Tervetuloa kylään!

Viime lauantaina järjestettiin toista kertaa valtakunnallinen Avoimet kylät -tapahtuma. Päivän aikana pääsi tutustumaan pienten ja isojen kylien elämänmenoon erilaisten aktiviteettien myötä. Ylöjärveltä mukana oli kahdeksan kylää, joissa järjestettiin monipuolista ohjelmaa. Tänä vuonna noin 500 Suomen pitäjää kutsui vieraita kylään.

Viljakkalan seurojentalolla järjestettiin ohjelmaa iltaan saakka. Päivällä Viljakkalan seurojentaloyhdistys kahvitti paikalle poikenneita itse tehtyjen kakkujen kera. Samalla saattoi tehdä löytöjä rompetorilta tai kirpputoripöydistä.

– Kakkukahvilan kakut olivat talkooporukan itse tekemiä ja ne saivat paljon kiitosta asiakkailta, tapahtumaa järjestämässä ollut Outi Lähteenmäki kertoo.

Viljakkalan seurojentalo, tanssit, kesä, Avoimet kylät
Viljakkalassa tanssittiin pitkälle iltaan. Parketille olisi mahtunut useampikin pari pyörähtelemään.

Illalla kyläläiset laittoivat jalalla koreasti, kun oman kylän orkesteri Jani ja WillJamit esitti vanhoja tanssikappaleita. Parketilla pyörähteli kymmenkunta paria vielä alkuillasta. Lähteenmäki lupasi, että musiikki soi niin pitkään, kun edes yksi pari tanssii.

–Ainahan se on arvuutus, onko täällä viisi vai 50 paria tanssimassa. Hyvä, että edes tämän verran ihmisiä on löytänyt paikalle. Kovasti koitimme vielä päivällä markkinoida tansseja kirpputorilla käyneille.

Tanssit järjestettiin viime vuonna Nisunperällä, mutta nyt ne siirrettiin kirkonkylälle.

– Kyllähän näitä tansseja voitaisiin Viljakkalassa järjestää useamminkin, sillä tämä soittajaporukka saadaan helposti kasaan, Lähteenmäki arvioi

Virka-aasi ja jousiammunta kiinnostivat

Nisunperän kyläyhdistys ry tarjosi paikallisella metsästysmajalla monipuolista ohjelmaa aamusta

Avoimet kylät, Immy, Hevostoimi Ihanelma, aasi
Wasaborgin Ior nautti olostaan kylätapahtumassa. Immy pääsi tauoilla syömään aitauksesta ruohoa.

iltapäivään saakka. Paikalla oli Hevostoiminta Ihanelman virka-aasi Wasaborgin Ior eli Immy ja islanninhevonen Jakke. Erityisesti lapset kävivät ahkerasti rapsuttelemassa ruohoa ahmineita otuksia, ja pääsipä Jakella ratsastamaankin.

Tapahtuman ohjelma muuttui viime vuodesta Nisunperällä.

– Viime vuonna meillä oli täällä kylältä ralliautoja. Nyt haimme vaihtelua. Tuollaista aasiakaan ei näe ihan joka päivä! Nisun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leo Saimaja kertoo.

Nelijalkaisten lisäksi ihmisiä kiinnosti Pirkanmaan Jousimetsästäjien rasti, jossa pääsi ampumaan oikeilla, metsästykseen tarkoitetuilla nuolilla 3D-eläimiä sekä maalitauluja. Tuuli vaikeutti ampumista hieman, sillä rasti oli aukealla paikalla Nisun urheilukentällä. Innokkaita jousiampujia kuitenkin riitti.

– Aamun aikana tässä ei ole ollut kamalan paljoa väkeä, mutta koko ajan joku on kuitenkin ollut ampumassa, rastia pitänyt Riitta Pihlanto kertoi.

Vetonaulojen lisäksi myös Nisulla kahviteltiin. Vierailijat saattoivat seurata myös märkähuovutusta tai tehdä taimiostoksia.

–Täällä on käynyt tasaisesti väkeä. Viime vuonna kävi toistasataa ihmistä, sitä odotamme nytkin, Saimaja arvioi.

Pesäpalloa porukalla

Karhen koululle oli lauantaina kerääntynyt kaikenikäisiä osallistujia. Koulun hiekkakentällä lapset pelasivat aikuisvahvistuksin pesäpalloa.

Karhen koulu, Avoimet kylät, pesäpallo, kesä
Karhen koululla lapset ja aikuiset pelasivat sulassa sovussa pesäpalloa. Aikuiset saivat lyödä vain näpylyöntejä.

– Kesällä on kiva olla ulkona ja urheilla. Meillä on täällä Karhella hyvä peliporukka, ja lapset ovat todella aktiivisia. On helppoa pistää pelit pystyyn, Karhe-Seuran puheenjohtaja Niilo Nieminen kertoi.

Koulun pihalla peräkonttikirppistä piti kymmenkunta innokasta kyläläistä. Myyjiä ja ostajia palveli kahvio.

– Tämä on erittäin hyvä tapahtuma. Lapsia on paikalla toistakymmentä. Määrä on ihan riittävä, koska kuitenkin puhutaan pienestä paikkakunnasta, Nieminen sanoi.

Kirppismyyjät harmittelivat, ettei varsinkaan aamulla Karhen kirpputorille riittänyt asiakkaita. Osa kauppiaista päättikin laittaa tavarat kasaan jo ennen tapahtuman loppua.

Tapahtumia ympäri Ylöjärveä

Avoimet kylät -tapahtumaan osallistuivat Ylöjärvellä Viljakkalan, Haverin, Nisunperän ja Karhen lisäksi Parkkuu, Itä-Aure, Poikelus ja Takamaa.

Parkkuussa ja Poikeluksessa oli ohjelmassa kyläkirpparisuunnistusta.

Itä-Aureessa vietettiin vesijuhlia, jossa esiteltiin Yhteinen Aurejärvemme -hanke. Lisäksi tapahtumassa esittäytyivät Pohjois-Kurun yhdistykset ja yhteisöt. Juhlassa pidettiin kotiseutuaiheinen tietokilpailu ja arpajaiset sekä myytiin muun muassa kirjoja kirpputoripöydissä.

Takamaalla sen sijaan pääsi reippailemaan, kun Takamaan kyläyhdistys ry järjesti reippailuretken Takamaalta metsän kautta Metsäkylään.

Comments are closed.