Viides kerta teki mestarin

Viljakkalan Hanhijärvellä on syytä juhlaan. Kylän kovin vetomies Ville Koivuniemi kruunataan tulevana sunnuntaina tractor pullingin Farmi 2 500 -luokan Suomen mestariksi. Nuori maanviljelijä jahtasi himoittua titteliä viisi vuotta – ja pääsi monta kertaa tuskallisen lähelle.
Ville Koivuniemi, tractor pulling, traktorit
Tractor pulling on antanut Ville Koivuniemelle paljon. Lajia viisi vuotta harrastanut nuorukainen on saanut traktorikisoista hauskoja kokemuksia ja uusia ystäviä. – Kaikki ylimääräinen aikani ja rahani menee tähän harrastukseen. Sponsorit ja yhteistyökumppanit pitävät kustannukset järkevinä, tuore Suomen mestari kiittelee.

Rahaa, rämäpäisyyttä ja satoja tunteja hallilla. Kaikkea tätä vaatii tractor pullingissa eli traktorivedossa menestyminen. Ville Koivuniemi kulutti edellä mainittuja asioita monta vuotta, kunnes kaikki vihdoin loksahti kohdalleen.
Kaksi SM-pronssia ja yhtä monta hopeaa napannut viljakkalalainen on nyt lajinsa Suomen mestari. Titteli varmistui jo kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa heinäkuussa.
– En ole oikein vielä ymmärtänyt tätä. Sitten kun saan pokaalin käteen, varmaan tajuan, mitä tuli tehtyä, Koivuniemi sanoo päätään pudistellen.
Parhaillaan Koivuniemi valmistautuu kesän viimeiseen kilpailuunsa. Lauantaina Lappeenrannassa ajettavassa SM-finaalissa ei ole viljakkalalaiselle enää panosta, mutta mies lähtee silti taistelemaan voitosta. Sitä odottavat fanaattiset tractor pullingin seuraajat, joista moni on tällä kaudella kannustanut nimenomaan Koivuniemeä.
Toissa kesänä Farmi 2 500 -luokan mestaruus jäi nuorukaiselta yhden pisteen päähän. Viime vuonna mahdollisuudet kariutti puolestaan yksi hylkäys.
Nyt kaikki marginaalit asettuivat Koivuniemen puolelle – vihdoinkin, sanoisi moni.
– Tämä oli monen pienen asian summa. Ympärilläni oli hyvä tiimi, joka sai kaiken toimimaan loppuun asti, hän kehuu.

Kalliita sekunteja

Ville Koivuniemi, tractor pulling, traktorit
Koivuniemen Ford 5 000 -traktorista irtoaa kisatilanteessa viitisen sataa hevosvoimaa. (Kuva: Hannu Tilus)

Tractor pullingin SM-sarja on tiukka kuuden osakilpailun rypistys. Parin kuukauden sisällä Koivuniemen ja kumppaneiden kuljetuskaluston mittariin on tullut tuhansia kilometrejä ympäri Suomen.
Kilpaileminen on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Pohjimmiltaan mestaruuksia ei ratkaista radalla, vaan tiimien konehalleissa.
– Tässä lajissa ei voi pärjätä, jos ei ole kiinnostunut koneista, Koivuniemi sanoo.
– Traktorin suorituskyvyn parantaminen vie SM-tasolle tähdätessä käytännössä kaiken vapaa-ajan. Pitää rakentaa, kokeilla ja oppia virheistä, kotitilallaan kisatraktorinsa parissa puuhaava mies jatkaa.
Koivuniemen kilpuri – yli 50 vuotta vanha Ford 5 000 – on perustekniikaltaan alkuperäinen, mutta siitä irtoaa noin 500 hevosvoimaa. Suomen traktoriurheiluliitto sallii Farmi-luokan kisakoneiden varustamisen turboahtimella, ruiskutuspumpulla ja lukuisilla pienillä viilauksilla.
Peltotöihin kisatraktori ei sovellu. Käytännössä sillä harjoitteleminenkin on mahdotonta.
– Tehoa on niin paljon, että tarpeeksi raskasta vedettävää on vaikea löytää. Lisäksi pitäisi olla täysin tasainen ja turvallinen rata, ettei kävisi haavereita, Koivuniemi kertoo.
Kilpailutilanteessa tractor pulling -kuskit ottavat menopeleistään kaiken irti. Sadan metrin mittaisella maaradalla tehty suoritus on useimmiten ohi muutamassa sekunnissa. Tämän jälkeen alkaa taas traktorin korjaus ja virittäminen uutta kisaa varten.
– Niitä sekunteja varten tehdään töitä enemmän tai vähemmän ympäri vuoden. Tällä kaudella satsasimme ennen kaikkea moottorin painotukseen ja se kannatti, lajista intohimoisesti puhuva Koivuniemi selittää.

Ensi kesänä ylöspäin?

Kahdessa eri leipätyössä oleva Koivuniemi ei ole tähän päivään mennessä tienannut tractor pullingilla euroakaan. Suomen traktoriurheiluliitto ei jaa Farmi-luokan menestyjille palkintorahaa, vaan voitot tuovat plakkariin lähinnä mainetta ja kunniaa.
Lajiin täysin hurahtanut viljakkalalainen ei tästä kuitenkaan välitä. Hän miettii jo vakavissaan ylempiin luokkiin siirtymistä.
– Super Sport 3 600 voisi olla seuraava askel, jos vain saan tarvittavan rahoituksen, Koivuniemi ennakoi.
– Siinä luokassa saa tehdä jo muutoksia moottoriinkin. Satsaus olisi iso, mutta mieli pysyisi virkeänä, hän jatkaa.
Super Sport -menestys voisi tuoda Hanhijärven hurjalle jopa edustustehtäviä kansainvälisiin kisoihin. Ihan näin pitkälle vaatimaton Koivuniemi ei kuitenkaan tohdi vielä ajatella.
– Kyseessä olisi neljän tai viiden vuoden projekti. Parina ensimmäisenä vuotena en pärjäisi varmasti yhtään, mestari tietää.