Loma-asuntojen hinnat tulleet alas

Kesämökin saa nyt Ylöjärveltä edullisemmin kuin muutamana aiempana vuotena. Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastot kertovat loma-asuntojen hintojen laskusta puutarhakaupungissa. Asian vahvistaa myös kiinteistönvälittäjä.
ranta, mökki
Ylöjärvellä on runsaasti myynnissä loma-asuntoja ja vapaa-ajan tontteja varsin upeista maisemista.

– Kyllä se todellakin on näin. Hintojen laskuun vaikuttaa se, että mökkikauppa on ollut jo muutaman vuoden jumissa. Tarjontaa on paljon ja ostajia on vähän, joten hinnat ovat tulleet väkisin alaspäin, Ylöjärven OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Outi Hannula sanoo.

Haja-asutusalueella rantaan rajoittuvien lomakiinteistöjen mediaanihinta oli viime vuonna Ylöjärvellä 100 000 euroa. Vuotta aiemmin mediaanihinta oli vielä 108 500 euroa.

Hannula odottaa, että mökkikauppa on hiljalleen vilkastumassa Ylöjärvellä hintojen laskustakin johtuen.

– Pientä kysynnän vilkastumista on jo havaittavissa. Kohteista kysellään lisätietoja enemmän kuin aiemmin. Asuntokauppa on selvästi vilkastunut Ylöjärvellä. Vapaa-ajan kohteet seuraavat varmaankin perässä, Hannula kertoo.

Vanhat lautamökit eivät kiinnosta

Ylöjärvellä on kohtalaisen paljon loma-asuntoja tarjolla. Tosin osaa myynnissä olevista mökeistä saattaa olla vaikea saada kaupaksi.

– Tänä päivänä ihmiset eivät halua enää vaatimatonta 1970-luvulla rakennettua lautamökkiä. Tyypillisin ostajakunta on 40–50-vuotiaat työssäkäyvät ihmiset, jotka eivät halua tiskata käsin ja käydä ulkohuussissa, Hannula sanoo.

Ylöjärvellä on myynnissä useita pikkujärvien rannalla sijaitsevia vanhahkoja lautamökkejä. Sellaiset eivät kuitenkaan kovin montaa ostajaa kiinnosta. Sen sijaan edullisilla kuivan maan mummonmökeillä on oma pieni ostajakuntansa.

– Jos mökillä ei ole omaa rantaa, sen täytyy todellakin näkyä selvästi hinnassa, Hannula sanoo.

Loma-asunnon sijainti ratkaisee myös sen houkuttelevuuden mökin hankkimista harkitsevien silmissä. Outi Hannula sanoo huomanneensa ihmisten elämänmenon olevan nykyään niin kiireistä, ettei mökille viitsitä lähteä kovin kauas.

– Mökit isojen järvien rannalta kuitenkin kiinnostavat aina, koska moni yhdistää mökkeilyyn veneilyn. Esimerkiksi Näsijärven mökeille on aina kysyntää, Hannula toteaa.

Kaikista ratkaisevin asia mökkikaupassa on kuitenkin hinnoittelu. Tämä korostuu varsinkin nyt, kun eletään taloudellisesti epävakaata aikaa.

– Pitää muistaa, että nykyään kaikki myyntitilastot ovat julkisia, joten ihmiset tietävät, mitä loma-asunnosta kannattaa maksaa. Lisäksi ihmisiä askarruttavat jätevesiasetukset ja rantarakentamisen hankaluudet, Hannula sanoo.

Tonttejakin on tarjolla

Etuovi.comin mukaan Ylöjärvellä oli viime viikon lopussa myynnissä 52 loma-asuntoa, joista 30:ssa oli oma ranta. Eniten loma-asuntoja oli myynnissä Kurussa, Viljakkalassa, Ylisellä, Poikeluksessa ja Kyrönlahdessa.

Kaupan olevien loma-asuntojen hinnat vaihtelivat 39 000 eurosta 290 000 euroon. Pienin mökeistä oli 20-neliöinen ja suurin 121-neliöinen.

Vapaa-ajan tontteja oli Etuovi.comissa Ylöjärveltä tarjolla 33 kappaletta. Tontteja oli tarjolla etenkin Iso-Mustajärven rannalta sekä Kurusta ja Parkkuusta. Tonttien hinnat vaihtelivat 12 900 eurosta 249 000 euroon. Pienin tonteista oli 2 000 neliötä ja suurin 1,5 hehtaaria.

Tontit ovat joko yksityisen myyjän tai metsähallituksen omistuksessa. Ylöjärven kaupungilla ei ole tällä hetkellä tarjolla vapaa-ajan tontteja.