Ymmärrämmekö isojen uudistuksien vaikutukset?

matti_paakirjoitus_320x194pxlSuomi valmistautuu kahteen historiallisesti koko yhteiskuntaa muuttavaan uudistukseen. Itsehallintoalue- ja soteuudistus näkevät päivänvalon maan nykyisen hallituksen aikana.
Ylöjärven kaupungin kehitysjohtaja Riku Siren herättelee ylöjärveläisiä mullistuksiin, jotka aiheutuvat itsehallinto- ja sotealueiden synnytyksistä. Siren arvelee, etteivät monet kuntapäättäjätkään, saati kuntalaiset ole sisäistäneet tulevien uudistuksien lopullisia vaikutuksia nykyisten kuntien elämään. Siren kuvailee uudistuksien seurauksia monisyisiksi.
Uudenvuoden alkaminen merkitsi Ylöjärvellä muun muassa sitä, että viime vuoden puolella hiottu uusi organisaatio on käytössä Ylöjärven kaupungissa. Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon lisäksi uusimuotoisessa johtoryhmässä on viisi jäsentä.
Tässä lehdessä on laaja juttu Jarkko Sorvannon uudesta kabinetista ja sen jäsenten näkemyksistä Ylöjärven lähitulevaisuudesta.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto näyttää vahvan johtajuutensa jo siinä, millaisen kokoonpanon hän on hoviinsa halunnut.
Nämä kuusi johtoryhmäläistä kuuluvat siihen kaartiin, jotka arvostavat ryhmässä tekemistä. Kaikki kannattavat vapaata ideointia ja vapaata keskustelua. Jokainen pitää tärkeänä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Porukka peilaa ratkaisunsa Ylöjärvi-kokonaisuuden näkökulmasta.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto on linjannut jo lukuisia kertoja, että Ylöjärven kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden on laitettava kaikki panoksensa paikkakunnan tulevaisuuden vahvistamiseen ja rakentamiseen. Hänen tähtäimensä on jo pitkällä 2020-luvulla. Sorvannon mielestä Ylöjärven on etupainotteisesti valmistauduttava itsehallinto- ja sotealueiden aikakauteen. Kaupunginjohtajan mielestä henkiin jäävät kunnat lunastavat oikeutuksensa omintakeisilla ratkaisuillaan niin asuin- kuin yritysolojen kehittäjinä.
Ylöjärven kaupungin ensimmäinen elinvoimajohtaja aloitti työnsä nyt tammikuun alussa. Mammuttivirassa on Pauli Piiparinen. Kokkolan kaupungin teknisenä johtajana työskennellyt Piiparinen on tutustunut paikkakuntaan kolmen viime kuukauden ajan projektipäällikkönä. Hän on antanut varsin nasevia lausuntoja Ylöjärven mahdollisuuksista.
Kaupungin johtoryhmän pitkäaikaisin jäsen on sivistysjohtaja Matti Hursti. Hänet tunnetaan innovatiivisuudestaan ja toimeliaisuudestaan. Sivistysjohtaja  haluaisi testata Ylöjärvellä muun muassa opettajien kokonaistyöaikakäytäntöä ja koulujen työ- ja loma-aikojen uudenlaista organisointia. Hursti on harmitellut lukuisia kertoja sitä, että Suomessa on vallalla illuusio, jonka mukaan vuosikymmenten ikäiset koulujen työelämäkäytänteet ovat alati säilyttämisen arvoisia ja kuntalaisten etuja palvelevia.