Tukihenkilö pitelee tässä päivässä

Tukihenkilö heittää kipinää muistisairaan aivoille ja suo tuiki tärkeää ihmiskontaktia. Sen myötä muistisairas vankistaa jalansijaa omannäköisessään elämässä.
Anne Mörsky toi vierailunsa alkajaisiksi kukkia Jukka Löfille lähestyneen syntymäpäivän kunniaksi. Löf kokee Mörskyn käynnit tarpeellisena sosiaalisena virkistyksenä. – Kun on ihminen, joka tietää olemassaoloni, se on paljon, mies kiittää.

Anne Mörsky toi vierailunsa alkajaisiksi kukkia Jukka Löfille lähestyneen syntymäpäivän kunniaksi. Löf kokee Mörskyn käynnit tarpeellisena sosiaalisena virkistyksenä. – Kun on ihminen, joka tietää olemassaoloni, se on paljon, mies kiittää.

Tammikuusta saakka ylöjärveläinen Anne Mörsky on aika ajoin rimpauttanut täkäläisen Jukka Löfin ovikelloa.

Vierailuilla muistisairaan Löfin tukihenkilö on istahtanut miehen kanssa ja jutellut.

– Tässähän se idea on, ettei välttämättä tarvitse tehdä mitään ihmeellistä, hän toteaa mutta kertoo vaikka teatterikäynninkin sopivan yhteisiin hetkiin.

Pirkanmaan Muistiyhdistys on kouluttanut tällaisia tueksi ja seuraksi tarkoitettuja henkilöitä viime syksystä saakka, ja toukokuun puolivälissä alkaa uusi kurssi.

Mörsky kiinnostui tehtävästä nähtyään isänsä muistisairauden, kiinnostuttuaan muistivaivoista lisää ja koluttuaan yhdistyksen nettisivuja.

– Törmäsin koulutukseen ja innostuin. Kurssilta sain kivan tietopaketin.

Aivot käyttöön

Muistisairaudet lisääntyvät väestön vanhetessa, mutta niihin ei ole parannuskeinoa. Siksi on satsattava ennalta ehkäiseviin ja kuntouttaviin konsteihin.

– Tukihenkilön kanssa seurustelu pitää sairaan olemassa olevaa toimintakykyä yllä. Keskustelu ja kaikenlainen aivojen harjaannuttaminen ovat erittäin tärkeitä ja tuovat tunnetta, että voi itse päättää asioistaan. Voi elää omannäköistään arkea, tukihenkilöhankkeen projektivastaava Sirpa Kotisaari selittää.

–Aivojen käyttäminen tuo tunnetta, että voi itse päättää asioistaan. Voi elää omannäköistään arkea.

Löfin tyttären Ritva Kattaisen on vaikea sanoa, missä määrin Mörskyn käynnit ovat jarruttaneet muistin heikkenemistä, mutta ainakin isä on niiden jälkeen ollut selvästi virkistynyt.

Samalla linjalla on Löf itse:

– Kaikki mieluiset tapahtumat pitävät tässä maailmassa.

Ihmisiä elämään

Tukihenkilö puree myös sosiaalisiin tarpeisiin.

Ihmiskontaktit ovat muistisairaalle tärkeitä jo hankaloituvan arjen kannalta, ja tukihenkilö voi tässä olla yksi apu.

– Niiden avulla pystyy myös jakamaan tunteita, Kotisaari muistuttaa elämässä tärkeästä asiasta.

Muistisairaalla lisäkontaktien tarve korostuu, koska hän jää helposti esimerkiksi eksymisen pelossa kotiin ja muut taas voivat tulla välttäneeksi seurustelua hänen kanssaan.

On hyväksi, etteivät omaiset ole ainoita kontakteja, jottei tilanne jää vain heidän kannettavakseen eikä muistisairaan elämä vallan kapene.

– Ulkopuolinen tuki on kullan arvoista. Ja tukihenkilö voi olla myös omaisen tukihenkilö. Silloin tulevat molemmat autetuiksi, Kotisaari toteaa.

Tämä on totta Kattaisenkin kohdalla: kaukana asuvan tyttären huoli on hiukan helpottanut.

– Joskus on mukava jutella vähän tuntemattomalle, Mörsky tietää, ja Kattainen vahvistaa tämän pätevän myös Löfiin.

– Ja on ollut hyvä, ettei henkilö ole hoitaja. Tavallinen ihminen on helpompi ottaa vastaan, tytär tuumii todeten, että muistisairasta voi kirpaista pitää itseään sairaana.

Tätäkin tarvitaan

Kotisaari näkee tukihenkilöillä paikan terveydenhuollon rinnalla.

– Terveydenhoito on vain sairauden hoitoa, mutta tukihenkilö tukee tavallista elämää.

Tukihenkilö itsekin saa paljon: paitsi avun ja ilon toiselle myös hyvän mielen itselleen. Ja roppakaupalla kiintoisaa oppia.

– Suosittelisin toimintaa kaikille, jotka haluavat saada sisältöä elämäänsä ja auttaa. Jos siltä tuntuu, menee vain. Se vie mukanaan, Mörsky vinkkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?