Osuuskuntahanke sai hymyt huuliin

Syksyllä toiveikkaissa tunnelmissa alkanut työllistävä hanke on saanut jo tosi tuulta siipiensä alle ja sitä myötä lisäuskoa tulevaan.
osuuskunta, Osallisuutta osuukunnista -hanke, työtön, osatyökykyinen

Osuuskunta on luotu, ja sille on valittu nimi Taidokkaat. Myös logo on saatu valittua. Osuuskunnan jäsenet Timo Heinonen (vas.) ja Janne Pyöriä sekä puheenjohtaja Arja Loukola näyttävät puntarissa olleita logovaihtoehtoja.

15 vuoden ajan Janne Pyöriästä tuntui mieltä alentavalta katsoa muiden työntekoa, kun hän ei itse päässyt siitä osalliseksi.

Mielenterveyspulmista kärsineenä hän eli työkyvyttömyyseläkkeellä ja kuntoutumispiireissä. Elämä tuntui junnaavan paikoillaan. Otti pattiin. Varsinkin kun mies alkoi kuntoutua eikä olisi tahtonut jäädä neljän seinän sisään.

Kun työn saanti näytti merkonomin papereista huolimatta hankalalta työkokemuspulan vuoksi, viritteli Pyöriä jo kavereineen omaa yhdistystä. Se kuitenkin kaatui väen vähyyteen. Mutta sitten mies kuuli osatyökykyisille suunnatusta osuuskuntahankkeesta.

Se tuntui kerrassaan otolliselta, joten Pyöriä hyppäsi joukkoon. Nyt kun edessä siintää talkkari-, pihatyö-, tietokone- ja kaupan alan hommia, mies puhkuu intoa.

– Fiilikset ovat älyttömän toiveikkaat.

Luotto kantoi

Ylöjärvellä ja muutamassa muussa suomalaiskunnassa järjestettävä Osallisuutta osuuskunnista -hanke on ollut vastaus monelle Pyöriän kaltaiselle osatyökykyiselle mutta työhaluiselle sekä työttömillekin. Pohjustushankkeen päätyttyä osuuskuntaan voi liittyä kuka vain.

Kun ryhmä viime syksynä aloitteli toimintaansa, olivat mielet jo heti uteliaat ja toiveikkaat.

– Ajattelin, että tuohan olisi juuri sellainen, jossa pääsisi työn syrjään kiinni, Timo Heinonen muistelee.

– Ei ollut lannistunut olo. Emme olleet missään luovutusasetelmissa, vaan oli taistelutahtoa, keväällä mukaan tullut Pyöriä kuvaa.

– Otimme, realistisesti, näkökulman, että vaikka lähtökohdat olisivat mitkä hyvänsä, ihmisellä on paljon osaamista ja käyttämättömiä voimavaroja, hankeluotsi Siina Vättö sanoo ja saa osuuskunnan puheenjohtajalta Arja Loukolalta kehuja innon ja uskon ruokkimisesta.

Luottoa loi myös se, että tiedettiin oltavan tekemässä ammattimaisesti töitä eikä vain puuhastelemassa.

Odotukset myös kantoivat. Syksyllä toimintaa valmistellut ja talvella yrittäjäkurssin mukaisesti valmentautunut porukka sai osuuskunnan perustettua keväällä jopa hiukan odotettua nopeammin. Tähän on pystytty kovan työn voimalla ilman sen kummempia notkahduksia.

– Työmäärään nähden etenemisemme ei ole ollut yllätys, mutta se on ehkä yllättänyt, kuinka paljon itsestään on löytänyt voimia, Pyöriä tuumii tyytyväisenä.

– Ja vaikka yleensäkin uskon yhteistyöhön, olen yllättynyt, kuinka paljon sillä todella saa aikaan, Vättö kehuu.

osuuskunta, Osallisuutta osuukunnista -hanke, työtön, osatyökykyinen

Suunnitelmia Ylöjärven markkinoille jalkautumisesta on hahmoteltu myös fläppitaululle. Paljon muutakin on jo tekeillä; esimerkiksi kaupungin kanssa on sovittu osuuskuntalaisen järjestämästä, syksyllä alkavasta Senioripysäkki-toiminnasta, joka on aivan uutta Ylöjärvellä. Jatkossakin osuuskuntalaiset työskentelevät kukin mahdollisuuksiensa mukaan osa- tai täysipäiväisesti.

Kivijalkaa kasaamassa

Osuuskunta on ehtinyt jo saada joitain työtehtäviä esimerkiksi kielenhuollon sekä sosiaali- ja terveysalan saralla.

Ilman alkupääomaa ponnistavan osuuskunnan on kuitenkin koottava pesämunaa esimerkiksi työvälineitä varten ennen kuin se pääsee täyteen vauhtiin. Ratkaisuksi ryhmä on kehitellyt klubiasiakkuusjärjestelmän, joka suo alennuksia ja mainostilaa ja johon voi lyöttäytyä vain kannatusmielessäkin.

Osuuskunnan tukiryhmä, jossa on esimerkiksi kaupungin ja seurakunnan väkeä, on kehunut bisnesideaa hyväksi. Tulostakin on tullut.

– Se näkyy pankkitilillä. Ja roll up -mainosteline, joka tulee Ylöjärven markkinoille, on täynnä logoja, Loukola iloitsee mukaan saaduista tahoista.

Vankoin asentein jatkoon

Osuuskunta luottaa rahkeidensa kantavan myös pohjahankkeen päätyttyä ensi vuoden jälkeen.

– Minulla on vahva usko siihen, että sitten olemme jo aika vankalla pohjalla, Pyöriä sanoo.

– Olemme niin tottuneet työskentelemään tavoitteellisesti, että työskentelytapa jatkuu hankeprojektin jälkeenkin, Loukola ynnää.

Sitä paitsi osuuskunta ei putoa tyhjälle pohjalle hankeen varasta, sillä hanke ei ole rakentanut osuuskuntaa lainkaan rahallisesti.

– Olemme koko ajan turvautuneet itse itseemme, Pyöriä luottaa.

Onnistunut tulevaisuus vaatii osuuskuntalaisten mielestä sinnikkyyttä ja sitoutumista sekä hyviin että huonoihin päiviin.

– Kovaa työtä ja huumoria. Sitä, että on messissä, Pyöriä sanoo hymyillen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?