Pakottomia kuvia

Metsähallituksen tiimiesimies Ilkka Korhonen rohkaistui maalaamisen pariin viitisen vuotta sitten. Nyt Korhonen toi teoksiaan näytille Kurun kirjastoon.
Kurun kirjasto, Ilkka Korhonen, kuvataide, maalaus

Ilkka Korhonen inspiroituu luonnosta.

Ilkka Korhonen on kotoisin Nurmeksesta. Kurulaiseksi häntä voi sanoa hyvällä syyllä, sillä hän on asunut paikkakunnalla jo vuodesta 1990.

Metsähallituksen tiimiesimies sai uuden harrastuksen muutama vuosi sitten. Vuoden 2010 kesällä Korhosen naapurissa järjestettiin akvarellimaalauskurssi, jota veti virolainen akvarellisti.

– Ajattelin, että voihan tuotakin kokeilla.

Niin helposti se lähti. Ennakkoluulottomuuden lisäksi Ilkka Korhosen kuvataideharrastusta leimaa vaivattomuus.

– Minulla ei ole tekemisen pakkoa. Ehkä siksi valmiita kuvia ei ole kertynyt kovin paljon. Pakottomasta tekemisestä nauttii eniten. Suurta inspiraatiota minäkään en aina odottele: kun vain päätän ryhtyä tekemään, homma yleensä lähtee rullaamaan, Korhonen kertoo.

Reliefi hirvikotaan

Mieluiten Korhonen maalaa öljyväreillä. Tuttuja ovat myös vesiliukoiset akryylivärit, tusseilla ja lyijykynällä piirtäminen sekä veistosten tekeminen moottorisahalla.

Kädenjälkeä ovat päässeet muutkin ihailemaan. Tutun hirviporukan hirvikodassa on Korhosen veistämä hirvireliefi.

– Se syntyi, kun vain otin sahan käteen ja sopiva pölkky osui kohdalle. Useimmiten maalaan maisemia ja muotokuvia – tai ei kai niitä puhtaiksi muotokuviksi voi sanoa, sillä olen tehnyt muun muassa koiran kuvan ja tilannekuvan lapsenlapseni ristiäisistä. En ole mikään taiteilija, Ilkka Korhonen hymyilee.

Kastehetken tunnelman Korhonen onkin saanut vangittua kauniisti. Kuvantekijää kiinnostavat myös luonnon yksityiskohdat, kuten rantakivien muodot ja valon heijastelu. Monessa maisemamaalauksessa välkehtii vesi. Vapaa-ajallaan Korhonen liikkuu paljon luonnossa.

Kesäkuun ajan Kurun kirjastossa on esillä Korhosen maalaamia maisema- ja henkilökuvia Kurusta ja vähän muualtakin. Yhteisnäyttelyistä saatu kehuva palaute kannusti sanomaan ”kyllä”, kun kirjastosta kysyttiin, kokoaisiko Korhonen maalauksiaan näyttelyksi.

– Kukapa niitä kuvia pelkästään itselleen tekee.

Kuvia Kurusta

Ilkka Korhosen näyttely Kurun kirjaston lehtilukusalissa 1. heinäkuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?