​Lentopallojunnut urakoivat kovaa

Petri Saaren luotsaama Ylöjärven Ryhdin lentopallojoukkue tahkoaa kovaa kautta. B- ja C-tyttöjen joukkueet sekä naisten kakkosjoukkue ovat yksi ja sama. 14–15-vuotiaat tytöt pelaavat kerralla siis kolmea sarjaa.
Keskitorjuja Emilia Raappana (lyömässä) ja passari Emmi Jalonen (7) urakoivat tällä kaudella monessa Ryhdin joukkueessa. (Arkistokuva)
Keskitorjuja Emilia Raappana (lyömässä) ja passari Emmi Jalonen (7) urakoivat tällä kaudella monessa Ryhdin joukkueessa. (Arkistokuva)

– C-tyttöjen sarjassa olemme pelanneet sillä tasolla, jolla kauden alussa ajattelimmekin. B-tytöissä olemme menestyneet jopa astetta paremmin, Saari iloitsi syyskauden tuloksesta.
Juniorilentopalloa pelataan pooleissa. Kauden mittaan käydään pooliturnauksia, joissa voi nousta seuraavaan pooliin, säilyä nykyisessä tai pudota alempaan pooliin. Tällä hetkellä Ryhdin tytöt ovat sekä B- että C-sarjassa D-poolissa.
– Pooleista A, B ja C ovat SM-sarjaa, ja sinne meillä on C-tyttöjen kanssa tavoitteet. Yhden kierroksen ehdimme jo olla kolmentoista sakissa C-poolissa, Saari kertoo.
Naisten kakkossarjassa Ryhti on voittanut yhden pelaamistaan peleistä. Seuran juniorivalmennuspäällikkö Heikki Kosonen korostaa, että seuran idea onkin kasvattaa pelaajia.
– Voittaminen on keskimäärin kivempaa kuin häviäminen, mutta helppojen pelien voittaminen ei kasvata ketään. Koetamme saada pelaajat tiukkoihin paikkoihin kasvamaan, Kosonen huomauttaa.

A-nuoret hakevat mitalia

Kosonen valmentaa itse Ryhdin A-tyttöjä. Joukkue on käytännössä sama kuin naisten ykkössarjaa pelaava joukkue, sillä mukana on vain yksi vierailija.
– Elina Pirttimäki tulee HelVolleysta. Hän on Liina Kainulaisen kaveri, ja tytöt ovat pikkutytöistä asti pelanneet samoissa joukkueissa. He halusivat pelata vielä viimeisen vuoden yhdessä, Kosonen kertoo.
A-tytöt ovat B-poolissa. Seuraava turnaus pelataan Valkealassa tammikuussa, ja siellä tavoite on nousta takaisin A-pooliin.
– Tappelemme tällä ryhmällä kärkisijoista. Mitaliin on mahdollisuudet, mutta se vaatii tosi hyvää onnistumista.
A-nuorten SM-sarjassa vastassa on samoja kasvoja kuin naisten ykkösessä. Voittaminen nuoremmissa on kuitenkin helpompaa, sillä ykkösessä menestyneiltä joukkueilta, kuten Nurmon Jymyltä, puuttuu kokeneita kantavia voimia.
– Panoskin on erilainen. Tässä pelataan SM-mitaleista, Kosonen muistuttaa.
C-tyttöjen toisessa, Harri Matilaisen luotsaamassa joukkueessa pelaa vuonna 2002 syntyneitä tyttöjä. Tämä joukkue on nousemassa F-poolista E-pooliin.
B-pojilla on tätä kirjoitettaessa vielä vuoden viimeinen turnaus pelaamatta. Edellisessä turnauksessa he putosivat E-lohkoon.
C-poikia Ryhdin riveissä pelaa vain kuusi. Joukkueessa saa olla kaksi yli-ikäistä pelaajaa per peli, mutta jos yli-ikäisiä käyttää joulun jälkeen, ei pääse välieriin.
– Pojat miettivät nyt, pelaavatko ensi vuonna yli-ikäisillä, Kosonen sanoo.
D-, E- ja F-juniorit pelaavat alueellista sarjaa. Kososen mukaan vuosina 1999–2001 syntyneissä pelaajissa on nähtävissä pieni tason notkahdus aiempiin vuosiin verrattuna, mutta vuonna 2002 syntyneiden parissa on nähtävissä valoa tunnelin päässä. Tässä joukossa on muun muassa ikäluokkansa beach volleyn SM-kultamitalistit Linnea Kuusela ja Inka Sairiala.

Haastajia tulossa

Petri Saari odottaa omilta suojateiltaan läpimurtoa Ryhdin ykkösjoukkueeseen ensi kaudella. Passarit Veera Nikkilä ja Venla Oksala tulevat hätyyttelemään Emmi Jalosen pelipaikkaa.
– Liberot Heli Haanpää ja Ella Saari haastavat Jenni Tolppasen. Vuonna 2000 syntyneistä Emilia Hänninen onkin jo esiintynyt Ykkösen peleissä, mutta hän tekee läpimurtonsa ensi kaudella, Saari ennakoi.