Uusi hohdokas alku odottaa

Kun Kyläsepän päiväkoti valmistui 1980-luvun lopussa, sillä oli epäonnekas alku. Nyt saneerauksen kohteena olevalla päiväkodilla on varmasti onnekkaampi tulevaisuus. Ainakin huippuhienot tilat antavat mahdollisuuden nauttia jokaisesta päivästä päiväkodissa.
Kyläsepän päiväkodin saneeraus on nyt harjakorkeudessa, mutta töitä riittää vielä elokuulle saakka.
Kyläsepän päiväkodin saneeraus on nyt harjakorkeudessa, mutta töitä riittää vielä elokuulle saakka.

Kun Haavistolla sijaitseva Kyläsepän päiväkoti vajaat kolme vuosikymmentä sitten avattiin, se joutui lähes heti tuhopolton kohteeksi. Päiväkoti jouduttiin sulkemaan pitkäksi aikaa, ja lapset joutuivat lähtemään evakkoon muihin päiväkoteihin.
Nyt saman päiväkodin lapset ovat niin ikään evakossa mutta tällä kertaa paljon iloisemman syyn vuoksi. Kyläsepän päiväkotia on saneerattu uuteen uskoon. Saneeraus käynnistyi viime vuoden lopulla, ja uudistuneet tilat avataan ensi elokuussa.
– Jännitystä tosin riitti myös tässä saneerauksessa, koska jouduimme vähän odottamaan tarvittavaa lisämäärärahaa. Odottaminen kuitenkin kannatti, ja korjausurakka pääsi käynnistymään lähes alkuperäisen aikataulun mukaisesti, Ylöjärven läntisen varhaiskasvatusalueen johtaja Sisko Nevala kertoi Kyläsepän päiväkodin harjannostajaisissa.
Kyläsepän päiväkodin pienet lapset ovat remontin ajan Tiikon päiväkodissa. Päiväkodin esiopetusryhmä opettelee koulun aloitusta varten puolestaan Loilan koulussa.

Kokenut urakoitsija

Päiväkodissa ei puhuta enää tiloista vaan fyysisistä oppimisympäristöistä.
– Hyvät oppimisympäristöt ovat erittäin tärkeitä lapsille ja työntekijöille, sillä he viettävät päiväkodissa paljon aikaa, Sisko Nevala huomautti.
Kyläsepän päiväkodin saneeraustyö sisältää talotekniikan uusimisen, lämmitystapamuutoksen, pintamateriaalien ja vesikaton uusimisen sekä piha-alueen muutokset.
Päiväkodin saneeraukseen on varattu sekä viime että tälle vuodelle yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.
Saneerauksen pääurakoitsija on Tampereen Tasorakennus Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Markku Rautanen sanoi luottavansa siihen, että jatkossa Kyläsepän päiväkodin lapsilla ja henkilökunnalla on erittäin hyvä olla uudistetuissa tiloissa.
– Viemme tämän hankkeen kunniakkaasti läpi. Teemme työmme niin, että kun laitamme oven viimeisen kerran perässämme kiinni, kehtaamme sanoa saneerauksen olevan meidän toteuttamamme.
Tampereen Tasorakennuksella on runsaasti kokemusta päiväkotien saneerauksesta Ylöjärvellä.
– Olemme tehneet vastaavia töitä Vuorentaustan, Metsäkylän ja Serlapuiston päiväkodeissa. Uskon, että kokemuksella on suuri merkitys tällaisen hankkeen vetämisessä onnistuneesti. Lisäksi minulle on paikkakuntalaisena tärkeää, että saan olla mukana Ylöjärven rakentamisessa, Rautanen sanoi.
Hänen mukaansa tällaisissa saneerauksissa haasteita asettaa nykytekniikan sijoittaminen mataliin rakennuksiin.
– Lisäksi pitää pikkuisen pystyä katsomaan nurkan taakse tulevaisuuteen ja upottamaan rakenteisiin sellaistakin tekniikkaa, joka otetaan käyttöön vasta myöhemmin, Rautanen kertoi.
Elokuussa avattavaan uudistettuun Kyläsepän päiväkotiin mahtuu kolme lapsiryhmää. Paikkoja on lähes 70 lapselle.

Yksi loppuu, toinen tulee

Tiikon päiväkodissa evakossa Kyläsepän päiväkodilta olevat lapset kävivät esiintymässä tulevan hoitopaikkansa harjannostajaistilaisuudessa.
Tiikon päiväkodissa evakossa Kyläsepän päiväkodilta olevat lapset kävivät esiintymässä tulevan hoitopaikkansa harjannostajaistilaisuudessa.

Ylöjärvellä toimii nyt parikymmentä kunnallista päiväkotia. Osa on remontoitu äskettäin, ja osaa odottaa saneeraus tulevaisuudessa. Uusi päiväkoti on tällä hetkellä suunnitteilla Siltatielle. Lisäksi Kuruun tulee uusi päiväkoti, joka korvaa Kurussa nykyisin toimivan päiväkodin.
Poikeluksen päiväkodin ovet suljetaan kesäkuun alussa. Poikeluksen päiväkodin lapsille on tarjottu paikkaa Kurun päiväkodista. Näiden lasten vanhemmilla on ollut mahdollisuus hakea lapselleen siirtoa myös muihin Ylöjärven päivähoitopaikkoihin. Tällöin nämä lapset ovat olleet siirtyjinä etusijalla uusiin hakijoihin nähden.
– Tietojeni mukaan suurin osa Poikeluksen päiväkodin lapsista siirtyy kuitenkin Kurun päiväkotiin, Ylöjärven varhaiskasvatuksen johtaja Marjo Vesa kertoo.