”Nappipäivänä MM-kisoista voi tulla usea mitali”

Kulunut kesä on ollut paralympiahiihtäjä Ilkka Tuomistolle, 32, astetta työntäyteisempi. Kotitilan sukupolvenvaihdoksen myötä mies ottaa nyt astetta kokonaisvaltaisemmin härkiään sarvista.
ilkka tuomisto
–Hiihtämisessä ja maanviljelyssä on oppinut kyllä molemmissa toimimaan sillä tavalla yrittäjänä. Molemmissa pitää vähän sopeutua, parahiihtäjä Ilkka Tuomisto vertaa. Kuva: Maiju Pohjanheimo.

Hämeenkyrössä sijaitsevalla maailmanmestarin ja paralympiahopeamitalistin lihakarjatilalla viljellään myös luomukasveja ja viljaa.

– Ehkä sellaiset kymmenen prosenttia ovat harjoitusmäärät pudonneet lisääntyneen vastuun myötä. Itävallan ja Italian leireiltäkin olin alkusyksystä poissa. Toisaalta kun nyt olen lihakarjan kanssa tekemisissä, ei voimaharjoittelua ole tarvinnut tehdä kuin jonkin verran. Sitä puolta kun tulee karjan kanssa enemmän, kuin traktorin puikoissa, Tuomisto kertoo.

Kolme viikkoa ensilumella

Kuluvalla viikolla Tuomisto sivakoi urakkatahdilla Suomen hiihtomaajoukkueen kanssa Oloksella, sen jälkeen perinteisellä Ylöjärven Urheilijoiden kahden viikon ensilumen leirillä Saariselällä.

–Kotona hiihtelen Räikänrannan lumetetulla ladulla tai Jämin hiihtoputkessa. Nokialta taas löytyy säilölunta eli purukasan alle säilöttyä tykkilunta, esittelee Tuomisto mustan maan hiihtotaktiikoitaan.

Tuomisto huomauttaa, että säilölumi on yleistynyt Suomessa viime aikoina paljon. Lumisilla keleillä mies harjoittelee Jämin ja Nokian sijasta enemmän taas Hämeenkyrön- ja Ylöjärven laduilla.

Putkessa ympäri vuoden

Kesällä Tuomisto on tavannut hiihtää viikon joka kuukaudesta Vuokatin hiihtoputkessa, kuten myös paljon rullilla. Kaikki eivät hiihtoputkea siedä kesäaikaan suurten lämpötilaerojen vuoksi. Tuomistolle lajinomainen harjoittelu kuitenkin sopii.

Parahiihdon MM-kilpailut ovat vuorossa helmikuussa 2017. Siellä Tuomiston päämatka on tuttu 20 kilometrin perinteisen hiihto. Toinen miehen syömähampaista on vapaan sprintti. Sprintissä voidaan hyvänä päivänä taistella mitaleista, jopa kullasta.

–Nappipäivänä voi tulla usea mitali, jos asiat osuvat voitelua ja suksivalintaa myöden kohdilleen. Tosin meitä on sellainen 20 hengen porukka, jotka mitaleista taistelevat.

Ykköstavoitteena olympiakulta

Ilkka Tuomisto tulee taistelemaan epäilemättä MM-kullasta. Todennäköisimmin 20 kilometrillä. Maailmancupissa hyvien kisojen hiihtäminen on toinen miehen päätavoitteista. Joulukuun puolivälissä sivakoidaan MC-avaus Vuokatissa. Sen jälkeen vuorossa ovat Ukraina, Etelä-Korea ja lopuksi Japani.

Viime vuonna Tuomisto ei sijoittunut yhdessäkään maailmancupissa mitaleille, mutta kokonaissijoitus oli neljäs.

Uran viimeisimpinä tavoitteina siintävät vuoden 2018 paralympialaiset. Siellä Tuomiston ainoa tavoite on tuoda kultainen mitali Suomelle.

–Ne voisivat olla periaatteessa viimeiset kisani. Kyllä sitä on joskus aloitettava kai ihan normaali elämäkin, nauraa Tuomisto hyväntuulisesti.

Sitkeän miehen lajit

Tuomistoa mietityttävät murtomaahiihdon ohella maatalouden tulevaisuudennäkymät. Mies uskoo, ettei maatalous katoa Suomesta. Kotimaisen tuotannon pitää säilyä kuitenkin jollakin tasolla.

Vaikka osassa maata viljasato oli katastrofaalisen huono, kertoo Tuomisto sadon olleen Hämeenkyrössä ”ihan keskitasoa”. Rankkasateet päätyivätkin Pohjanmaalle.

– Hiihtämisessä ja maanviljelyssä on oppinut kyllä molemmissa toimimaan sillä tavalla yrittäjänä. Molemmissa pitää vähän sopeutua, Tuomisto vertaa.