Palomiesliitto haluaisi Suomeen viisi isoa aluepelastuslaitosta

”Resurssit rakenteista pelastustoimintaan”

Pirkanmaan kuntien pelastuspalvelut ovat yllättävän hyvällä tasolla, vaikka Suomen pelastuslaitoksista on kadonnut 15 viime vuoden aikana 1 500 palomiehen virkaa. Pirkanmaalla on viime vuosina jopa avattu uusia 24 tuntia vuorokaudessa hälytysvalmiudessa olevia paloasemia. Silti Suomen Palomiesliitto SPAL on hieman huolissaan tulevaisuudesta.
palomiehet

Palomiesliiton johtaja Kim Nikula (vas.), Palomiesliiton liittohallituksen Pirkanmaata edustava jäsen Sami Ahola sekä Pirkanmaan pelastusalan ammattilaiset ry:n luottamusmies Matti Välikoski ja puheenjohtaja Panu Mustajärvi kertoivat näkemyksistään pelastusalan uudistuksesta Tampereella.

Palomiesliitto varoittaa kansalaisten pelastuspalvelujen saatavuuden heikkenevän, mikäli pelastustoimen rakenteita ei karsita rohkeasti.

Rakenteiden karsimisen taustalla on maakunta- ja soteuudistus, joiden myötä pelastustoimi ja ensihoitopalvelu järjestetään Suomessa uudelleen. Palomiesliitto haluaisi, että nykyiset 22 aluepelastuslaitosta yhdistettäisiin viideksi aluepelastuslaitokseksi vuonna 2019. Samaa on esittänyt sisäministeriö.

– Säästöpaineet ovat kovat. Jos ei tehdä yhtään mitään, pelastustoimen henkilöstömäärä supistuu entisestään. Siihen ei ole enää varaa, Suomen Palomiesliiton johtaja Kim Nikula sanoo.

Hän muistuttaa, että pelastustoimi on soteuudistuksen keskeisin turvallisuustoimija. Siksi sitä ei saa uudistuksessa unohtaa.

– Jos jatketaan esimerkiksi 18 aluepelastuslaitoksella, niin pelkään, ettei resursseja kyetä vapauttamaan itse pelastustyöhön. Lisäresursseja meille ei ole mistään tulossa, Nikula toteaa.

Hallinnollinen uudistus

Palomiesliiton mukaan useat tahot ovat vastustaneet sisäministeriön esitystä viidestä aluepelastuslaitoksesta. Palomiesliiton mielestä vaikuttimena tähän ovat olleet pikemminkin valtapoliittiset syyt kuin sisäisen turvallisuuden kehittäminen.

Kim Nikulan mukaan viiteen aluepelastuslaitokseen siirtyminen antaisi mahdollisuuden hallinnollisiin uudistuksiin.

– Ei ole tarkoitus vähentää paloasemia tai ambulansseja vaan vapauttaa byrokratiasta resursseja pelastustyön ydintoimintaan. Rakenteellinen uudistus turvaisi palvelutason myös esimerkiksi Tampereen lähikunnissa.

Nikula sanoo, että kokoamalla nykyiset 22 aluepelastuslaitosta viideksi varmistettaisiin pelastuslaitosten osallistuminen kiireellisiin ensihoito- ja ensivastetehtäviin.

Palvelutaso voisi nousta

paloasema

Teivon paloasema on yksi Pirkanmaan uusimmista paloasemista. Se vihittiin käyttöön vuoden 2013 elokuussa.

SPAL:n liittohallituksen Pirkanmaata edustava jäsen Sami Ahola korostaa Nikulan tapaan, ettei pelastustoimen tekijäportaasta voi enää vähentää väkeä.

– Niitä, jotka pelastavat ihmishenkiä, on nyt minimimäärä, Ahola sanoo.

Hän uskoo, että aluepelastuslaitosten yhdistäminen viideksi isoksi aluepelastuslaitokseksi voisi jopa kohentaa pelastuspalvelujen tasoa Pirkanmaalla.

– Olemme Pirkanmaalla tehneet jatkuvasti töitä minimimiehityksellä ja eläneet kädestä suuhun. Jatkossa resursseja pitäisi kohdistaa aiempaa enemmän itse kenttätyöhön.

Ahola varoittaa, että palotarkastuksiin ja valistustyöhön osoitettavat resurssit saattavat vähentyä myös Pirkanmaalla, mikäli uudistuksiin ei ryhdytä.

Työtä tekeviä käsiä tarvitaan

Pirkanmaan pelastusalan ammattilaiset ry:n puheenjohtaja Panu Mustajärvi puolestaan muistuttaa, että palomiehet ja ensihoitajat ovat veronmaksajia varten. Hänen mukaansa on ollut nähtävissä, ettei työtä tekeviä käsiä ole aina ollut tarpeeksi.

– Jos tekevät käsiparit viime vuosien tapaan yhä vähenevät, käy väistämättä niin, ettemme aina pysty tuomaan sataprosenttista panosta ensimmäiseen iskuun tulipalossa, liikenneonnettomuudessa tai ensihoitotilanteessa, Mustajärvi varoittaa.

Pirkanmaan pelastusalan ammattilaiset ry:n luottamusmies Matti Välikoski haluaa kuitenkin muistuttaa, että ainakin vielä tilanne on Pirkanmaalla kohtalaisen hyvä.

– Meillä ei ole paloasemia, joista on valot sammutettu. Toivottavasti näin on myös jatkossa.

Pelastustoimen uudistus toteutetaan siis osana maakunta- ja soteuudistusta. Sisäministeriön esityksen mukaan 22 aluepelastuslaitoksen yhdistäminen viideksi aluepelastuslaitokseksi ei vaikuta paloasemien määrään. Ministeriön mukaan pelastustoimi voi jatkossakin osallistua kiireellisen ensihoidon palvelujen tuottamiseen.

Pelastustoimen uudistushanke päättyy 31. joulukuuta 2018. Tavoite on, että pelastustoimen tehtävät siirtyvät kunnilta itsehallinnollisille alueille vuoden 2019 alusta alkaen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?