Kioski kutsuu yhä kuntokokeiluun

Vuoden päivät Ylöjärven terveyskioskissa pyörinyt terveysneuvontatutkimus on päässyt hyvään alkuun. Vanhusten neuvonta liikuntapulmissa vaikuttaa alustavasti toimivalta.
terveysneuvonta, tutkimus, terveysneuvontatutkimus, terveyskioski, vanhukset

Päivikki Katajamäki pystyy tekemään jo kaksi kahdenkymmenen kyykyn sarjaa perätysten, ja kilon jalkapainotkin ovat vaihtuneet kaksikiloisiin. Johanna Edgrenin mielestä kioski on oiva ympäristö kuntoneuvontaan, ja etuna on sekin, että samassa syssyssä voidaan tarttua muihinkin terveysasioihin.

Seitsemän kuukautta sitten ylöjärveläisen Päivikki Katajamäen kävely oli epävarmaa. Rappusissa oli tukeuduttava kaiteeseen. Jalkojen lihasvoima oli vuosien saatossa päässyt hupenemaan.

Tuolloin nainen lähti mukaan terveysneuvonnan vaikutuksia selvittävään tutkimukseen. Hän ryhtyi tekemään jalkaliikkeitä ja tasapainoharjoituksia. Vaikutus oli iso.

– Nyt kävelen jo takaperin sujuvasti! Enkä kävele enää köpötellen. Portaita menen ilman tukea, hän hämmästelee nopeaa muutosta.

Vuoden pituinen ohjelma koostuu muutamasta kasvokkaiskäynnistä ja säännöllisestä kotitreenistä. Sen jälkeen kontrolleja on vielä kolmena vuonna. Neuvojen tarpeessa voi pirauttaa ohjaajalle. Konsepti on Katajamäen mieleen.

– On kivaa, että voin harjoitella silloin, kun haluan. En ole sidottu johonkin kellonaikaan. Ja toisaalta tukeakin saa.

Tämä periaate ja henkilökohtaisesti räätälöidyt ohjeet ovat tuoneet ratkaisuja muillekin. Tutkijatohtori Johanna Edgrenin mukaan konsepti on ollut passeli siksikin, että se on tarkoitettu lieviin liikkumisvaikeuksiin, ei akuutteihin intensiivihoitoa vaativiin pulmiin.

– Yritämme opettaa uutta tapaa elää, tarjota työkaluja, jotka kantaisivat pidemmän päälle, hän kuvaa.

– Uskon, että tästä tulee tapa, Katajamäkikin sanoo.

Pökköä tuloksille

Noin vuosi sitten terveyskioskissa alkanut Jyväskylän yliopiston luotsaama tutkimus on saanut kiitettävästi porukkaa remmiin. Osallistujia on jo parisataa, ja uusia tipahtelee tasatahtiin. Ruuhkaakin tulee ajoittain aloitusmittausjonoon.

– Puskaradio ja tiedotus ovat toimineet, Edgren iloitsee iloisesti yllättyneenä.

Hyvästä startista huolimatta tutkimus huhuaa uusia 65 vuotta täyttäneitä osallistujia. Luotettavien tulosten saamiseksi tarvitaan näet yhteensä 450 tutkittavaa.

Jonojen purkautumista ei tarvitse odottaa, vaan kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan saman tien, jotta kuvioita voidaan ennakoida.

Potentiaalinen työkalu

Myös kioskiympäristö, jonka toimivuutta tähän neuvontatarkoitukseen tutkimus niin ikään selvittää, on osoittautunut kiitettäväksi. Moni tuntee helposti lähestyttävän kioskin, ja sen henkilökunta taitaa jo omasta takaa käytännön työn.

Ison tutkimuksen tarpeisiin tilat ovat tosin olleet turhan naftit. Aika ajoin on siirrytty muualle, jottei kioskin perustyö vaarannu. Normaaliarkeen yksittäisten asiakkaiden neuvontaan kioski kuitenkin Edgrenin mukaan näyttäisi istuvan hyvin.

Kaiken kaikkiaankin konsepti vaikuttaa valjastamisen arvoiselta kioskin tulevaisuuteen. Henkilökunta on kokenut saaneensa uusia työkaluja.

– Kuulostaa äärimmäisen positiiviselta, että olemme luoneet konseptin, josta ammattilainen itse innostuu, Edgren myhäilee.

Tarkoitus olisi viedä työkalua muuallekin Suomeen.

– Uskon, että ainakin Ylöjärvelle tutkimus jättää jäljen, mutta aika näyttää, mikä on vastaanotto kentällä. Potentiaalia kyllä on.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?