Janis elää raspiäänessä

Janis Joplin toi rockin Noora Louhimon elämään. Nyt Louhimo herättää Joplinin henkiin tribuuttibändin laulajana.
Noora Louhimo, Janis is Alive, Tampere Tribute Festival
– Tykkään leikkiä äänelläni. Raspisoundin omaksuminen oli kova homma, joka vaati äänen päivittäistä rääkkäämistä. Noin vuoden kuluttua aloin kuulostaa edes vähän uskottavalta, Noora Louhimo kertoo. (Kuva: Robert Frankó)

Tampereen Tullikamarilla soivat perjantaina muun muassa Led Zeppelin, R.E.M. ja Janis Joplin. Aitoja ja alkuperäisiä oli hankala saada paikalle, joten pitää tyytyä korvikkeisiin.

Mutta mitä tahansa korvikkeita ne eivät ole, vaan kovan luokan tribuuttibändejä. Tampere Tribute Festival -tapahtumassa esiintyvät muun muassa Janis is Alive, Letz Zep – A Tribute to Led Zeppelin ja The Ghost of Bruce Springsteen.

Noora Louhimon luotsaama Janis is Alive -kokoonpano esiintyy nyt ensimmäistä kertaa, mutta keulakuvalle Janis Joplinin musiikki ei ole mikään uusi juttu. Jo ensimmäisessä bändissään, vuonna 2009 perustetussa Admiral Octopusissa, hän lauloi Joplinin biisejä.

– Esitimme muutakin 1960- ja 1970-luvun bluesia ja hippirockia. Se oli käänteentekevä juttu, koska aiemmin olin laulanut lähinnä poppia, soulia ja muuta kevyempää. Opettelin raspiäänen tarkoituksella, Louhimo kertoo.

– Janis Joplin on ollut minulle yksi suunnannäyttäjä. Hän osoitti, että voi olla rock ja samalla vetää sielukkaasti. Hänen tulkintansa elävät ihmisten mielissä.

Suunnannäyttäjä Joplin on ollut Louhimolle ihan konkreettisestikin. Kun Louhimo on esittänyt livenä Joplinin klassikkobiisiä Piece of My Heart, hänen uransa on usein ottanut isoja harppauksia. Viisi vuotta sitten hän voitti samaisella biisillä Henrys’s Pubin laulukilpailun. Toisella keikalla heviyhtye Battle Beastin soittajat bongasivat raspiäänisen tulkitsijan ja pyysivät hänet laulajakseen. Nyt Battle Beast on Louhimon ykkösbändi.

– En ole taikauskoinen, mutta tuntuu, että Janis on suojelusenkelini, Noora Louhimo nauraa.

Tampere Tribute Festivalin keikalla Louhimo pyrkii tavoittamaan Joplinin aikaisen hengen ja laulujen raastavan tunnelman mahdollisimman tarkkaan. Janis is Alive -teemalla on suunnitteilla kokonainen konserttisalikiertue ensi vuonna.