Arkkimandriitta Sergei toivoo, etteivät suomalaiset unohtaisi Jumalaa eivätkä sitä, että he ovat kristittyjä

”Kristuksen syntymäjuhla tuo lohtua ja toivoa sekasortoiseen maailmaamme”

Maailman lisääntyvä epävakaus synnyttää suomalaistenkin keskuudessa turvattomuuden tunnetta, ahdistusta ja pelkoa. Valamon luostaria johtava arkkimandriitta Sergei kohtaa ihmisten huolestuneisuuden tavatessaan katumuksen sakramenttiin osallistuvia ortodokseja ja lukiessaan kansalaisten lähettämiä esirukouspyyntöjä. Luostari-isä muistuttaa, että lähestyvä Kristuksen syntymäjuhla suo lohtua ja toivoa koko ihmiskunnalle. Hän tukeutuu Vanhan testamentin Jesajan kirjaan, jossa sanotaan: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.”
Arkkimandriitta Sergei

Arkkimandriitta Sergei

Kaukana kavala maailma.
Ensimmäinen adventtisunnuntai lähestyy, ja Valamon ortodoksinen munkkiluostari elää joulupaaston eli apostoli Filippuksen paaston aikaa.
Jumalan puutarha on talvilevossa. Papinniemessä vallitsee syvä äänettömyys. Lumisateet ovat kerryttäneet hanget, jotka peittävät mannut ja rakennukset. Nietokset suojaavat pensaita ja puita. Auringon silmä on sammunut, ja tienoo kylpee harmaudessa.
Talvikirkon ulkoseinän mosaiikki-ikoniin ikuistetut pyhittäjäisät Sergei ja Herman Valamolainen tervehtivät vierailijaa sydämellisesti viimatuulessa. Luostarin perustajat katsovat tulijaa lempein silmin voimakkaan pyryn läpi.
Luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei astelee pihapiiriä tarkastellen ja pyhiinvaeltajia tervehtien keljaltaan eli asuinhuoneeltaan toimistoonsa, jossa hän sytyttää tulen suurikokoisen ikonin edessä olevaan lampukkaan. Liekki on rauhallinen ja lämmin.

Rauhaton aika ruokkii pelkoa

Arkkimandriitta Sergei lukee sähköposteja ja Facebookin kautta saapuneita viestejä.
– Moni ahdistunut ihminen pyytää esirukousta, hän kertoo ja tekee ristinmerkin.
Valamon luostariin saapuu tällä hetkellä huomattavan paljon yhteydenottoja eri puolilta maatamme. Koko maailmaa riepova epävarmuus koskettaa syrjäisen Pohjolankin asukkaita. Ihmiset tavoittelevat rauhaa mielelleen ja sielulleen.
Useat avun hakijat kertovat siitä, etteivät he olisi koskaan osanneet odottaa maailmaan sellaista sekasortoa, joka tällä hetkellä on arkitodellisuutta.
Isä Sergein mukaan huono aika on yllättänyt Suomen niemen asukkaat.
– Myös katumuksen sakramenttiin osallistuvat kirkon jäsenet puhuvat aikaisempaa enemmän turvattomuuden tunteestaan, ahdistuksen synnyttämistä kivuistaan ja pelon kouraisuistaan. Ihmisten tuntemuksista voi lukea selkeästi maailman epävakauden, hän päättelee.
– Kansalaiset kokevat sodanuhkan todellisena vaarana, arkkimandriitta kiteyttää.
– Eri puolilla maapalloa on ollut tuhoisia luonnon katastrofeja, joiden jälkiä korjataan pitkiä aikoja. Sota riehuu liki jokaisessa maanosassa. Odottamattomat pakolaisvyöryt tuovat suuret ihmisjoukot uusiin maihin. Emme todellakaan ole vakaassa elämäntilanteessa, isä Sergei miettii.

Vapahtaja antaa rauhan

Onneksemme on siunattu joulu.
Isä Sergei uskoo siihen, että lähestyvän Kristuksen syntymäjuhlan sanoma koskettaa tällä kertaa hyvin laajaa ihmisjoukkoa.
– Kaoottisessa tilassa oleva maailma janoaa Rauhanruhtinaan saapumista. Joulun ilosanoma vahvistaa meidän jokaisen mielentyyneyttä ja turvallisuuden tunnetta.
Arkkimandriitta lukee katkelman Jesajan kirjasta:
– ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju”, sanoo Herra, sinun armahtajasi.
Isä Sergei opastaakin meitä jokaista etsimään oikeata asennetta, jolla me ihmiset voimme nujertaa maailman raakuuden.
–Kun löydämme Jumalan meille lupaaman rauhan, emme enää kauhistele maailmanmenoa, hän sanoo.
Arkkimandriitta muistuttaa joulujuhlan viettämisen tärkeyttä.
– Kristuksen syntymäjuhlaa ei pidä unohtaa, koska koko maailmaa koskeva ilouutinen antaa kaikille ihmisille lohtua ja toivoa.

Kun koko maailma kaatuu päällemme

– Jumala on meidän kanssamme tänäkin jouluna. Hän tuo keskuuteemme turvallisuuden tunnetta. Jättäkäämme pelot pois mielestämme. Tapahtuu tässä maailmassa mitä tahansa, Luoja on kanssamme, arkkimandriitta Sergei sanoo.

– Jumala on meidän kanssamme tänäkin jouluna. Hän tuo keskuuteemme turvallisuuden tunnetta. Jättäkäämme pelot pois mielestämme. Tapahtuu tässä maailmassa mitä tahansa, Luoja on kanssamme, arkkimandriitta Sergei sanoo.

