Jarkko Sorvanto: ”Maakuntahallinto ei ole vain hallinnollista jumppaa”

Ylöjärveä pyöritetään hyvinvointi- ja elinvoimatoimialojen turvin

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto herättelee ylöjärveläisiä maakuntahallinnon ja tulevaisuuden kunnan toteutumisen jälkeiseen arkirealismiin. Hänen mukaansa historialliset uudistukset ovat paljon muuta kuin vain hallinnollista jumppaa. – Kunta on selkeästi astetta vähemmän tulevien muutosten jälkeen, mies luonnehtii.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo, että tulevaisuuden kunnalla on täydellisesti muuttunut toimintaympäristö. Hänen mukaansa Ylöjärven kaupungin toimintaa pyöritetään tulevaisuudessa paitsi kaupunginjohtajan esikunnan myös kahden putken organisaation avulla. – Kaupunkilaisten on tiedostettava se, että rahoitusasemamme ja investointikykymme muuttuvat täysin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen maakunnille ja tulevaisuuden kunnan syntyminen vaikuttavat jokaisen kansalaisen – myös ylöjärveläisen – arkeen.
Ylöjärven kaupunkia luotsaava Jarkko Sorvanto vetoaa kaupunkilaisiin, jotta he ottaisivat aktiivisesti selvää esimerkiksi puolueiltaan siitä, mitä mammuttimaiset uudistukset tuovat tullessaan.
– Käsillä olevat isot muutokset eivät ole vain hallinnollista liturgiaa, hän korostaa.
Sorvanto arvelee, että koko valtakunnassa vallitseva hiljaisuus maakuntien synnyttämisestä ja kuntien roolin uudelleenjärjestelystä kertoo isosti siitä, etteivät kansalaiset ole kiinnostuneita näistä aiheista.
– Ihmiset pitävät niin soteuudistusta, maakuntahallintoa kuin tulevaisuuden kuntaakin kaukaisina sekä vieraina asioina, kaupunginjohtaja jatkaa.

Muutos toteutuu, keskustelkaa!

Kuntavaalirintamalla on ollut pelottavan hiljaista niin koko valtakunnassa kuin Ylöjärvelläkin.
– Maakuntahallinto tulee, ja kunnat luovat nahkansa uudelleen, Jarkko Sorvanto herättelee.
– Juuri nyt huhtikuun kuntavaalien alla on oikea aika virittää keskustelu tulevaisuuden kunnasta, hän kannustaa.
Kaupunginjohtaja korostaa sitä, että Ylöjärven kaupunki rakentaa uuden strategiansa huhtikuussa valittavan kaupunginvaltuuston kanssa.
– Meidänkin kaupunkimme toimintaympäristö muuttuu täydellisesti, mikä on pidettävä kirkkaana mielessä, kun tulevaisuuttamme viitoitetaan, Sorvanto painottaa.

Organisaatio uudistetaan

Perusturvaosaston työn siirtyminen Ylöjärven kaupungilta Pirkanmaan maakunnalle merkitsee sitä, että kaupungin noin 200 miljoonan euron kokoisesta liikevaihdosta noin puolet siirtyy maakunnalle. Ylöjärven kaupungin runsaasta 2 000 työntekijästä liki puolet lähtee uuden isännän alaisuuteen.
Jarkko Sorvannon mukaan Ylöjärven kaupunki uudistaa organisaationsa uutta tilannetta vastaavaksi.
– Toteutamme hyvin isot muutokset. Lopputuloksen on oltava hyvin virtaviivainen, hän luonnehtii.
Kaupunginjohtaja muistuttaa siitä, että Ylöjärven taloudellinen asema muuttuu tyystin.
– Rahoitusasemamme ja investointikykymme ovat täysin erilaiset kuin nykymuotoisessa toimintatilanteessa, hän vertailee.
– Liikevaihtomme asettuu aluksi noin sadan miljoonan euron liepeille, mutta velkamäärämme pysyy sadassa miljoonassa eurossa.
– Niin kaupunkilaisten kuin luottamushenkilöiden on miellettävä se, että tulevaisuuden kunta on astetta vähemmän kuin nykyinen kaupunkimme, Sorvanto toteaa.

Esikunta ja kaksi putkea

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto hahmottelee, että tulevaisuuden Ylöjärven organisaatiossa on kaupunginjohtajan luotsaama esikunta sekä kaksi putkea. Ensimmäinen putki keskittyy hyvinvointitoimialaan, ja toinen putki hoitaa elinvoimatoimialan tehtäviä.
Ylöjärvellä ylintä päätösvaltaa käyttää tulevaisuudessakin 51-jäseninen kaupunginvaltuusto.
Kaupunginhallitus kootaan myös perinteisesti. Elin vastaa muun muassa valtuuston päätöksien toimeenpanosta.
Jarkko Sorvanto sanoo, että lautakuntien asema puntaroidaan kokonaan uudelleen.
– Voi olla, että meille luodaan valiokunnat tai jokin muu järjestelmä, hän toteaa.
Ylöjärven uusi kaupunginvaltuusto valitsee kaikki nykyisen kaltaiset toimielimet elokuisessa kokouksessaan vain puolentoista vuoden ajaksi.
– Toimimme näin siksi, että vuoden 2018 puolella valitsemme jäsenet mahdollisiin uusiin elimiimme.

Strategiasta napakka

Sorvanto on hyvin tyytyväinen kaupungin nykyiseen strategiaan.
– Toivon, että tulevaisuudessakin strategiassa on kiteytettyinä päälinjamme. Nykyisessä strategiassamme on kuusi kärkeä, kaupunginjohtaja muistuttaa.
Sorvannon mukaan Ylöjärven kaupungin tie tulevaisuuden kunnaksi on varsin selkeä.
– Meillä on elinvoimaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?