Olen valkoinen ja tätä mieltä

Nyt riittää puhetta rasismista, suvaitsevaisuudesta ja vihapuheesta. Varsinkin somessa nämä käsitteet ovat keskusteluissa usein melko mustavalkoisia. Jos olet valkoinen, ja sinua ei haittaa, vaikka toinen on musta, niin olet suvaitsevainen. Jos olet valkoinen, ja sinua haittaa yhtään mikään, olet rasisti.
Kiihtyvä kirjailijan urakaan ei veisi Veera Niemistä pois kaviojalkojen parista tai Karhelta. Kylään tykästynyt voisi korkeintaan muuttaa eläkeläisenä synnyinseuduilleen Itä-Suomeen.
Kirjoittaja on kirjailija ja Ylöjärven Uutisten kolumnisti.

Eräs tuttavani, jota olen pitänyt varsin laajasti ajattelevana ja objektiivisena hahmona, on nyt julistautunut rasisminvastaiseksi, ja hän on käynyt, vanha mies, oikein mielenosoituksessakin alleviivatakseen tämän. Hänen facebookpäivityksensä pursuavat uhoa siitä, miten hän poistaa kaverilistaltaan kaikki rasistit.

Sanoisin, hevostermein, että henkilö on pillastunut ja hänellä on laput silmillä. Tämä on huono yhdistelmä, puhutaan sitten ihmisestä tai hevosesta. Mikään ulkoapäin annettu signaali ei mene enää tällaiselle perille.

Tajuamatta vielä tätä faktaa kommentoin hänen seinällään ollutta keskustelua, koska halusin herättää lisää keskustelua: ”Kaikista suvaitsevaisimmat suvaitsevat myös rasistit. Vielä voidaan toki miettiä, että kuka on siinä asemassa, että voi suvaita muita? Suvaitsevaisuus on käsite, jolla ihminen korottaa itsensä muiden, suvaittavien yläpuolelle.”

Mies kommentoi, ettei ymmärrä suvaitsevaisuuden useampaa merkitystä. Minä olisin voinut avata niitä hänelle, mutta hän oli jo ehtinyt poistaa minut kavereistaan, koska olen ilmeisesti rasisti.

Minun kommenttini jälkeen joku neuvoi tälle hahmolle, ihan tosissaan, että ei kannata poistaa kavereita, koska sitten ei pääse vaikuttamaan niihin ”jotka sitä eniten tarvitsevat”.

Minä jäin vain miettimään, että wau, mikä keskustelu! Onko suvaitsevaisuus siis pelkästään sitä, että hyväksytään ulkomaalaiset? Eikö suvaitsevaisuus katakaan muita saman maan kansalaisia, niitä, joilla on sama ihonväri, mutta eri mielipiteet kuin sinulla?

Eikö suvaitsevaisuus kata edes sinun omaa lähipiiriäsi? Jos joku kokee tarvetta ”vaikuttaa” kavereihinsa, niin se tarkoittanee sitä, että heidän mielipiteensä ovat vääriä ja ne pitää muuttaa. Eikö suvaitsevaisen ihmisen pitäisi hyväksyä kaikki sellaisena kuin he ovat?

Ethän sinä voi sanoa olevasi suvaitsevainen, jos sinulla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, mutta sinä vihaat rasisteja. Mitä jos maahanmuuttaja vihaa suomalaisia eli on rasisti? Mitä mieltä olet silloin hänestä?

Aivan samalla tavalla kuin suomalaisetkin, joka ikinen maahanmuuttaja on ainutlaatuinen ihminen, joilla on omat arvonsa ja ajatuksensa. Ulkomaalaiset eivät ole yhtenäinen, mustatukkainen massa, jonka voi yleistää ja sen jälkeen olla heistä yhtenä kokonaisuutena jotain mieltä.

Jos kuitenkin suvaitset ulkomaalaiset yhtenä massana, niin kannattaisi ehkä sitten suvaita kaikki suomalaisetkin yhtenä massana. Suvaita vaan ihan kaikki, koska muutenhan homma alkaa kääntyä niin päin, että sinä olet rasistinen suomalaisia kohtaan. Et hyväksy kaikkia suomalaisia.

Ja pakko minun on vielä lopuksi tähänkin palata: Jos suvaitsevaisuuden perusajatus on kaikkien ihmisten samanarvoisuus, niin mikä sinä olet ketään suvaitsemaan?

Comments are closed.