Kolmannelle puheenjohtajakaudelle valittu Veikko Kiili aikoo puhua asiat halki oikea-aikaisesti

Yrittäjät eivät tee vieläkään riittävästi yhteistyötä

Kolmannelle kaksivuotiskaudelle Pirkanmaan Yrittäjien johtoon valittu ylöjärveläinen Veikko Kiili lupaa, että maan suurin aluejärjestö toteuttaa suunnittelemansa hankkeet. Hän aikoo ruoskia maakunnan yrittäjät aitoon yhteistyöhön. Hänen mielestään yhteistoiminta on vielä lapsenkengissä
Ylöjärveläinen Veikko Kiili sai kolmannen kauden Pirkanmaan Yrittäjien johdossa. Mies aikoo jättää jälkensä Suomen suurimman aluejärjestön historiaan. Hän lisää vauhtia entisestään. (Kuva: Helena Mäkinen)

Ylöjärveläinen Veikko Kiili sai kolmannen kauden Pirkanmaan Yrittäjien johdossa. Mies aikoo jättää jälkensä Suomen suurimman aluejärjestön historiaan. Hän lisää vauhtia entisestään. (Kuva: Helena Mäkinen)

Veikko Kiili on valmistautunut hyvin työntäyteiseen puheenjohtajakauteen.
– Vaikka Pirkanmaan Yrittäjät on tehnyt paljon hyvää työtä, on aluejärjestön uudistuttava ja vastattava ajan haasteisiin. Meillä on tarkka lista niistä asioista ja hankkeista, joihin on puututtava, hän sanoo.
Suomen suurimman yrittäjien aluejärjestön kapteeni odotti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen alkutaipaleelta paljon enemmän kuin kolmen suuren puolueen muodostama valtioneuvosto on saanut aikaiseksi.
– Pirkanmaan Yrittäjien on toimittava. Meidän on tehtävä asioita, jotta olemme hoitaneet oman tonttimme kuntoon isänmaan pelastamisessa, Kiili linjaa.

Sanoista tekoihin

Lähes 10 000 jäsenyrityksen edusmies aikoo patistaa pirkanmaalaiset yrittäjät todelliseen yhteistyöhön.
– Maakuntaa kiertäessäni ja yrityksiin tutustuessani olen huomannut, että yrittäjät tuntevat varsin heikosti toisiaan, Veikko Kiili harmittelee.
Puheenjohtajan mukaan oman yrityksen seinien sisälle linnoittautuminen merkitsee sitä, että moni hakee yhteistyökumppaninsa aivan turhan kaukaa.
– Nyt en tarkoita pelkästään sitä, ostaako yrittäjä tarvitsemansa palvelut ja tuotteet naapuriltaan. Esimerkiksi yrittäjät voivat muodostaa yhteistyörenkaita, jotka osallistuvat kilpailutuksiin porukalla. Yrittäjien pitäisi yhdistää voimavaransa myös hankintoja tehdessään eli etsiä voimaa joukkotilauksesta. Mahdollisuuksia on erittäin runsaasti, Kiili vakuuttaa.
Puheenjohtaja lupaa, että aluejärjestö potkii vastaisuudessa yrittäjiä yhteistyöhön.
– Operoimme varmasti toimialoittain. Usutamme saman sektorin toimijat kimppaan, Kiili tarkentaa.

Hallintouudistukseen varauduttava

Järjestöpomo kehottaa niin yrittäjiä kuin paikallisyhdistyksiäkin varautumaan edessä oleviin valtakunnallisiin hallintouudistuksiin.
– Suomen jakaminen sote- ja itsehallintoalueisiin koskettaa elinkeinoelämää paljon enemmän kuin osaamme vielä edes kuvitella, Veikko Kiili herättelee.
Puheenjohtaja ennustaa, että uuden hallintorakenteen toteutuminen merkitsee vääjäämättä kuolinkelloja monelle pienelle kunnalle.
– Kun kuntien harteille jäävät vain tietyt tehtävät, ovat vähäväkiset paikkakunnat automaattisesti elinkelvottomia. Mielestäni tämäkin tosiasia on uskallettava sanoa ääneen, Kiili miettii.
– Tynkäkunnilla ei ole tulevaisuutta, hän kiteyttää.
– Sote- ja itsehallintoalueuudistus tarkoittaa varmasti viime kädessä sitä, että esimerkiksi koko Pirkanmaa on lopulta yksi suurkunta, Kiili ennustaa.
– Meitä suomalaisia on runsaat viisi miljoonaa. Koko asukaslukumme mahtuu moneen eurooppalaiseen metropoliin. Kyllä meidän on pystyttävä järjestämään hallintomme nykyistä kevyemmillä rakenteilla, mies vaatii.
Yrittäjäpomo sanoo, että yrittäjäjärjestöllä ja sen paikallisyhdistyksillä on edessään suuri urakka, kun ne vaikuttavat hiottaviin ratkaisuihin.
15 000 jäsentä
on löydettävä
Tällä hetkellä Pirkanmaan Yrittäjillä on noin 9 800 jäsentä.
– Kahden vuoden kuluttua jäsenmäärämme on oltava 15 000, Veikko Kiili linjaa.
Puheenjohtaja patistaa jokaista yrittäjää liittymään yhteiseen rintamaan.
– Maakunnassamme on yrittäjiä, jotka luopuvat jäsenyydestämme säästösyistä. Todellisuudessa yrittäjäjärjestö takaa turvaa ja selkänojaa jokaiselle toimijalle, hän muistuttaa.
Kiilin mielestä yrittäjäjärjestö on niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisestikin osoittanut voimansa.
– Vuosien määräaikainen toiminta on johtanut siihen, että yrittäjien mielipiteet otetaan huomioon eri päätöksentekopöydissä, hän tarkentaa.
Veikko Kiili heittää haasteen jokaiselle maakunnassa toimivalle paikallisyhdistykselle.
– Oikeita töitä on paljon. Yhdelläkään yhdistyksellä ei saa olla kahvikokoontumisen leimaa, hän näpäyttää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?