Ylöjärveläinen menestystarina

Mikä ylöjärveläinen urheiluseura voittaa eniten kilpailuja? Oikea vastaus on todennäköisesti Ylöjärven Isku. Pian pyöreitä vuosia juhliva voimisteluseura on paikallislehden otsikoissa harva se viikko, ja yleensä aina komean menestyksensä vuoksi. Ylöjärven Uutiset päätti selvittää, mistä jatkuvat kärkisijat johtuvat.
Ylöjärven Iskun Valo on yksi kaupungin tämän vuoden menestyksekkäimpiä joukkueita. Neljästi viikossa treenaava joukkuevoimisteluryhmä on voittanut lähes kaikki kilpailut, joihin se on viime aikoina osallistunut. Lahjakkaiden tyttöjen mitalikahveja vietettiin viime viikolla ravintola Keitaassa.
Ylöjärven Iskun Valo on yksi kaupungin tämän vuoden menestyksekkäimpiä joukkueita. Neljästi viikossa treenaava joukkuevoimisteluryhmä on voittanut lähes kaikki kilpailut, joihin se on viime aikoina osallistunut. Lahjakkaiden tyttöjen mitalikahveja vietettiin viime viikolla ravintola Keitaassa.

Iskun aktiiveihin jo pitkään kuuluneen Maria Nummelan mukaan mitään salaista menestysreseptiä ei ole. Taustalla on hänen mukaansa pitkäjänteinen työ, jota seurassa on tehty 1990-luvulta lähtien.
– Yksi avainsanoista on varmaankin jatkuvuus. Ne aktiivit, jotka aikoinaan perustivat Iskun, siirsivät tietotaitonsa seuraaville aktiiveille, seuraavat taas sitä seuraaville ja niin edelleen, hän miettii.
– Lisäksi meillä näkyvät pienen seuran edut: byrokratiaa on vähän ja kaikki tuntevat toisensa, seuran sihteerinä toimiva Nummela lisää.
Ylöjärven Iskussa on tällä hetkellä noin 300 jäsentä. Harrastajista suurin osa on lapsia ja nuoria.
Eräs seuran erikoisuuksista on sen vahva panostaminen joukkuevoimisteluun. Vaikka Isku pyörittää monenlaista harrasteliikuntaa, ovat nimenomaan joukkueet se juttu, josta seura tunnetaan.
Nummelan mukaan tämä ei ole sattumaa.
– Seuran perustajat olivat vahvasti joukkuevoimisteluihmisiä.
– Joukkuevoimistelu on myös laji, jossa pienen kaupungin seurakin voi pärjätä. Me olemme siitä hyvä esimerkki, hän sanoo.

Hiutaleista Valoon

Juuri nyt Iskun lippua pitää korkealla joukkue nimeltä Valo. 12–14-vuotiaista tytöistä koostuva ryhmä voitti päättyneellä kaudella liki kaikki kilpailut, joihin se osallistui.
Viime viikolla iskulaiset juhlivat Valon nappaamaa Suomen voimisteluliiton kilpasarjojen välinemestaruuskultaa.
– Joukkuevoimistelussa on kaksi sarjaa tämän ikäisille. Kilpa- ja SM-sarjoissa on vähän eri säännöt, Nummela selvittää
– Saavutus on tytöiltä aivan upea. Kilpailussa oli mukana liki 50 joukkuetta ympäri Suomen ja taso oli erittäin kova, hän kehuu.
Mestaruusjuhlien järjestäminen on ollut ylöjärveläisille tuttua jo pitkään. Ennen Valoa kilpailumenestystä ovat niittäneet muun muassa Valotar, Taika, Vilja ja Hiutaleet, joka oli Iskun ja Tampereen Naisvoimistelijoiden yhteisjoukkue.
Maria Nummelan mukaan Iskun rooli suomalaisessa voimistelussa on vahva.
– Olemme menestyneet vuodesta toiseen, joukkueet vain vaihtuvat. Olemme myös kasvattajaseura; esimerkiksi viime kesänä kaksi entistä iskulaista kruunattiin joukkuevoimistelun maailmanmestareiksi ja kaksi saavutti nuorten MM-hopeaa, hän kertoo.

Ohjaajia kaivataan

Mainio kisamenestys on synnyttänyt Ylöjärvellä jo pienimuotoista voimistelubuumia. Nummelan mukaan siihen on ollut kuitenkin vaikea vastata, koska innokkaita ohjaajia ei ole ollut liiaksi asti.
– Ongelma on varmasti tuttu melkein kaikille urheiluseuroille. Tekeviä käsiä tarvittaisiin aina enemmän kuin niitä on saatavilla, Nummela naurahtaa.
– Mutta muilta osin meillä ei ole juurikaan valittamista. Saamme pidettyä harjoituksia säännöllisesti Moision koululla, jossa meillä on oma voimistelumatto. Uskon, että Iskun toiminta jatkuu vakaana tulevaisuudessakin, hän päättää.