Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä ei ole virkahenkilövetoinen kuppikunta

Tampereen ja sen seitsemän naapurikunnan tuloksellinen yhteistyö ei ole syntynyt itsestään. Jo pelkästään yhteistyökumppaneiden välisen lujan luottamuksen rakentaminen on vaatinut vuosien määrätietoisen rutistuksen.
Keskustan tamperelainen kansanedustaja Mikko Alatalo sanoo tämän päivän Ylöjärven Uutisissa, ettei tulevaisuudessa ole seutuhallintoa eikä virallisesti Tampereen kaupunkiseutua. Nyt on aika lopettaa virkahenkilövetoiset kuppikunnat.
Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) on toistanut julkisuudessa lukuisia kertoja, etteivät Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti, Kangasala ja Orivesi olisi löytäneet milloinkaan yhteistä säveltä saati samaa tavoite- ja tahtotilaa, mikäli kunnat eivät olisi ottaneet lusikkaa kauniiseen käteensä, sopineet yhteisistä toimintasäännöistä ja alkaneet rehdisti työskenellä reviirinsä hyväksi.
Joensivun mukaan Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminnan tulokset ovat jokaisen tunnistettavissa. Hänen mielestään ihmisten tietämättömyys johtaa siihen, että merkityksellistä työtä tekevää organisaatiota ivataan ”virkahenkilövetoiseksi kuppikunnaksi”.
Kaupunkiseudun rivit alkoivat toden teolla tiivistyä Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminnan ja taannoisen selvitysmies Rauno Saaren Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu -selvitystyön myötä.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä tekee monipuolista työtä omistajiensa eli kahdeksan kunnan hyväksi. Ainakin ylöjärveläiset kunnallispäättäjät ja virkamiehet ovat näyttäneet vihreää valoa kymmenvuotiaan yhtymän toiminnan jatkamiselle. Kaiken kaikkiaan isäntäkunnista on kantautunut viime aikoina pelkästään myönteistä sanottavaa kuntayhtymästä.
Tampereen kaupunkiseutu on hioutunut aktiiviseksi toimijaksi, joka haluaa huolehtia oma-aloitteisesti alueen menestymisestä.
Huomionarvoista on se, että kultaisen ringin naapurustossa olevat kunnat ovat esittäneet halukkuutensa liittyä kuntayhtymään. Niiden kosintaan on vastattu kielteisesti. Perusteluna on ollut se, että esimerkiksi Hämeenkyrö ei ole kiinteässä yhteydessä kaupunkirakenteeltaan tiiviiseen Tampereen kaupunkiseutuun.
Seutujohtaja Päivi Nurminen sanoo, ettei kuntayhtymässä kokoonnuta kampaviinerikahveille.