Pysäköijät pääsivät valvontapälkähästä

Monen kuskin suivaannuttanut pysäköinninvalvonta urheilutalon vieressä päättyy kesällä. Pehmeäotteinen jatko vaatii kuitenkin asiallista parkkikäytöstä.
Ylöjärven urheilutalo, Ylöjärven Yhtenäiskoulu, parkki, parkkimaksu, pysäköinninvalvonta, Parkki-Pate

Kuntosalille tullut Markus Tuomola on tyytyväinen valvonnan päättymisestä, vaikkei hän siitä suoranaisen äkäinen olekaan ollut. Pari kertaa hän on juossut unohtunutta parkkikiekkoa virittelemään.

Urheilutalon vieressä kirpoaa tyytyväisiä nyökkäyksiä. Ne saa aikaan uutinen parkkipaikan pysäköinninvalvonnan päättymisestä.

– Valvonta on ollut aivan rasittavaa tässä, pihaan ajanut Sanna Markkio-Hakala huokaa ja kertoo kuulleensa virhemaksuja rapsahtaneen jopa silloin, kun lumien sulaminen päivän aikana on paljastanut auton olevan kahden ruudun päällä.

Juuri parkkikiekon viritelleellä Kristiina Kortelaisellakin on kitkeriä muistoja. Hän kävi tuttavansa kanssa urheilutalolla, ja heti sisällä kaksikko muisti parkkikiekon, joten riensi takaisin. Ikkunalle oli jo ehtinyt ilmestyä lappu.

– Se oli kyllä uskomatonta ja kurjaa. Aivan kuin valvojat kyttäisivät täällä, hän tuhahtaa.

Tiukkaa mutta purevaa

Naiset eivät ole ainoita harmistuneita. Parkki on poikinut äkäisiä moitteita niin lehtien palstoille kuin Ylöjärven kaupungille.

Viransijaisen vapaa-aikajohtajan Marko Ojalan mukaan kritiikki on koskenut juuri valvonnan tiukkuutta, ei valvontaa sinänsä. Tiukkuutta parkkipaikalta tavatut pysäköijätkin valittelevat; ymmärrystä valvontaan ja esimerkiksi urheilutalon parkin ahtauteen viikonloppuisin liikenee.

Toisaalta kävijät myös kyseenalaistavat valvonnan tarvetta.

– Ymmärrän valvonnan Tampereen keskustassa yritystalon vieressä, mutta se paikka on erityyppinen luonteeltaan kuin tämä, kuntosalikävijä Markus Tuomola puntaroi.

– Tämä on pieni kaupunki. Ei täällä ole ongelmaa parkkitilan kanssa, Markkio-Hakala tuumii, kun taas Ojala ja pikku parkin kupeella Soppeenmäessä toimiva Emmin ja Sulon yrittäjä näkevät Ylöjärvelläkin tilanahtautta.

Ongelmia urehilutalolla on ollut: pitkäaikaispysäköintiä vähäisillä paikoilla ja ajokkeja pelastusteillä. Niiden vuoksi kaupunki tilasi valvonnan vuonna 2014.

– Pysäköinti oli tosi holtitonta, Ojala kuvaa lukuisia virhepysäköintejä ja tulee näin vastanneeksi Tuomolan vaatimukseen, että jonkin verran virheitä on nieltävä ennen kuin aletaan valvoa kaikkia.

Ojala myöntää, että tiukan valvonnan kääntöpuoli on virhemaksut pikku rikkeistäkin. Toisaalta hän toteaa liikeyrityksen toimineen parhaaksi katsomallaan tavalla ja sopimuksen mukaan sekä kertoo tämän tuottaneen tulosta. Koska pysäköinti on asettunut asialliseksi, valvonnasta voidaan nyt luopua. Sopimus valvontayritys Parkki-Paten kanssa päättyy kesäkuun loppuun mennessä.

Ylöjärven urheilutalo, Ylöjärven Yhtenäiskoulu, parkki, parkkimaksu, pysäköinninvalvonta, Parkki-Pate

Valvontaa on moitittu tiukaksi. Kritiikkiä on tullut myös kyltille, joka väitti parkkia maksulliseksi. Vapaa-aikajohtaja Marko Ojala myöntää tämän kaupungin erheeksi: vahingossa liityntäpysäköintipaikoille oli pantu mittarin kuvalla varustettu kyltti. Nyt se on vaihdettu.

Parkkia tarkkaillaan

Kiekkoa on silti käytettävä vastakin. Käyttöä ei varsinaisesti valvo kukaan, sillä pienellä kaupungilla ei ole omaa liikenteenvalvontayksikköä.

– Mutta seuraamme tilannetta. Urheilutalon ja yhtenäiskoulun henkilökunnat näkevät sen päivittäin, ja asiakaspalaute kertoo siitä. Toki minun itsenikin on mahdollista käydä joskus katsomassa sitä, Ojala selittää.

Aikarajoituksessa pysytään, jotta parkkia käytettäisiin tarkoituksenmukaisesti.

– Jotta parkkialue olisi mahdollisimman hyvin asiakkaiden käytössä.

Mikäli ongelmat palaavat, valvonta voidaan ottaa takaisin. Se tilattaisiin joko yritykseltä tai toiselta kunnalta.

Vastaisuudessa Ylöjärvelle ei jää enää yhtään kaupungin julkisen palvelun paikkaa, jossa olisi pysäköinninvalvonta. Parkki-Pate kuitenkin operoi yhä yksityistilauksesta. Sitä, millaisella otteella se jatkaa, Ylöjärven Uutiset ei tavoittanut yritystä kommentoimaan.

Urheilutalolle Ojala toivoo sujuvaa jatkoa.

– Ettei olisi tarvetta valvonnalle. Tietysti toivomme, että asukkaamme olisivat tyytyväisiä.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?