Puutu peliin, kehottaa kampanja

Roskin ja ulostein sotkettuja koulualueita, särjettyjä ikkunoita, ilmastointiputkia ja kiipeilytelineitä, potkittuja aurausviittoja, tuhrittuja bussikatoksia… Ilkivallan havahduttamat vuorentaustalaiset virittivät kampanjan suitsimaan pulmaa, joka kiusaa muuallakin Ylöjärvellä. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi puuttua ilkitöihin.
Puutu peliin -kampanja, ilkivalta, Vuorentaustan koulu, Vuorentausta

Omakotiyhdistysluotsi Reijo Havonen (vas.) ja vararehtori Kimmo Hermonen korostavat, ettei nyt haluta synkistellä ja syyllistää vaan kannustaa. – Kaiken kaikkiaan Vuorentaustassa asiat ovat hyvin. Mutta tietysti on parannettavaa. Toivon, että saataisiin hölmöilyt ja turhat kulut pois ja mietittäisiin, mitä voitaisiin nuorten kanssa tehdä, Havonen linjaa.

Miten Ylöjärvestä saataisiin ilkivallaton? Kysymys puhkesi ilmoille Vuorentaustassa, kun huoli tihutöistä kyti koulun väen ja asukkaiden keskuudessa.

Murhe koski niin ilkivallan kustannuksia, kolttosten hankaloittamaa kouluarkea, alueella liikkuvien turvattomuuden tunnetta kuin tietysti nuoria – heidän turvallisuuttaan, tulevaisuuttaan ja kasvukipujaan.

Niinpä alakoulun rehtori kutsui syksyllä koolle vanhempia ja asukkaita miettimään, mitä pulmalle voitaisiin yhteisvoimin tehdä.

– Tiedottaminen ja asian pitäminen esillä on yksi keino. Ja ilkivallan hintalapun esiin tuominen, Vuorentaustan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Havonen kertoo tilaisuudessa virinneistä mietteistä.

Rehtori oli myös kuullut, että Siivikkalassa ja Metsäkylässä samankaltaisia pulmia oli puraistu nostamalla asia keskusteluun koulujen, asukkaiden ja jopa kampanjoinnin voimin. Vuorentaustassa päätettiin tarttua samaan keinoon ja laittaa vielä lisävaihdetta silmään. Pantiin pystyyn Puutu peliin -kampanja, joka haastaa koko Ylöjärven.

Puutu peliin -kampanja, ilkivalta, Vuorentaustan koulu, Vuorentausta

Terveydenhoitajan vastaanoton oven edusta Vuorentaustan koulun nurkalla sotkettiin kerta toisensa jälkeen. Lopulta ovensuu suojattiin verkkoaidalla. Asia vetää omakotiyhdistysväen ja vararehtorin mietteliäiksi.

Kasvatetaan yhdessä

Kampanja nojaa koko kylä kasvattaa -mentaliteettiin. Vastuuta ei haluta sälyttää vain koulun harteille, vaan hyvien tapojen iskostamiseen kehotetaan kaikkia. Yhteistä hyvää viljelemään värvätään koulun ja omakotiyhdistyksen lisäksi vanhempia, nuoriso- ja kiinteistötointa, poliitikkoja, asukkaita ja poliisin väkeä.

– Mielestäni ilkivallan estäminen on yhteinen asia. Toki ensisijainen kasvatusvastuu on vanhemmilla, Havonen sanoo.

– Sillä, joka on täällä vaikka iltalenkillä, on oikeus ja velvollisuus puuttua, yhdistyksen hallituksen jäsen Olavi Järvinen kuvailee.

Ajatuksena on tehdä asia näkyväksi, havahduttaa niin nuoria kuin heidän ympärillään olevia aikuisia. Tämä käy esimerkiksi tiedotuskyltein. Vuorentaustaan on valjastettu muuallakin Ylöjärvellä käytettyjä, kiinteistöihin kiinnitettäviä kilpiä, jotka kieltävät liikkumasta alueella asiattomasti ja muistuttavat vanhempia vastaamaan lapsistaan. Lisäksi on suunnitteilla erillisiä puuttumiseen kehottavia kampanjakylttejä.

– Ja voisimme tehdä kuvia, joissa näkyy, että tällainen on rikki ja tämän verran se maksaa, yhdistyssihteeri Jaana Palmu visioi.

Valistuksen ohella myös ympäröiviä oloja ja alueita parannetaan, jotta ilkivalta kävisi vaikeammaksi ja nuorten olisi sujuvampaa käyttäytyä siivosti. Voitaisiin lisätä roskiksia, jonne roskat löytäisivät nuoren näpeistä tiensä, ja Vuorentaustan koulun pihaan on jo lisätty kirkkaat valot estämään tihutöiden tekijöitä uppoutumasta varjoihin.

– Tässä haluamme kiittää kaupunkia erittäin nopeasta toiminnasta, Havonen toteaa tyytyväisenä.

Puutu peliin -kampanja, ilkivalta, Vuorentaustan koulu, Vuorentausta

Koulualueella muun muassa lukot ovat kokeneet kovia.

Ei lynkata vaan ohjataan

Ilkivaltaa kitkevä joukko korostaa, että kyse ei ole nuorten syyllistämisestä vaan hyvien käytöstapojen ja vastuun opettamisesta sekä kasvukipuilevien nuorten auttamisesta.

– Ei tässä haluta mitään lynkkausmentaliteettia vaan halutaan ohjata oikeaan suuntaan. Emme halua estää nuorisoa viettämästä aikaa. Ja pitää muistaa, että suurin osa nuorista on hyvällä asialla, koulun vararehtori Kimmo Hermonen selventää.

– Kyllähän nuoret olisivat kaikkein parhaita vaikuttamaan toisiinsa, jos heitä vain saataisiin valistettua, omakotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Antti Laakso tuumii.

Kampanjaväki ideoikin, että motivoiva konsti olisi kehittää nuorille jotain mukavaa, kuten pelikenttiä. Raha menisi niin nuorten kuin kaupungin kannalta järkevämpään osoitteeseen kuin ilkivaltavahinkojen korjaamiseen.

Infotilaisuus avaa

Puutu peliin -kampanja polkaistaan vauhtiin kaiuttamalla viestiä 17. marraskuuta Vuorentaustan koululla. Koulussa on avoimet ovet kello 15:stä alkaen, ja varttia vaille kuusi omakotiyhdistys ja koulu järjestävät messutyyppisen tiedotustilaisuuden, johon tulee myös kaupungin ja poliisin edustajia.

Tilaisuudessa kerrotaan kampanjasta ja ilkivaltatapauksista sekä tarjotaan mahdollisuus kysymyksiin.

– Toivomme keskustelua ja ideoita siitä, mitä kansalaiset voisivat tehdä tälle asialle. Tämä on kampanjan avaus, tämä on alku, Havonen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?