Vanhat lukion tilat remontoitiin

Moision ja Veittijärven luokat saman katon alla

Viime lokakuussa alkanut Moision vanhan lukion remontti on saatu valmiiksi aikataulussa. Saneerauksen myötä Moision yläkoulu sai itselleen lisätilaa. Samalla ratkesi Veittijärven koulun tilaongelma, sillä sen viides- ja kuudesluokkalaiset siirtyvät Moisiolle.
Moision koulu, liikuntasali, koulu

Moision koulun liikuntasali on uudistunut täysin. Vanha lattia purettiin kokonaan uuden alta pois.

Entisen lukion seinien keltainen tiili on vaihtunut remontissa tyylikkääksi harmaaksi. Kalusteet uusissa tiloissa ovat sekoitus uutta ja vanhaa. Moision koulun kalusteraha ei riittänyt kaikkien kalusteiden uusimiseen, joten koululle on tuotu vanhoja kalusteita musiikkiopistolta, Saurion päiväkodilta ja Topin tuvalta.

– Meillä on täällä kootut teokset, koska kalusterahaa oli niin vähän, Moision koulun rehtori Tuija Hirsilä-Peussa sanoo.

Toki tilat ovat muuten saaneet aivan uudenlaisen ilmeen. Aula on aiempaa avarampi ja valoisampi. Liikuntasali saadaan monen vuoden jälkeen taas käyttöön. Liikuntasalin vieressä olevaan pienehköön tilaan saadaan mahdollisesti jossain vaiheessa kuntosali. Laitteet tilasta vielä uupuvat.

– Kuntosali on vielä vaiheessa, koska ei ole rahaa hankkia laitteita. Sali tulee toivottavasti koulun ja kuntalaisten käyttöön.

Myös auditorio on kokenut melkoisen muutoksen jo nyt, vaikka työt ovatkin vielä vähän kesken. Näyttämölle on asennettu valtuustosalin vanha valkokangas.

Koululaiset aikovat käyttää tilaa esimerkiksi jumppa- ja tanssitunneilla. Muutakin käyttöä rehtori on tilalle visioinut.

– Kun esitystekniikka saadaan kuntoon, tämä voi olla esimerkiksi teatteritila, konserttisali tai leffasali. Toivottavasti tämä voisi olla sellainen Ylöjärven kulttuurisali.

Paljon uutta, vielä tarpeita

Nyt tehdyssä remontissa uusittiin koko Moision koulun ilmanvaihto sekä uudistettiin pinnat. Seiniä ei juurikaan kaadettu, mutta muutamia niitäkin. Moisiolla on nyt mahdollista yhdistää ja erottaa joitain luokkahuoneita liikuteltavilla seinillä.

Moision koulu, kiipeilyteline, keinu

Moision koulun pihaan tulee lisää tekemisympäristöjä: kiipeilyteline, keinut ja mini areena, jossa voi pelata jalkapalloa ja koripalloa.

– Sisäilmaongelmia ei enää ole. Ilmanvaihdon tehot eivät riittäneet aiemmin vanhalla puolella, mutta ne uudistettiin viime joulukuussa, Hirsilä-Peussa kertoo.

Moisiolla toivotaan, että koululle myönnettäisiin ensi vuoden budjettiin sen verran lisää rahaa, että loputkin suunnitelmat voidaan toteuttaa. Tarpeita on paljon.

– Tässä vaiheessa remontoidulle puolelle tulee vain uudet tuolit ja pöydät oppilaille. Kalusteet hankittiin riisuttuina. Kaikki muu on odotuslistalla.

– Toivomme modernimpia ja monikäyttöisempiä kalusteita. Nyt lähdettiin siitä, mikä on välttämätöntä.

Viime lukuvuonna Moisiolla oli jo hieman ahdasta. Nyt tilanahtaus helpottaa luokkatilojen osalta, mutta seuraavaksi pulmia tulee ruokalassa. Lähes kolmasosa Moision koulun ruokalasta on pois käytöstä. Vuosituhannen vaihteessa hankituista ruokalan kalusteista ovat pettäneet metallirakenteet ja vaneriviilut, minkä vuoksi vanhoja pöytiä ja tuoleja ei voi myöskään korjata.

– Meillä on kohta coctail-lounaat, ja ruokapöytiin voi joutua jonottamaan. Tämmöistä tämä on, täytyy sopeutua.

Rehtori toivoo, että koko koulurakennus saataisiin uudistettua tälle vuosituhannelle. Pedagogisesti joitain luokkatiloja olisi järkevää yhdistää ja päivittämisremonttia tarvittaisiin. Nyt saadun langattoman verkon vuoksi laitehankinnat olisivat ajankohtaisia.

– Olemme koko Ylöjärvellä ihan viimeisiä kouluja, johon tehtiin langaton verkko. Nyt tarvitsemme tietoteknisiä välineitä. Tieto- ja viestintätekniikan kannalta laahaamme perässä.

Yhteisiä säveliä Veittijärven kanssa

Moision koulu, koulu, auditorio, kulttuurisali

Moision koulun auditorio koki tuntuvan kasvojenkohotuksen remontin yhteydessä. Vanhat penkit jäivät vielä saliin, sillä niitä ei rahapulan takia voitu uusia.

Tänä syksynä Moision koulun tiloissa aloittaa Veittijärven koulun viidesluokkalaiset. Vuoden päästä Moisiolla koulua käyvät myös Veittijärven kuudesluokkalaiset. Ratkaisu on pysyvä, sillä Veittijärven koululta loppuu tila.

– Tällä remontilla ratkaistiin myös Veittijärven koulun tilaongelma.

Vanhan lukion puolelta yläkerta on tarkoitettu Veittijärven luokkien tiloiksi. Alakerta puolestaan on Moision koulun lisätilaa.

– Toivomme, että tästä tulisi toimiva koulu. Olemme nyt uuden edessä, kun rakennamme yhteistyötä uudella, erilaisella tavalla kuin aikaisemmin. Haluamme löytää veittijärveläisten kanssa yhteisiäkin asioita, ettei käy niin, että he olisivat eristäytyneenä yläkerrassa.

Oppilasmäärä kasvaa Ylöjärvellä koko ajan. Moisiolla opiskelee torstaina alkavan lukuvuoden aikana noin 600 oppilasta, kun mukaan lasketaan Veittijärven koululaiset. Pelkästään moisiolaisia on viime lukuvuoteen nähden noin 40 oppilasta enemmän.

– Nyt on huojentunut olo, kun remontti toteutui ja se on valmis. Seuraavaksi on odotus siitä, että kaikki lähtisi sujumaan hyvin ja saataisiin kalustukset viimeisteltyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?