Poikkeuksellisen raju Rauli

Lauantaina Ylöjärvelläkin riehunut Rauli-myrsky aiheutti poikkeuksellisen suuren määrän sähkökatkoja puutarhakaupungissa. Sähkökatkoista kärsivät sekä Leppäkosken Sähkön että Elenian asiakkaat.
myrsky, sähkökatko
Rauli-myrskyn vaurioittamia puita on kaatunut sähkojohtojen päälle myös myrskyn jälkeen.

Leppäkosken Sähkön vikakeskeytyksistä kärsi pahimmillaan noin 2 500 asiakasta Vuorentaustassa ja Siivikkalassa.

– Suurin osa kärsi sähkökatkoista vain vähän aikaa, vaikka korjaustöitä hankaloitti pitkään jatkuneet myrskypuuskat, jotka kaatoivat uusia puita jo korjatuille johto-osille, aluepäällikkö Erkki Lehtonen Leppäkosken sähkostä kertoo.

Leppäkosken sähkö sai palautettua sähköt viimeisillekin ylöjärveläisasiakkailleen maanantaina aamupäivällä.

Katkoja syntyy yhä

Elenialla oli vielä tiistaina aamupäivällä joitakin yksittäisiä ylöjärveläisasiakkaita ilman sähköä.

– Jotkut asiakkaista ovat olleet vailla sähköä lauantaista, sunnuntaista tai maanantaista lähtien. Meillä oli yksistään maanantaina 800 kohdetta, joissa oli puita johtojen päällä, Elenia Oy:n Viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kertoo.

Uusia sähkökatkoja on aiheuttanut sateinen sää, koska sateet ovat taivuttaneet Rauli-myrskyssä vaurioituneita puita sähköverkolle. Myrskyn vaurioittamassa puustossa voi myös olla puita kaatumaisillaan siten, että puut antavat vähitellen periksi ja taipuvat sähköverkolle.

– Rauli-myrskyn aiheuttamien vikojen korjaus on osoittautunut harvinaisen tiukaksi savotaksi, Kuusela-Opas myöntää.

Myrskyn aiheuttamat sähköverkon korjaustyöt jatkuvat vielä kuluvalla viikolla. Eleniasta muistutetaan, ettei johdoilla roikkuviin puihin saa koskea. Sekä raivaus- että korjaustyöt on turvallisyyssyistä jätettävä ehdottomasti ammattilaisten hoidettaviksi.

Sekä Leppäkosken sähkö että Elenia maksavat asiakkailleen lakisääteistä vakiokorvausta sähkökatkon pituuden mukaisesti.

Selvitykset korvauksien ja hyvityksien maksatuksesta vie aikaa myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen laajuuden vuoksi.

Harvinaiseen aikaan

Leppäkosken sähkön aluepäällikkö Erkki Lehtonen sanoo, että Rauli-myrsky oli lähes yhtä vahingollinen sähköverkoille kuin vuoden 2011 Tapani-myrsky.

– Myrsky puhalsi lännestä, joka on pahin suunta. Yleensä Ylöjärven sähköverkot eivät ole hirveän alttiita myrskyille vaan tavallisesti Parkanossa ja Ikaalisissa on pahemmat ongelmat, Lehtonen selvittää ja jatkaa:

– Ongelmia aiheutti etenkin se, että puut olivat vielä täydessä lehdessä. Talvella tällainen myrsky ei olisi aiheuttanut juuri mitään ongelmia, Lehtonen selvittää.

Myös Ilmatieteen laitos kuvailee Rauli-myrskyä harvinaisen voimakkaaksi kesämyrskyksi. Vastaavanlaista myrskyä ei ole havaittu kesäkuukausina ainakaan 2000-luvulla.

Useilla paikoilla mitattiin yli 20 metriä sekunnissa puhaltaneita puuskia. Lisäksi myrskyn tuulimaksimi osui iltapäivään, jolloin auringonsäteily lisäsi ilman puuskaisuutta.

Rauli-myrsky kesti myös poikkeuksellisen pitkään. Yleensä myrsky raivoaa 6–12 tuntia, mutta Rauli-myrsky puhalsi paikoin noin 18 tuntia.