Antsu laittaa ylöjärveläiset kuntoon

Selkävaivat äityivät rakennusalalla työskennelleellä Anders Sjöqvistillä siihen pisteeseen, että alanvaihto oli edessä. Uusi ammatti löytyi ihmisten parista. Nyt Sjöqvist hieroo kotonaan Julkujärvellä.

Antsun hieronnan hoitohuoneessa soi rock. Se on mieluisin musiikkityyli hieroja Anders Sjöqvistille. Tosin hierontatilanteessa radiokanava määräytyy asiakkaan mieltymysten mukaan.

Antsun hieronta, hieroja
– Yrittäjän arki on vähän jännittävää. Täytyy miettiä, että onhan varmasti muistanut kaiken, ensi kertaa yrittäjänä töitä tekevä Anders Sjöqvist miettii.

Hierontatiloissa on alkanut kuhina toden teolla heinäkuun puolivälin paikkeilla. Vuoden rutistus Tampereen urheiluhierojakoulussa on ohi, ja Sjöqvist pääsee nyt aloittelemaan hierojan uraansa itsenäisenä yrittäjänä.

Aiemmin Sjöqvist on työskennellyt rakennusalalla 20 vuoden ajan. Selkävaivojen takia alanvaihto tuli ajankohtaiseksi.

– Vuoden mietin, mitä alkaisin tehdä. Aina oli mielessä, että pitää tehdä jotain, missä ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Siitä tykkään, Sjöqvist valottaa.

Vinkkiä uutta alaa miettiessään Sjöqvist sai omalta hierojaltaan.

– Kävin itse hierojalla. Häneltä tuli vinkkiä siitä, että tämä voisi olla minun alani. Siitä ajatus lähti lämpenemään, enkä ole katunut yhtään.

Aluksi Sjöqvist oli hieman huolissaan, miten uusi ala sopii hänelle. Hän on kuitenkin onnistunut ottamaan työssään hyödyn irti omista selkävaivoistaan.

– Opettajat olivat sitä mieltä, että omista selkäongelmista voi olla hyötyä tässä hommassa. Olen huomannut, että voi samastuakin asiakkaisiin, kun on omia kokemuksia.

Ajoissa hoitoon

Hieronta ei ole ainoastaan urheilijoiden juttu. Suurin osa hierottavista on tavallisia ihmisiä, jotka liikkuvat lähinnä omaksi iloksi.

Sjöqvist painottaa, että hierojalla kannattaa käydä jo ennen kuin paikat ovat kipeät.

– Pienet jumit eivät välttämättä oireile. Kun tulee ajoissa hierontaan, isompaa ongelmaa ei ehdi syntyä, kun pienet jumit avataan.

Yleisempää kuitenkin on, että hierojalle hakeudutaan lyhyellä varoitusajalla. Harvoin aikoja varataan parin viikon päähän.

– Useat tulevat hierojalle akuuttivaiheessa, jolloin on kova työ saada asiakas kuntoon, Sjöqvist kertoo.

Jos paikat ovat päässeet kunnolla jumiin, Sjöqvist suosittaa tiivistä hierojalla käyntiä alussa. Sen jälkeen käyntiväliä voi pidentää viikkoon tai jopa kahteenkin.

– Jos on todella jumissa, kannattaa ottaa kolmen kerran alkuhoito hommalle, eli käydä hierojalla ensin kolme kertaa tiiviisti muutaman päivän välein. Se on mielestäni ideaali hoitotapa.

Kipujen helpottaminen on hyvin yksilöllistä. Toisilla kireydet helpottavat helpommin kuin toisilla. Toisaalta vastaus vaivoihin ei välttämättä aina löydy kipeältä alueelta.

– Ihmiset vähän aristelevat jalkojen hierontaa. Monesti ongelmat lähtevät sieltä kiipeilemään. Ensin takareidet ovat jumissa, sen jälkeen pakarat ja alaselkä. Näitä asioita pitäisi miettiä lihasketjuina, eikä vain tuijottaa sitä särkevää kohtaa.

– Jos hoidetaan pelkästään kipualuetta, voidaan saada kipua lievennettyä, mutta ongelma pysyy.

Pienillä valinnoilla on vaikutusta

Hierojalle on tärkeää tietää, mitä asiakas tekee työkseen tai millaisia harrastuksia tällä on. Niska-hartiaongelmat voi esimerkiksi selittää se, jos lukee paljon.

Kireyttä vastaan voikin arjessa taistella hyvällä istuma-asennolla, ergonomialla ja liikkumisella.

– Yleensä yritän antaa asiakkaille vinkkejä liikkumiseenkin. Monesti myös liike on lääke vaivoihin.

Senkin tuore hieroja huomaa, mikäli asiakas ei juo riittävästi vettä päivän aikana.

– Lihaksisto on sitkeämpää, jos vettä ei juo tarpeeksi. Olen monesti huomannut, että ihmisille on vaikeaa juoda tarpeeksi vettä.

Veden juomisestakin voi siis olla apua siinä, että pysyy vetreänä. Pelkkä veden litkiminen ei kuitenkaan auta jo jumiin päässeitä lihaksia.

– Veden juonti ei ole mikään pelastus, ihan niin yksinkertaista tämä ei ole, Sjöqvist naurahtaa.

Hierontapäivinä on erityisen tärkeää muistaa juoda kunnolla vettä.

– Suositellaan, että ennen hierontaakin kannattaa tankata ja tietysti hieronnan jälkeen, kun aineenvaihdunta lähtee liikkeelle.

Käsittelyn aikana aineenvaihdunnan lisäksi vilkastuu verenkierto. Toisaalta hieronta voi myös rauhoittaa ja vaikuttaa näin psyykeeseen.

– Tänne saa tulla vaikka hemmotteluhierontaankin rentoutumaan, jos esimerkiksi töissä on stressiä.

Sjöqvistille on tärkeää saada työssään aikaan tuloksia. Ammattitaitoa hän pitää jatkuvasti yllä etsimällä uutta tietoa ja käymällä kursseilla. Vasta valmistuneen mielessä on lähteä jo syksyllä kurssille koulusta saamallaan stipendillä.

– Silloin kun asiakkaalta tulee positiivinen palaute, olen tyytyväinen.