Työtä on tehtävä työn eteen

Ville MäkinenEilen julkistettiin jälleen kuukausittainen Pirkanmaan työllisyyskatsaus. Katsauksen luvut eivät yllättäneet, mutta pohtimaan ne jälleen laittoivat.
Ylöjärvellä työttöminen työnhakijoiden osuus työvoimasta oli tammikuun lopussa 13,4 prosenttia. Se on kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyyskehitys ei siis edelleenkään ole toivotulla mallilla.
Tosin Ylöjärvi on hoitanut asiansa vielä kohtalaisen hyvin. Esimerkiksi Tampereella työttömyysaste on jo 18,4 prosenttia. Kiitos Ylöjärven jossain määrin hyväksyttävästä työllisyystilanteesta kuuluu monelle taholle eikä vähiten Ylöjärven Yrityspalvelulle ja Ylöjärven kaupungin työllisyyspalveluille. Nämä tahot ovat selvästi ymmärtäneet, että  tänä päivänä suuri osa työpaikoista syntyy pk-yrityksiin.
Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen totesi Yle Puheen haastattelussa, että työttömyys on jopa uhka suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle. Liikanen muistutti, että mitä enemmän maksetaan työttömyyskorvauksia, sitä vähemmän jää rahaa palveluihin.
Ylöjärvellä oli tammikuun lopussa 93 avointa työpaikkaa. Avoimien työpaikkojen määrä on aivan liian pieni verrattuna siihen, että puutarhakaupungissa on lähes 2 100 työtöntä työnhakijaa. Työpaikkoja on siis saatava lisää ja mieluiten nopeasti.
Maanantaina tuli tieto, että valtio myönsi Pirkanmaalle työllistämismäärärahoja 46 miljoonaa euroa. Näistä 27,5 miljoonaa euroa suunnataan työvoimakoulutuksen hankintaan, valmennuksiin ja koulutuksiin. 18,3 miljoonaa euroa sijoitetaan palkkatuettuun työhön, starttirahaan ja muihin työllisyyttä edistäviin toimiin.
Työllistymismäärärahoilla pyritään siihen, että työmarkkinoilla olisi osaavaa työvoimaa, työnhakijat työllistyisivät nopeasti ja syntyisi uusia elinvoimaisia yrityksiä. Rahojen käyttöä hallinnoi ELY-keskus. TE-toimisto puolestaan valitsee henkilöt ulkopuolisten tahojen toteuttamiin työllistymistä kohentaviin toimenpiteisiin.
Onneksi työllisyyskoulutuksista yhä isompi osa toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa. Tämä on oikea suuntaus.
Nyt täytyy vain toivoa, että ELY-keskuksessa ja TE-toimistossa on osaavaa ja viisasta väkeä, joka todella tietää, mihin rahat kannattaa käyttää. Tässä asiassa Ylöjärven virkamiesten ja päättäjien on oltava hereillä. On osattava pitää äänekkäästi oman kaupungin puolta.