Sinettiseurat ovat Ylöjärvellä harvassa

”Merkki laadusta ja arvoista”

Marraskuun alussa Ylöjärven Ilves sai odotettua postia. Seuran toimistolle tupsahti tuolloin paketti, jonka sisällä oli Seurasinetti-tunnus. Plakaatti ei ole ulkoisesti näyttävä, mutta sen henkinen merkitys on suuri. Ylöjärvellä harvinainen sinetti kertoo laadukkaasta ja vastuullisesta toiminnasta.
Sinettiseura, Seurasinetti, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry, Uusi Olympiakomitea, Ylöjärven Ilves, Sami Rukkila

Ylöjärven Ilveksestä tuli Sinettiseura marraskuun alussa. Toimiston seinälle saatu tunnus oli junioripäällikkö Sami Rukkilan mukaan kokonaisuudessa pelkkä sivuseikka. – Olennaista on, että meidän seurakehityksemme on hyvässä vauhdissa. Näiden kriteerien täyttäminen on hyvä etappi matkalla johonkin suurempaan, hän kuvailee. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Valtion liikunta- ja urheiluorganisaatio Valon myöntämät Seurasinetit vaativat saajiltaan paljon vaivannäköä. Jalkapallo- ja futsalseura Ylöjärven Ilveksellä pitkä hakuprosessi saatiin vietyä loppuun syksyllä.
– Seurassamme on tehty jo kauan tavoitteellista kehitystyötä. Sen osana olemme selvittäneet vahvuutemme ja heikkoutemme, ja seurakehitysryhmä on korjannut puutteita, YIlveksen junioripäällikkö Sami Rukkila kertoo.
– Ensiksi saimme Palloliitolta hyväksynnän heidän laatujärjestelmänsä kakkostasolle. Siinä yhteydessä tuli puheeksi, että mitä jos hakisimme sinettiäkin, hän lisää.
Seurasi lisää paperi- ja ajatustyötä. Ankaran oman toiminnan arvioinnin jälkeen hakemus Valoon lähetettiin syksyllä.
Nyt toimiston seinällä roikkuu kankainen sinetti.
– Laitoimme tunnuksen myös sosiaaliseen mediaan ja nettisivuillemme. Sinetti on merkki tekemämme lapsi- ja nuorisotyön laadusta ja arvoista, Rukkila tiivistää.

Vaatii aikaa ja resursseja

Sinettiseura, Seurasinetti, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry, Uusi Olympiakomitea, Nuori Suomi, TKD-Center, taekwondo

Taekwondoseura TKD-Center sai sinettinsä jo vuonna 2013. Tuolloin tunnustuksen jakoi vielä Nuori Suomi. (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

YIlveksen lisäksi seurasinetti löytyy ainoastaan kolmelta muulta ylöjärveläisseuralta. Ylöjärven Uutisten jututtamien seurapomojen mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että liikunta- ja urheilutoiminta olisi kaupungissa retuperällä.
– Eiköhän kyse ole enemmänkin ajan ja resurssien puutteesta, Ylöjärven Ryhdin puheenjohtaja Timo Halttula sanoo.
– Sinettiä ei ole yksinkertaista hakea. Esimerkiksi meidän lentopallotoimintamme varmasti täyttäisi vaatimukset, mutta emme ole nähneet tarpeelliseksi ryhtyä hakuprosessiin, hän jatkaa.
Ylöjärven Ilveksessä Seurasinetin hakemista helpotti Sami Rukkilan astuminen täysipäiväiseen virkaansa tämän vuoden syyskuussa. Ennen hänen tuloaan seurassa oli vain yksi vakituinen työntekijä.
Useimpien urheiluseurojen toiminta pyörii kokonaan talkoilla. Aikaa sinetin hakemiselle ei välttämättä ole.
– Meillä tausta-asiat ja organisaatio alkavat olla vasta nyt siinä kunnossa, että voimme edes harkita hakuprosessia, jääurheilun suurseura Uplakersin Timo Niemenmaa sanoo.
– Laadukkaan toiminnan tarjoaminen sadoille junioreille vaatii jo itsessään todella paljon, mies muistuttaa.

”Kaiken keskiössä lapset”

Sinettiseuraksi päästäkseen urheiluseuran on täytettävä liuta erilaisia kriteereitä. Vaatimukset pohjautuvat lukuisiin lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin.
– Lapsilla ja nuorilla pitää olla harrastuksensa parissa hyvä olla. Se tarkoittaa esimerkiksi kannustavaa ilmapiiriä, tarpeeksi yksilöllistä ohjausta ja tyytyväisyyden seuraamista, Sami Rukkila kuvailee.
– Seuran täytyy myös pyrkiä kehittymään. Kaiken keskiössä pitää kuitenkin olla lapsuuden kunnioittaminen, hän tarkentaa.
Kriteerien täyttymistä seurataan parin-kolmen vuoden välein tehtävillä tarkastuksilla. Viimeksi ylöjärveläisseuroista auditoitiin vuonna 2013 sinetin saanut TKD-Center, jossa tarkastus oli joulukuun alussa.
– Sinetti teettää työtä, mutta kyllä se myös kannattaa. Suosittelen hakemista lämpimästi! taekwondoseuran puheenjohtaja Tarja Korhonen kannustaa.

Ylöjärveläiset Sinettiseurat

• Ylöjärven Ilves
• Ylöjärven Ryhti (hiihtojaosto)
• Ylöjärven Urheilijat (hiihtojaosto)
• TKD-Center

Lähde: Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?