutta miten se tehdään?

– Täytyy olla tarkkaavainen ja poimia aineistoa ahkerasti. Sitten pitää yrittää muotoilla havaintonsa ja mietteensä muotoon, josta jonkun muunkin on mahdollista ammentaa, Härkönen pohtii.

Kukkonen on kirjoittanut paljon omasta elämästään. Lyhyistä päiväkirjamerkinnöistä on kehkeytynyt onnistuneita lauluja.

– Yritän vain olla mahdollisimman avoin satuttamatta ketään, Kukkonen sanoo.

Kukkonen hioo laulujaan pitkään. Studiolle mennään vasta mahdollisimman valmiin tekstin kanssa. Kolmannen soololevyn laulut ovat nyt lähes valmiit.

– Seuraavaksi tarvitsen aikaa, rauhaa ja ystäviä sovitusten ideointiin. Toivottavasti pääsen äänittämään tämän vuoden aikana, hän sanoo.