Pehtoorin pihalla päivä piristyi

Jo perinteeksi muodostunut tapahtumapäivä soi viime torstaina iloa ryhmäkoti Pehtoorin ja lähiseudun väelle sekä varoja virikkeille.
Martti Ahde (vas.) ja Kari Peltola lennättivät ilostuttaneita säveliään markkinakansan korviin.

Martti Ahde (vas.) ja Kari Peltola lennättivät ilostuttaneita säveliään markkinakansan korviin.

Haitari valaa markkinatunnelmaa ryhmäkoti Pehtoorin pieneen pihaan.

Samoin tekee makkaran tuoksu – ja leivonnaisten ja kahvin. Vaaterekit ja muut myyntipisteet houkuttelevat hypistelemään. Ennen kaikkea tapahtumahumua virittävät ihmisten hymyt ja puheensorina.

Vietetään ryhmäkodin perinteistä tapahtumapäivää, ja tunnelma on sen mukainen. Pihalle on astellut niin Pehtoorin kuin lähiseudun väkeä.

Varat virikkeisiin

Jo viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman pikku järjestelykulut ylittävä tuotto menee lyhentämättömänä ryhmäkodin viriketoimintaan. Musikantit ja myyjät panevat kortensa kekoon vapaaehtoisvoimin, ja myytäviä ovat valmistaneet omaiset ja henkilökunta.

Varsin pienin resurssein saadaan siis kunnon tapahtuma, ja tuotoillakin on ihan kunnon merkitys, vaikka tili ei lukuna olekaan valtaisa.

– Ei sillä ole merkitystä, mikä summa on. Pienelläkin summalla voidaan saada hyvää mieltä, lähihoitaja Salla Jokela toteaa.

Hyvän mielen listalle mahtuu vuosittain jokin iso retki. On risteilty Hämeenkyrössä ja reissattu kotieläinpihalle… Lisäksi kustannetaan osin teatteri- ja elokuvareissuja, pitsailtoja, cd-levyjä, piristystä kattaukseen…

Jokela pitää aikaansaannosta merkittävänä siksikin, että se on ryhmäkodin ainoa keino tuottaa ylimääräistä virikettä Pehtoorin omien päivittäispuuhien sekä kaupungin järjestämien jumppa- ja askartelutuokioiden ja sen sellaisen ohelle.

Jokelasta myös virikkeiden vaikutus on merkittävä. Vaikkei varoilla spektaakkelielämyksiä ponnistetakaan, saadaan niiden voimin suoduksi elämässä tarpeellista pientä arjen kohotusta. Jo tällainen on Jokelan mielestä riittävää.

– Haluan, että tarjoamme mieluummin pieniä elämyksiä useasti kuin suuria kerran.

Aurinkoisen sään, kahviherkkujen ja iloisen seuran lisäksi kävijät saivat ostoshypisteltävää.

Aurinkoisen sään, kahviherkkujen ja iloisen seuran lisäksi kävijät saivat ostoshypisteltävää.

Pieni ekstra hyvästä

Tapahtuman ydintarkoitus, hyvän mielen tuottaminen, toteutuu niin Jokelan, Pehtoorin asukkaan Timo Walliuksen kuin nähtävästi lähiseudun väenkin mielestä:

– Yksi rouva tuosta lähitalosta sanoi viime vuonna, että tämä on hänen vuotensa paras tapahtuma. Ja vapaaehtoistyö antaa moninkertaisesti takaisin, Jokela kuvaa.

– Kyllähän tapahtuma mukavalta tuntuu, kun muuten on aika yksinäistä, Wallius kiittää.

Perusarjen virikkeet olisivat Jokelasta yksinkin riittäviä, mutta hän näkee sijan myös ylimääräisellä hyvällä, toki hoitajien persoonan mukaan.

– Tässä ajaa jokin into tehdä asioita vielä hiukan paremmin kuin tavallisesti. Ehkä haastan muitakin hoitajia. Kaikki eivät pysty tekemään ylimääräistä, mutta voisi ajatella, että hyvin pienellä voi tehdä enemmän päivittäiset viriketuokiot.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?