Luostarin rauhassa elävä isä Sergei neuvoo ihmisiä paastoamaan tiedon runsaudesta.
Isä Sergei kertoo jättäneensä tarkoituksellisesti muun muassa Amerikan äskettäisten presidentinvaalien seuraamisen varsin vähälle. Hän tyytyy kysymään, missä kristillinen moraali oli Trumpin ja Clintonin kisan aikana.
– Raastavan taistelun jälkeen joudumme etsimään vastauksia kysymyksiin siitä, miten kansalaisilta voidaan vaatia korkeaa moraalia, kun kansakuntien johtajat näyttävät huonoa esimerkkiä. Mitkä vaikutukset Amerikassa vaalitaistelussa tapahtuneilla asioilla on laajasti ihmisten käyttäytymiseen, jää nähtäväksi.
Igumeni huomauttaa kuitenkin, että kirkonkin on oltava siellä, missä ihmiset ovat eli Internetissä ja Facebookissa. Hänen mielestään ratkaisevaa onkin se, miten yksilö toimii globaleissa kanavissa.
– Ihmisen tuskaa lisää se, että tieto liikkuu nykyään salaman nopeasti.
– Maapallolla ei ole sellaista kolkkaa, josta uutiset eivät kantautuisi kaiken maailman tietoon.
– Lisäksi tietoa on tyrkyllä ennennäkemättömän suuri määrä.
– Jokin aika sitten emme olisi osanneet kuvitellakaan joutuvamme tilanteeseen, jossa Facebookia selaillessamme törmäämme esimerkiksi raakaan videoon, jossa Isis-sotilaat teurastavat kristittyjä ihmisiä. Ihmisen toistaan kohtaan osoittama raakuus tulee suorastaan ihollemme. Tämä on järkyttävää.
Isä Sergein mielestä loputon tiedon tulva ahdistaa ihmisiä.
– Maailmamme on tällä hetkellä tyystin erilainen kuin vuosikymmen tai monta vuosikymmentä sitten.
– Juuri joulun aika voisi suoda meille jokaiselle otollisen jakson kieltäytyä tarpeettomasta tiedosta. Tiedosta paastoaminen voisi alkaa siitä, ettemme seuraisi kaikkia uutislähetyksiä emmekä silmäilisi koko ajan tabletista tai älypuhelimesta ruudulle pongahtavia sisältöjä. Meidän olisi terveellistä opetella siihen, ettemme ainakaan olisi vuolaan uutisvirran vietävissä, hän herättelee.

Ihmiset janoavat hengellisyyttä

Maailma maallistuu.
Igumeni Sergei pyytää ihmisiä palauttamaan mieleensä tapahtumat seitsemän vuosikymmenen ajalta sittemmin romahtaneesta Neuvostoliitosta.
– Ateismin ja materialismin nimiin vannonut yhteiskunta ei kestänyt, vaan järjestelmä romahti, kuten heikolle perustalle rakennetulle talolle lopulta käy.
– Neuvostoyhteiskunnassa uskonto oli lähes kokonaan kielletty, ja järjestelmän ylläpitäjät vainosivat kristittyjä.
Isä Sergei korostaa sitä, että ihmisellä on sisäinen kaipuu Jumalan yhteyteen.
– Hengellisyys antaa kestävän pohjan ihmisyyden ja kansakunnan rakentamiselle.
Arkkimandriitta varoittaa seurauksista, joihin mammonan palvonta johtaa.
– Suomi on vahvasti kristitty maa. Myös valtio ottaa eurooppalaisen hengellisen perinnön huomioon. Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, ettemme unohda Jumalaa emmekä sitä, että olemme kristittyjä.

Kiitollisuutta paljosta hyvästä

Suomi valmistautuu itsenäisyytensä satavuotisjuhlavuoteen.
– Päällimmäisenä tuntemuksenani on kiitollisuus siitä, että kansamme on kehittänyt valtiotamme hyvällä tavalla, isä Sergei kiittää.
Igumenin mielestä suomalaiset voivat aidosti olla iloisia siitä, että yhteiskunnassamme on paljon asioita, jotka maailmanlaajuisesti tarkasteltuina ovat huipputasoa.
– Toisen maailmansodan jälkeen olemme suorastaan ihmeen lailla rakentaneet maan, jossa kansalaisillamme on kannustava ja turvallinen ilmapiiri, hän tilittää.
Arkkimandriitan mukaan kansakuntamme käymät sodat ovat jättäneet ihmisiin syviä jälkiä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta seuraavalle.
Isä Sergei huomauttaa, että Suomen ortodoksinen kirkko on Jumalan hyvyyden tähden päässyt turvallisesti elämään sodan aiheuttamista menetyksistä huolimatta.
– Kirkkomme menetti sodan seurauksena noin 90 prosenttia kirkoistaan ja muusta omaisuudestaan. Jumalalle arvostava kiitos siitä, että olemme olemassa, hän sanoo.
Igumeni rukoilee sen puolesta, että isänmaamme seuraava satavuotiskausi olisi rauhan ja myönteisen kehityksen aikaa.
– Olen huolissani kansakuntamme jakaantumisesta menestyjiin ja väliinputoajiin. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme vähäosaisten kansalaisten auttamiseksi.
– Kannan murhetta myös terveydenhuoltomme tulevaisuudesta. Palveluissa on ollut nähtävissä heikkenemistä, mikä koituu nimenomaan yhteiskuntamme heikko-osaisten kohtaloksi.
– Päättäjien on huolehdittava erityisesti mielenterveyspotilaiden oikea-aikaisesta auttamisesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?