Tuhansien talvi alkoi ilman sähköä

Keskistä Suomea ravisuttanut tykkylumiongelma näkyi ja kuului myös Ylöjärvellä. Sähköt katkesivat sadoista kotitalouksista etenkin kaupungin haja-asutusalueilla.
Paikallisista verkkoyhtiöistä tiukimmille joutui Elenia.
Puiden oksille kerääntynyt tykkylumi katkoi sähköjä ympäri Pirkanmaata runsas viikko sitten. Sähköyhtiö Elenia maksaa asiakkailleen korvauksia yli kuuden tunnin mittaisista katkoksista.
Puiden oksille kerääntynyt tykkylumi katkoi sähköjä ympäri Pirkanmaata runsas viikko sitten. Sähköyhtiö Elenia maksaa asiakkailleen korvauksia yli kuuden tunnin mittaisista katkoksista.

Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö Elenia vastaa lähes koko Ylöjärven sähkönjakelusta. Yrityksen verkkojohtaja Jorma Myllymäen mukaan tykkylumi aiheutti satoja katkoksia etenkin kaupungin pohjoisosissa.
– Pisin sähkökatko taisi kestää noin puolitoista vuorokautta. Tämä tapahtui Kurussa, Myllymäki muistelee.
Perjantaina 20. päivä marraskuuta alkanut lumentulo työllisti Eleniaa lopulta vajaan viikon ajan. Pahin tilanne oli viikko sitten sunnuntaina, jolloin kaksi runsasta lumisadealuetta oli juuri ylittänyt Pirkanmaan.
Ylöjärven Uutisten Facebook-sivuilla kerrottiin pitkistä sähkökatkoista muun muassa Kaiharissa, Takamaalla ja Parkkuussa. Elenian reaaliaikaisen häiriökartan mukaan kaupungissa oli yhtä aikaa sähköttä jopa yli 900 taloutta.
– Sunnuntai-iltana aloimme onneksi päästä jo voiton puolelle. Viimeiset lumisten oksien alle jääneet sähkölinjat saatiin vapautettua tiistain ja keskiviikon aikana, Myllymäki kertoo.
Kantakaupungilla sähkökatkoja ei ollut juuri ollenkaan. Tällä alueella  sähkönjakelusta vastaa ikaalislainen Leppäkosken Sähkö.
– Sunnuntaina Veittolan suunnalla oli kaksi keskijännitevikaa. Molemmat saatiin korjattua rutiinilla tosi nopeasti – ei puhuta edes tunneista, käyttöpäällikkö Tero Salonen sanoo.

”Ei ollut ennustettavissa”

Molemmista sähköverkkoyhtiöistä korostetaan, että Ylöjärvi selvisi tykkylumiongelmasta loppujen lopuksi vähällä. Juupajoella, Mänttä-Vilppulassa, Orivedellä ja Ruovedellä sähkönjakelu takkusi jopa ennätyksellisen paljon.
Myllymäen mukaan sääilmiön rajuus tuli Elenialle yllätyksenä.
– Maasto oli märkää, puut olivat sulia ja sitten satoi kosteaa lunta, joka takertui oksiin… Ja sen päälle tuli pakkanen, hän kertaa.
– Kyseessä oli todella monen osatekijän summa. Seuraamme säätiloja monesta lähteestä, mutta tätä emme voineet millään ennustaa, Myllymäki toteaa.
Se, miksi Elenia joutui ongelmiin ja Leppäkosken Sähkö ei, johtuu pitkälti maantieteestä. Kaikkein hurjimmat lumimyräkät eivät iskeneet missään vaiheessa Ylöjärven kantakaupungille tai Viljakkala–Hämeenkyrö-akselille.
Elenialla oli sähköverkon kunnostustöissä yhtäaikaisesti yli 400 työntekijää. Linjoja tarkastaneita helikoptereita yhtiöllä oli ilmassa kymmenen.
– Meillä selvittiin alle kymmenen hengen miehityksellä. Onneksemme lumisateet menivät Ylöjärven ohi, Leppäkosken Sähkön Salonen kertoo.

Ratkaisuna maakaapelit

Jorma Myllymäen mukaan nähdyn kaltaisilta sähköverkkokatastrofeilta ei voida tulevaisuudessakaan kokonaan välttyä. Ongelmia voi ehkäistä ainoastaan siirtämällä ilmajohtoja maan alle – kuten molemmissa yhtiöissä tehdäänkin.
– Vuoden 2009 jälkeen emme ole tehneet enää uusia ilmajohtoja. Juuri nyt sähköverkostamme on maakaapelia noin 30 prosenttia, ja vuoteen 2028 mennessä luku on tarkoitus kasvattaa 70 prosenttiin, Myllymäki kertoo.