Kurun vuoden yrittäjä tekee porakaivoja ja asentaa maalämpöjärjestelmiä

Vettä ja lämpöä maan povesta

Kurun vuoden yrittäjäksi valittu toimitusjohtaja Jukka Stenberg on ollut yrittäjä neljännesvuosisadan ajan. Pirkanmaan Porakaivo Oy:tä luotsaava mies poraa kaivoja, joista ihmiset saavat vetensä ja lämpönsä. Kesämökkiläiset teettävät eniten porakaivoja. Omakotitaloasujien lisäksi sekä rivi- että kerrostaloyhtiöt hankkivat nyt lämpöpumppujärjestelmiä.
Kurun vuoden yrittäjä Jukka Stenberg

Kurusta syntyisin oleva Jukka Stenberg on toteuttanut yritysunelmansa Pirkanmaan Porakaivo Oy:ssä. Jo 25 vuotta toiminut yritys tekee kaivoja ja asentaa sekä myy lämpöpumppujärjestelmiä.

Pirkanmaan Porakaivo Oy:n toimitusjohtaja Jukka Stenberg ei ole eilisen teeren poika kaivoasioissa.
Viime perjantaina Vuoden yrittäjä -tunnustuksen pokannut Stenberg innostui kaivojen tekemisestä työskennellessään Kyrönlahden Porakaivo Oy:ssä. Stenberg on ollut yrittäjänä jo 25 vuoden ajan.
Miehen työmaailma on kehittynyt rajusti. Yrityksen synnyttämisen aikoihin pääjuttu oli porakaivo. Vuonna 1997 hän asensi uransa ensimmäiset lämpöpumppujärjestelmät.

Kaivoja tarvitaan aina

Jukka Stenberg uskoo, että ihmiset tarvitsevat vesikaivoja aina.
– Vesikaivomarkkinat ovat hyvin vakaat. Kysyntä on ollut hyvin stabiilia jo vuosikymmenien ajan, hän kuvaa.
Pirkanmaan Porakaivo tekee vuosittain noin sata porakaivoa.
– Jos syksy on kuiva ja lämmin, niin kaivojen tekeminen jatkuu myöhään syksyyn. Vastaavasti runsassateinen syksy hyydyttää kysynnän, Stenberg luonnehtii.

Kesämökkiläiset tilaajina

Peräti 80 prosenttia porakaivon tilaajista on kesämökkiläisiä.
– Toimimme pääsääntöisesti kotimaakuntamme eli Pirkanmaan alueella. Täällä on hyvin runsaasti kesäasutusta, Jukka Stenberg muistuttaa.
Kesämökkiläinen kääntyy Pirkanmaan Porakaivon puoleen, jos mökkiläisen rengaskaivo on ehtynyt tai kaivon vesi on muuttunut huonolaatuiseksi.
– Monet ihmiset ovat kuljettaneet jopa vuosikymmenien ajan talousvetensä mökeilleen. Kun ikää kertyy ja voimat ehtyvät, ihmiset hankkivat lopulta oman kaivon, hän lisää.
Stenbergin mukaan uusien huviloiden rakentajat turvautuvat heti kestävään vesihuoltoon eli he teettävät kunnolliset kaivot.
– Talvi- ja kesäkäytössä olevan loma-asunnon kaivolle kertyy hintaa keskimäärin 5 000 euroa, hän kertoo.

Poukkoilevat markkinat

Stenbergin mukaan maalämpöpumppumarkkinat ovat eläneet jo muutaman vuoden ajan todellista vuoristorataa.
– Kun maalämpöpumppujärjestelmät alkoivat yleistyä, markkinoille ilmestyi alan yrittäjiä kuin sieniä sateella, hän herättelee.
– Takavuosina vaikutti siltä, että lämpöpumppujen myyjiä ja asentajia on jokaisessa niemessä ja notkelmassa. Ala eli ylikuumentunutta buumia, Stenberg luonnehtii.
– Lämpöpumppujen myyjät ja asentajat kuvittelivat jossakin vaiheessa, että järjestelmien kysynnän kasvu on ikuista. Kun yhteiskuntamme vajosi lamaan, lämpöpumppujen kysyntä väheni, yrittäjä kertoo.
Menekin hiipuminen merkitsi sitä, että moni alan toimija joutui laittamaan pillinsä pussiin.

Kireää kilpailua, uskoa tulevaisuuteen

Pirkanmaan Porakaivon kapteeni uskoo siihen, että lämpöpumppumarkkinat piristyvät Suomessa.
– Ihmiset investoivat talojensa uusiin lämmitysjärjestelmiin, kun yhteiskuntamme ilmapiiri muuttuu nykyistä myönteisemmäksi. Elämme nyt aikaa, jossa monet ovat hyvin varpaillaan. Hankinnat odottavat parempaa aikaa, Jukka Stenberg miettii.
Hän sanoo, että monien vanhojen omakotitalojen, rivitalojen ja kerrostalojen vanhat lämmitysjärjestelmät tulevat matkansa päähän, joten uusinvestoinnit tulevat ajankohtaisiksi. Nykyään useat asunto-osakeyhtiöt suosivat maalämpövaihtoehtoa. Toimialan tulevaisuus on lupaava, Stenberg sanoo.
Pirkanmaan Porakaivon yrittäjä seuraa tarkasti, mitä Ruotsissa tapahtuu maalämmön saralla.
– Länsinaapurissamme eletään jo sellaista vaihetta, jossa kauan sitten lämpöpumpun hankkineet uusivat järjestelmäänsä. Nyt markkinoilla on laadukkaampia vaihtoehtoja kuin takavuosina.

Porareissa ja Sulpussa

Jukka Stenberg on Suomen Kaivonporausurakoitsijoiden yhdistyksen eli Poratekin perustajajäsen.
Hän toimii myös Suomen Lämpöpumppuyhdistyksessä eli Sulpussa.
– Molemmat yhdistykset ovat tärkeitä näköalapaikkoja toimialalleni. Ne tekevät merkityksellistä työtä, Stenberg kiittää.
Pirkanmaan Porakaivo Oy on toimialansa kymmenen suurimman toimijan kärjessä.
Pirkkalassa pääpaikkaansa pitävä yritys työllistää omistajansa lisäksi kymmenen henkilöä. Tämän vuoden liikevaihto asettuu 2,3 miljoonan euron kieppeille.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>