Introverttikin voi improvisoida

Viides Finland International Improv Festival kerää Tampereelle yli 60 eurooppalaista improvisaation taitajaa. Työpajoissa voi opetella mokaamisen jaloa taitoa.
Finland International Improv Festival, improvisaatio
Tänä vuonna improvisaatioryhmiä saapuu Tampereelle muun muassa Italiasta, Saksasta, Ranskasta ja Hollannista. Kuvassa vuoden 2015 esiintyjiä. (Kuva: Boris Kashentsev)

– Hei kaikki ystäväni Ylöjärvellä! Ajelkaahan 20 minuuttia Ylöjärveltä Tampereelle autolla tai bussilla ja tulkaa mukaan nauttimaan neljästä illasta improvisaatiota. Niitä iltoja et tule koskaan unohtamaan.

Kutsun improvisoi Finland International Improv Festivalin tuottaja ja taiteellinen johtaja Trent Pancy, joka muutti Yhdysvalloista Suomeen jo kuutisen vuotta sitten. Pancy on perustanut suomalaisen improvisaatioryhmän Jada Jadan, joka esiintyy englannin kielellä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Jada Jadan isännöimä improvisaatiofestivaali starttaa 1. kesäkuuta Tampereella.

Tapahtumaan kokoontuu yhdeksän erilaista improvisaatioryhmää. Lavalla nähdään esimerkiksi musikaali- ja elokuvaimprovisaatiota sekä draamateatteria. Välillä eri ryhmistä kootaan sekalainen esiintyjäjoukko.

– Sillä ei ole niin merkitystä, kenen kanssa työskentelet. 66 eri persoonaa erilaisina yhdistelminä on yhtä kuin hyvä show, Pancy kertoo.

Festivaalissa järjestetään myös lukuisia työpajoja, joissa kuka tahansa voi opetella improvisaation alkeita tai vaativampia tekniikoita. Pancyn mielestä improvisaatiossa vaikeinta on ottaa ensimmäinen askel ja ilmoittautua mukaan.

– Kuka tahansa voi improvisoida: ekstrovertti, introvertti, autisti, toimitusjohtaja ja niin edelleen. Tärkeintä on muuttaa ajatustapaansa siten, että antaa itselleen luvan mokata.

Vaikka koko tapahtuma on englanninkielinen, ei se ole Pancyn mielestä ongelma.

– Moni suomalainen on sanonut, että on helpompaa ideoida ja esiintyä englannin kielellä. Silloin asioita ei ajattele niinkään oman itsensä kautta.