Muru antaa vapautta ja vastuuta

Ylöjärvellä jo useana vuotena toimineet Muru-kesäkahvilat avasivat jälleen ovensa kesäkuukausien ajaksi. Leijan ja Räikän Muruja luotsaavat Ylöjärven lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat olivat jo menettää toisen kahvilansa tulipalon vuoksi, mutta hätä keinot keksi.
Räikän ja Leijan Muruja pyörittää tänä kesänä viiden nuoren porukka. Maanantaina Räikällä olivat työvuorossa Riina Nousu ja Toni Furpass.

Räikän ja Leijan Muruja pyörittää tänä kesänä viiden nuoren porukka. Maanantaina Räikällä olivat työvuorossa Riina Nousu ja Toni Furpass.

Ylöjärven lukiolaisten puuhaama kesäkahvila Muru aukaisi ovensa sunnuntaina viileän sateisissa olosuhteissa Räikällä. Kesäkahvilassa ei käynyt päivän mittaan kuin muutama asiakas, mutta eivät kioskia pitävät nuoret mitään yleisöryntäystä odottaneetkaan.

Räikän lisäksi toinen Muru-kahvila avattiin maanantaina Leija-kirjastolla. Läheltä liippasi, että Leijan kahvila olisi jäänyt kesältä kokonaan avaamatta, sillä viikko sitten keskiviikkona sitä kohtasi ikävä onnettomuus.

– Kiireessä roudasimme tavaroita ja siivoilimme kahvilaa avajaisia varten. Joku meistä oli varmaan vahingossa osunut hellan nuppiin, joka vääntyi. Myöhemmin sähkömies kävi kytkemässä sähköt päälle kahvilan ulkopuolelta, muttei päässyt sisälle tarkastamaan hellaa ilman kahvilan avaimia. Näin hella meni yksinään päälle ja sytytti tulipalon, Toni Furpass kertasi tapahtumia.

Hellan päällä ollut laatikko syttyi palamaan, ja tuli tuhosi myös hellan vieressä olleet jääkaappi-pakastimen ja kahvinkeittimen käyttökelvottomiksi. Myös sisällä olleet terassikalusteet olivat noen peitossa.

Tulipalo ei jättänyt kahvilaväkeä kuitenkaan neuvottomaksi, vaan vaurioituneen kahvilavaunun tilalle alettiin kiirehtiä korvaavaa vaihtoehtoa. Sellainen löytyikin nopeasti Leijassa tyhjillään olevasta näyttelytilasta, jonka ulko-oven eteen sai pystytettyä pienen terassinkin.

– Olemme tässä tilassa toistaiseksi. Muutaman viikon sisään meidän pitäisi saada Veittijärven koululta asuntovaunu, joka oli koulun oppilailla kioskikäytössä keväällä, Leijan Murun avajaisissa maanantaina häärännyt Salla Sulkala sanoi.

Kahviloiden herkut ovat itse tehtyjä

Nuoret ovat suunnitelleet kesäkahviloita keväästä lähtien. He ovat ideoineet kaiken itse tuotteiden tukkutilauksista lähtien työvuorojen suunnitteluun. Myös aiempina vuosina hyviksi todetut työtavat on otettu käyttöön tänäkin kesänä.

– Aiempina kesinä on ollut tapana, että opiskelijat pystyttävät kahvilat aika lailla nollista. Meillä on toki käytössä edelliskesiltä jääneet pakastimet ja muut tarvittavat kodinkoneet, ettei ihan kaikkea ole tarvinnut hankkia itse, Toni Furpass valotti.

Nuoret saivat kahvilatoimintaan noin 500 euron suuruisen starttisumman, jolla ostettiin muun muassa raaka-aineita kahviloissa myytäviin syötäviin. Nuoret leipovat kahviloiden syötävistä suurimman osan itse alusta loppuun Koulutuskeskus Valon keittiössä.

– Meillä on tarjolla esimerkiksi pitsaa, pullia, mokkapaloja ja muuta makeaa, Furpass esitteli Räikän Murussa.

Itse tehtyjen herkkujen lisäksi Murut tarjoavat asiakkailleen kahvia ja limsoja sekä tietysti jäätelöä.

Työskentelyä yrittäjien tapaan

Tulipalosta kärsineen kahvilavaunun korvasi väliaikainen kahvilatila Leijasta. Kahvilan ovet sijaitsevat Leijan parkkipaikan puolella, ulko-ovista katsottuna vasemmalla. Murun avajaisissa hääräsivät Salla Sulkala (vas.) ja Jenni Taipalus.

Tulipalosta kärsineen kahvilavaunun korvasi väliaikainen kahvilatila Leijasta. Kahvilan ovet sijaitsevat Leijan parkkipaikan puolella, ulko-ovista katsottuna vasemmalla. Murun avajaisissa hääräsivät Salla Sulkala (vas.) ja Jenni Taipalus.

Muruissa ahertavat nuoret kertoivat, että kahviloiden pyöritys tarjoaa heille sellaisia mahdollisuuksia, joita muissa työpaikoissa ei välttämättä pääsisi ollenkaan kokeilemaan. Kahvilat pitävät oviaan auki esimerkiksi kesän tapahtumia silmällä pitäen.

– Joka viikko tarkastamme myyntiraportin, josta näemme parhaat myyntipäivät. Näin osaamme suunnitella vähän etukäteen, millaisia määriä tuotteita menee esimerkiksi kiireisimpinä päivinä, Toni Furpass selvensi.

Nuoret sopivat myös työvuoroista keskenään. Tuntuma työhön haetaan aluksi niin, että kahviloissa työskennellään vielä toistaiseksi pareittain.

– Kun hommat rutinoituvat, voimme työskennellä niin, että osa tekee aamuvuoroa ja osa iltavuoroa, Jenni Taipalus kommentoi.

Käytännössä nuoret tekevät siis kaiken itse yrittäjien tapaan, ja palkkakin määräytyy sen mukaan, mitä kahviloissa on kesän aikana myyty.

– Saimme kaikki sadan euron aloituspalkan, mutta kesän lopussa laskemme kahvilan tuotot ja jaamme mahdolliset varat keskenämme, Salla Sulkala kertasi.

– Kun saa itse tehdä kaiken, antaa työ paljon vapauksia. Mutta voi olla, että joskus vapaapäivinäkin on mentävä leipomaan, Furpass mietti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?