Kädentaitoa ja asiakaspalvelua oppimassa

Ylöjärveläinen Vilma Rothovius halusi peruskoulun jälkeen päästä tekemään jotakin käsillään. Hänestä tuntui, että pulpetissa istuminen sai riittää ainakin hetkeksi. Niinpä Rothovius haki ja pääsi opiskelemaan hiusalan ammattilaiseksi.
Vilma Rothovius sanoo löytäneensä oikean alan itselleen. Hiusalaa opiskeleva neito on jo pienestä pitäen tehnyt lettejä siskolleen ja ystävilleen.
Vilma Rothovius sanoo löytäneensä oikean alan itselleen. Hiusalaa opiskeleva neito on jo pienestä pitäen tehnyt lettejä siskolleen ja ystävilleen.

Kaurasmäessä asuva Rothovius jätti viime keväänä Soppeenharjun koulun pölyt taakseen. Jo aiemmin hän oli hakenut yhteishaussa Tampereen seudun ammattiopisto Treduun opiskelemaan hiusalan perustutkintoa.
– Olen aina tykännyt tehdä lettejä siskolleni ja ystävilleni. Lukiossa lukeminen ei hirveästi innostanut, joten hiusala tuntui minulle luontevalta valinnalta, Rothovius sanoo.
Ihan pelkkä ilmoittautuminen opinahjoon ei riittänyt, sillä Tampereella on melko vaikea päästä opiskelemaan hiusalaa.
– Piti olla aika korkeat pisteet. Onneksi todistukseni oli sen verran hyvä, että pisteeni riittivät opiskelupaikan saamiseen, Rothovius kertoo.

Permanentti tuottaa haasteita

Rothoviuksella on takanaan nyt yksi lukukausi ja hieman toisen lukukauden alkua. Tutkintoon valmistuminen vie kolme vuotta. Ylöjärveläisneito on tykännyt kovasti opiskelusta, vaikka koulupäivät ovat venyneet pitkiksi.
– Opiskelu on kivaa, vaikka urakkaa onkin miltei joka päivä kahdeksasta neljään. Syksyllä opintoja oli 38 tuntia viikossa. Nyt on onneksi aavistuksen helpompaa kuin syksyllä.
Kaurasmäkeläinen on tyytyväinen siihen, ettei hänen tarvitse pelkästään istua koulun penkissä.
– Pysyn aamuisinkin hereillä, kun saa tehdä itse jotakin. Meillä on onneksi aika vähän teoriaa.
Rothoviusta ja muita opiskelijoita ohjaa tavallisesti kolme opettajaa. On permanenttiopettaja, kampausopettaja sekä värjäys- ja leikkausopettaja.
– Toistaiseksi vaikeinta on ollut permanentin teko. Ensimmäisellä kerralla tein permanenttia varmaankin yli kahdeksan tuntia. Nykyään permanentin vääntäminen sujuu jo kohtalaisen hyvin. Sen tekemiseen tarvitaan vain hyvä päivä, Rothovius sanoo hymyillen.

Sosiaaliset taidot kunniassa

Parturi-kampaajan työssä tarvitaan paitsi tarkkaa kädentaitoa myös ehdottoman paljon asiakaspalveluosaamista. Hiusalan opinnoissa pyritäänkin jatkuvasti kehittämään opiskelijoiden sosiaalisia taitoja.
– Teemme usein työtä pareittain, ja parit arvotaan, jotta kaikki eivät valitsisi aina parasta kaveriaan parikseen. Meille opetetaan, että kaikkien kanssa pitää tulla toimeen, Vilma Rothovius kuvailee.
Rothovius on jo nyt saanut parturoitavikseen oikeita asiakkaita. Tosin opiskelujen alkuvaiheessa opiskelijat pyytävät asiakkaikseen itselleen entuudestaan tuttuja ihmisiä. Lähipiiriläiselle on helpompi tehdä ensimmäisiä kampauksia ja leikkauksia kuin aivan tuntemattomalle ihmiselle.
– Kaikki kaverini ovat olleet halukkaita tulemaan hiustenleikkuuseen. Toisaalta permanenttiasiakkaita on aika hankala löytää, kun permanentti ei ole kovin suosittu ikäisteni keskuudessa, Rothovius naurahtaa.
Hänen mukaansa hienointa opiskelussa on ollut uusien asioiden tekeminen ja oppiminen.
– On kiva huomata kehittyvänsä koko ajan.
Suuri osa valmistuvista parturi-kampaajista ryhtyy uransa jossakin vaiheessa yrittäjiksi. Moni asia muuttuu, kun vuokratuolissa istuvan asiakkaan hiusten leikkaaminen vaihtuu oman yrityksen pyörittämiseen.
Hiusalan opinnot sisältävät ammattiteorian, työteknisten harjoitusten sekä asiakaspalvelun harjoittelun ohella runsaasti yrittäjyyteen liittyviä opintoja.
Kaikkiaan hiusalan yrittäjyyttä ja yritystoimintaa opiskellaan kymmenen opintoviikkoa.
– Esimerkiksi tässä jaksossa meillä on yrittäjyyteen liittyvää matematiikkaa ja englantia. Opettelemme myös kassalla toimimista, Vilma Rothovius antaa esimerkin.

Vahvuuksia jatko-opinnoista?

Nuori opiskelija Rothovius ei aio vielä ensi kesänä mennä kesätöihin parturi-kampaamoon. Hänen mukaansa kokemus esimerkiksi leikkauksista ei vielä riitä täysipainoiseen työhön parturiliikkeessä.
– Ehkä sitten toisen opiskeluvuoden jälkeen, Rothovius tuumaa.
Tutkinnon suorittamisen jälkeen Rothovius aikoo päästä käsiksi työelämään, vaikka jatko-opiskelutkin ovat ajatuksissa.
– Kilpailu alalla on kovaa, joten jatko-opiskelun avulla voisi löytää joitakin erityisvahvuuksia, joiden avulla voisi pärjätä. Kyllähän tilanne alalla hieman jännittää: miten saa kerättyä asiakkaita, kun elanto kuitenkin riippuu niiden määrästä? Rothovius miettii.
Vapaa-ajallaan kuntosalilla käyvä Rothovius suosittelee hiusalaa kaikille, joita se vähänkin kiinnostaa.
– Ei tarvitse olla valmiiksi lahjakas voidakseen tulla opiskelemaan hiusalaa. Meidänkin luokassamme aloitti oppilaita, jotka eivät olleet ikinä tehneet esimerkiksi lettiä.