Kela korkkaa festarikesän

Laulaja ja lauluntekijä Anssi Kela tietää, että pian hän pääsee kokemaan jotakin spesiaalista. Helsinkiläismuusikko esiintyy ensimmäistä kertaa Pöheikön Pölläyksessä ja odottaa keikkaa harvinaisen innokkaana.
– Olen kuullut, että kyseessä on erityinen tapahtuma, jossa on erityinen tunnelma, Kela kiteyttää.
Pöheikön Pölläyksen lavan valloittava Anssi Kela voitti rockin Suomen mestaruuden vuonna 1993 silloisen yhtyeensä Pekka ja Susi kanssa. (Kuva: Rami Saaristo)
Pöheikön Pölläyksen lavan valloittava Anssi Kela voitti rockin Suomen mestaruuden vuonna 1993 silloisen yhtyeensä Pekka ja Susi kanssa. (Kuva: Rami Saaristo)

Kela saapuu Ylöjärvelle innokkaana ja odottavalla mielellä.
– Esiinnyin aikoinaan Räikkärockissa, ja Akun Tehtaallakin olen joskus soitellut. Nyt pääsen kuitenkin pitkästä aikaa vetämään livekeikan Ylöjärvellä.
Hän odottaa erityisen paljon juurikin festarikesän alkamista. Sen avaa tuttuun tapaan puutarhakaupungin perinteikäs takapihafestivaali Pöheikön Pölläys, joka järjestetään jälleen Räikän rannassa.
– Hienoa päästä korkkaamaan festarikesä Ylöjärvellä. Tunnelma on vähän samanlainen kuin lehmillä talven jälkeen: navetan portit aukaistaan, ja pääsee kirmaamaan kesälaitumelle, noin 30 festarikeikkaa kesän aikana soittava Kela kuvailee.
Hän lupaa soittaa Pöheikössä leveän kattauksen kappaleitaan. Muusikko kertoo, ettei ole koskaan kyllästynyt soittamaan vanhojakaan lauluja.
– Yleisö tahtoo aina niitä kuulla. Siinä itsekin syttyy liekkeihin, kun näkee, minkälaisia fiiliksiä tutut biisit herättävät ihmisissä.
Kelan mukaan tällä hetkellä hänen toivotuin biisinsä keikoilla on viime joulukuussa ilmestynyt single Petri Ruusunen.
– Tietenkin soitan sen myös Ylöjärvellä. Esitän myös kappaleita uusimmalta levyltäni.

Takaisin huipulle

Petri Ruusunen on yksi Anssi Kelan uuden tulemisen suurimpia hittejä. Aikoinaan vuosikausia Pekka ja Susi -bändin keulakuvana ollut Kela nousi suuren yleisön suosikiksi soolouransa ensimmäisellä levyllä, vuonna 2001 ilmestyneellä Nummela-albumilla.
Tuo pitkäsoitto räjäytti potin, ja myös vuonna 2003 ilmestynyt Suuria kuvioita -levy menestyi hyvin. Sen jälkeen ilmestyneet albumit eivät kuitenkaan saavuttaneet enää suurta sukseeta, ja Kelan ura näytti hiipuvan.
Vuoden 2013 keväällä ilmestynyt muusikon itsensä nimeä kantava levy ja etenkin sen hittisingle Levoton tyttö nostivat Kelan kuitenkin uudelleen soittolistojen kärkeen.
Myös vuosi sitten ilmestynyt Nostalgiaa-pitkäsoitto otettiin hyvin vastaan.
Kela on tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen. Keikkaa riittää, ja uutta musiikkiakin syntyy, tosin ainakin toistaiseksi harvakseltaan.
– Ehkä nyt tulee uutta matskua kappale kerrallaan. Yhtä uutta biisiä olen jo vähän rakennellutkin. Tämä vuosi on kuitenkin pyhitetty keikkailulle, joten minulla ei ole kovin paljon aikaa syventyä musiikin tekemiseen, Kela kertoo.

Jälleen kerran kova kattaus

Pate Mustajärven liidaama Popeda on lähes jokavuotinen vieras Pöheikön tunnelmallisessa teltassa. (Kuva: Piikkikasvi Agency Oy)
Pate Mustajärven liidaama Popeda on lähes jokavuotinen vieras Pöheikön tunnelmallisessa teltassa. (Kuva: Piikkikasvi Agency Oy)

Anssi Kela ponkaisee jo 25. kerran järjestettävän Pöheikön Pölläyksen lavalle perjantaina sen jälkeen, kun suomirockbändi Kormus on lämmittänyt yleisön valmiiksi.
Lauantaina telttaa ravisuttaa ensin tamperelainen irlantilaista yhteislaulurockia soittava Sorrowhearts. Sen jälkeen Räikän rannassa raikaavatkin vanhan tutun jyrän Popedan sulosävelet.
Pöheikön Pölläyksen järjestämisestä vastaavan Rantajätkät ry:n puheenjohtaja Marko Heikkonen on tyytyväinen tämän kevään kattaukseen.
– Hyvältä näyttää. Tarvitsimme perjantaillekin nimekkään esiintyjän. Onneksi saimme Anssi Kelan. Hän on uudelleen isossa nosteessa, Heikkonen tuumaa.
Festariteltan pystytys alkaa Räikän rannassa keskiviikkona 25. toukokuuta. Siitä alkaen Rantajätkien ahertajat ja muut vapaaehtoiset talkoolaiset painavat pitkää päivää.
– Teltan kokoamisen jälkeen jatketaan aitojen ja muiden pytinkien pystytyksellä. Lava ja äänitekniikka tuodaan paikalle torstaina. Ja tietysti perjantaillekin riittää vielä kaikenlaista säätämistä, Heikkonen kertoo.
Hänen mukaansa järjestelyiden tilanne vaikuttaa olevan hyvällä mallilla. Lisäkäsille on silti aina tarve.
– Kaikki ovat tervetulleita talkoisiin. Koskaan ei ole liikaa väkeä, puheenjohtaja toteaa.
Tämän vuoden uutuutena Pöheikön Pölläys tekee tiivistä yhteistyötä Soppeensydämessä sijaitsevan ravintola Pepperin kanssa.
– Pepperissä on etkot sekä perjantaina että lauantaina. Ravintolasta on ilmaiskuljetuksia festarialueelle, Heikkonen kertoo.
Festarilippuja on saatavana yhä molemmille päiville. Niitä voi ostaa netistä osoitteesta lippu.fi/poheikon-pollays tai Ylöjärven Teboililta